Δεν ισχύουν από 1ης Φεβρουαρίου 2015 τα διπλώματα οδήγησης δίκυκλου 50 cc (πενηντάρι) που έχει εκδώσει η Τροχαία

Ή τ’ αλλάζεις, ή το χάνεις

13/06/2014 - 15:27

Να αλλάξουν άμεσα το δίπλωμά τους καλούνται όσοι διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης δίκυκλου μοτοποδήλατου 50 cc (πενηντάρι) που έχει εκδοθεί από την Τροχαία, αν θέλουν να το διατηρήσουν σε ισχύ και απ’ το Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου.

Να αλλάξουν άμεσα το δίπλωμά τους καλούνται όσοι διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης δίκυκλου μοτοποδήλατου 50 cc (πενηντάρι) που έχει εκδοθεί από την Τροχαία, αν θέλουν να το διατηρήσουν σε ισχύ και απ’ το Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου. Σε διαφορετική περίπτωση, το δίπλωμά τους χάνεται και θα πρέπει να προχωρήσουν στην έκδοση καινούργιου.

Συνολικά έχουν γίνει ήδη απ’ τη Διεύθυνση Μεταφορών στη Λέσβο 3.000 τέτοιες αλλαγές-ανανεώσεις διπλωμάτων, με κόστος για τους κατόχους τους της τάξης των 30 ευρώ, ενώ όπως φαίνεται απ’ τον αριθμό των διπλωμάτων που έχουν εκδοθεί απ’ την Τροχαία Μυτιλήνης (ξεπερνά ο αριθμός τους τις 20.000), απομένουν πάρα πολλές ακόμη.

Το μίνιμουμ ποσό για την έκδοση νέου διπλώματος ανέρχεται, μόνο για γιατρούς και παράβολα, στα 110 ευρώ, ενώ αν χρειαστεί και πρακτική εξέταση (οπότε και μαθήματα οδήγησης), μπορεί να ξεπεράσει τα 400.

Με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που έγινε φέτος τον Ιανουάριο και τέθηκε σε ισχύ απ’ το δεύτερο μήνα του χρόνου, ξεκίνησε, όπως μας είπε ο Θεόδωρος Φινφίνης, απ’ το Τμήμα Διπλωμάτων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η αντίστροφη μέτρηση για την ισχύ των διπλωμάτων οδήγησης δίκυκλων μοτοποδηλάτων, που μέχρι και πέρυσι το Δεκέμβριο εξέδιδε η Τροχαία. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, παύει απ’ την 1η Φεβρουαρίου 2015 η ισχύς αυτών των διπλωμάτων αν στο μεταξύ δεν έχουν φροντίσει οι κάτοχοί τους να το ανανεώσουν.

Αίτηση, φωτογραφίες και 30 ευρώ
Για να γίνει η ανανέωση, η όλη διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και απαιτεί ο κάτοχος του διπλώματος να υποβάλει αίτηση στο Τμήμα Διπλωμάτων της Διεύθυνσης Μεταφορών, προσκομίζοντας δύο φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου, διπλότυπο είσπραξης 30 ευρώ και φυσικά το πρωτότυπο δίπλωμά του.

«Η υπηρεσία μας κάνει έγγραφο στην Τροχαία Μυτιλήνης, ή όπου αλλού έχει εκδοθεί το δίπλωμα, ζητώντας απ’ την αρχή έκδοσης ολόκληρο το φάκελο του αιτούντα», ανέφερε ο κ. Φινφίνης, που προσέθεσε ότι υπάρχουν στη συνέχεια δύο επιλογές.

Ή να ενσωματωθεί το δίπλωμα για τα 50 κυβικά μαζί με τα υπόλοιπα διπλώματα οδήγησης που πιθανόν έχει ο πολίτης, όπως π.χ. ερασιτεχνικό δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου, ή να εκδοθεί ξεχωριστό δίπλωμα για μοτοποδήλατο. Αυτοί που έχουν δίπλωμα για μεγαλύτερου κυβισμού μηχανή, δε χρειάζεται να κάνουν τη μετατροπή αν δε θέλουν, γιατί καλύπτονται για την οδήγηση δίκυκλου μικρότερων κυβικών.

Η υπηρεσία διεκπεραιώνει το αίτημα και το στέλνει στην Αθήνα για την έκδοση της ψηφιοποιημένης κάρτας, του νέου διπλώματος για δίκυκλο, που θα δοθεί στον αιτούντα. Άλλωστε, το κόστος της όλης διαδικασίας ουσιαστικά αφορά στα μεταφορικά έξοδα μεταξύ υπηρεσίας - Τροχαίας και Αθήνας για το νέο δίπλωμα.

Απ’ το Φεβρουάριο έως σήμερα που έχει ξεκινήσει η ανανέωση των διπλωμάτων, ο κ. Φινφίνης τόνισε πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί πάνω από 3.000 μετατροπές. Στο ερώτημα πόσες ακόμη απομένουν, δεν υπάρχει απάντηση, γιατί ενδεχομένως κάποιοι απ’ αυτούς που έχουν δίπλωμα για πενηντάρι, να μην το χρειάζονται ή να καλύπτονται από άλλα μεγαλύτερα διπλώματα.

Ξανά εξετάσεις;
«Αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι η Τροχαία Μυτιλήνης μέχρι και το Δεκέμβριο είχε εκδώσει πάνω από 20.000 τέτοια διπλώματα. Κάποιοι εξ αυτών ίσως έχουν φύγει απ’ το νησί, ή μπορεί και απ’ τη ζωή», σημείωσε ο κ. Φινφίνης, λέγοντας ότι μεταξύ των 3.000 που ήδη έχει διεκπεραιώσει η υπηρεσία, υπήρχαν και αρκετά που είχαν εκδοθεί σε άλλες περιοχές εκτός Λέσβου.

Το μόνο βέβαιο με τον καινούργιο νόμο είναι ότι παύει η ισχύς των διπλωμάτων, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο αν κάποιος που δε θα προχωρήσει τη διαδικασία ανανέωσης, τι θα χρειαστεί να κάνει για να εκδώσει καινούργιο. Στην καλύτερη περίπτωση, όπως εκτιμά ο κ. Φινφίνης, θα απαιτείται τουλάχιστον να περάσει από γιατρούς, ενώ δεν αποκλείεται να του ζητηθεί να δώσει και εξετάσεις οδήγησης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey