Κανένα αυτοκίνητο στον καινούργιο... παλιό δρόμο του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης

Πεζόδρομος η Κομνηνάκη

06/06/2014 - 15:59

Ομόφωνα, με μία λευκή ψήφο, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λέσβου αποφάσισε χθες το μεσημέρι η οδός Κομνηνάκη να λειτουργήσει απ’ την πρώτη στιγμή απόδοσής της,

Ομόφωνα, με μία λευκή ψήφο, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λέσβου αποφάσισε χθες το μεσημέρι η οδός Κομνηνάκη να λειτουργήσει απ’ την πρώτη στιγμή απόδοσής της, μετά την πλακόστρωση, ως ο πρώτος πεζόδρομος της Μυτιλήνης. Έτσι, απ’ την επόμενη βδομάδα που τελειώνει το τεχνικό μέρος του έργου, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων στο τμήμα απ’ το ύψος της Βερναρδάκη, εκεί όπου βρίσκεται το «Μουσικό Καφενείο», έως την οδό Σκρα.

Μέσα στο προσεχές 15νθήμερο, δύο μηχανικοί του Δήμου Λέσβου ανέλαβαν να εξειδικεύσουν και να εισηγηθούν στην Επιτροπή το πώς θα λειτουργήσει ο πεζόδρομος, αλλά και η ευρύτερη περιοχή που έχει κατοίκους που πρέπει να πάνε σπίτια τους ή να μπουν στο Πάρκο Χατζηδήμου.

Να αναπτυχθεί το κέντρο

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν περί τους 30 περίπου επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και περίοικοι, διατυπώνοντας διάφορες προτάσεις. Κάποιοι κατέθεσαν τις σοβαρότατες ενστάσεις τους στην προοπτική απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων.

«Για ακόμη μια φορά, μη λογαριάζοντας το όποιο πολιτικό κόστος μπορεί να έχει μια απόφαση, προτάξαμε το συμφέρον της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών της και προχωρήσαμε σε μια επιλογή κατ’ εξοχήν αναπτυξιακή για τη Μυτιλήνη», δήλωσε λίγο μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, που επί δύο και πλέον ώρες προσπάθησε να πείσει όσους διαφωνούσαν για τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται στην περιοχή με την πεζοδρόμηση.

«Ας μην ξεχνάμε, κι αυτό επεσήμανα πολλές φορές σ’ όσους είχαν αντιρρήσεις, ότι η Κομνηνάκη συνδέεται απόλυτα, είναι η συνέχεια του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης, που πρέπει να αξιοποιηθεί. Πρέπει παράλληλα, όπως και το υπόλοιπο κέντρο, να αστυνομευθεί και να διαφυλαχθεί απ’ τα τροχοφόρα, ώστε να αποτελέσει μια ζώνη ανάπτυξης δραστηριοτήτων και υγειονομικού ενδιαφέροντος, που θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επισκέπτες, θα δώσουν ακόμη περισσότερη ζωή στην περιοχή», συνέχισε ο κ. Βατός, προσθέτοντας πως η εισήγηση των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου για τη λειτουργία του πεζόδρομου θα περιλαμβάνει και προτάσεις για τη βελτίωση του Πάρκου Χατζηδήμου.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να υπάρξει και δραστικός περιορισμός των τροχοφόρων που θα έχουν το δικαίωμα να σταθμεύουν στην περιοχή του Πάρκου, και θα είναι μόνο πολύ λίγων περιοίκων, που για αντικειμενικούς λόγους χρειάζεται να παρκάρουν κοντά στο σπίτι τους.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι εργασίες της πλακόστρωσης θα ολοκληρωθούν έως την Κυριακή, οπότε απ’ του Αγίου Πνεύματος η Κομνηνάκη θα ανοίξει, όχι όμως και για τα τροχοφόρα. Μέσα στις επόμενες μέρες, μάλιστα, αναμένεται να δοθεί από κοινού με την Τροχαία συνέντευξη Τύπου του κ. Βατού, για το σύνολο των κυκλοφοριακών ζητημάτων που θα αφορούν στο ιστορικό κέντρο, την Ερμού και την Κομνηνάκη, ώστε - όπως είπε ο αντιδήμαρχος - «να έχει επιτέλους προτεραιότητα ο άνθρωπος κι όχι τα τροχοφόρα, τουλάχιστον στο κέντρο της Μυτιλήνης».

Ας σημειωθεί ότι για θέματα κυκλοφοριακά, η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που ψηφίστηκε απ’ τον πρόεδρό της και τα μέλη Θέμη Αθανάση, Προκόπη Γυμνάγο, Χρήστο Κορδώνη, Στρατή Κύτελη και Αριστείδη Ταξείδη (ήταν απών ο Γιώργος Λεμονός), δε χρειάζεται την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για να τεθεί σε ισχύ, οπότε και τυπικά από χθες η Κομνηνάκη μπορεί να θεωρείται πεζόδρομος. Λευκό ψήφισε η δημοτική σύμβουλος Ντίνα Κοτζαδημητρίου, ζητώντας διευκρινίσεις και περισσότερα στοιχεία για το τι θα επιτρέπεται και τι όχι στον πεζόδρομο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey