Ξαναζωντάνεμα της Φραγκοκλησιάς στην οδό Ερμού Δικαίωση του «Ε», που αποκάλυψε το άγνωστο μυστικό της φύλαξης στο ναό, επί έναν αιώνα, των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου

Ο Άγιος Βαλεντίνος επιστρέφει στο «σπίτι του»

16/05/2014 - 22:43

Σε έναν ανοιχτό ναό, εστία αγάπης και λατρείας, θέτει ως στόχο να μετατρέψει το συντηρημένο πλέον καθολικό ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου (σ.σ. τη γνωστή Φραγκοκλησιά) στην οδό Ερμού, ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Παντός Αιγαίου κ.κ. Νικόλαος.

Σε έναν ανοιχτό ναό, εστία αγάπης και λατρείας, θέτει ως στόχο να μετατρέψει το συντηρημένο πλέον καθολικό ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου (τη γνωστή Φραγκοκλησιά) στην οδό Ερμού, ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Παντός Αιγαίου κ.κ. Νικόλαος.

Στις 3 Αυγούστου, άλλωστε, θα μεταφερθεί από τη Χίο το απότμημα των οστών του Αγίου Βαλεντίνου και θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια για τη νέα περίοδο λειτουργίας, μετά από περίπου 25 χρόνια που αυτή παρέμενε κλειστή και ερειπωνόταν.

Τα έργα αποκατάστασης των τοιχογραφιών, αλλά και η γενικότερη συντήρηση του ναού, ήταν παραπάνω από εξαιρετικά σε ποιότητα και η τελική μορφή του ναού είναι πραγματικά εντυπωσιακή, δήλωσε ο κ. Νικόλαος.

Με συνέντευξη Τύπου
Συνέντευξη Τύπου με τα σχέδια για την επαναλειτουργία του καθολικού ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου παραχώρησε χθες ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Νάξου - Τήνου - Άνδρου - Μυκόνου, αποστολικός τοποτηρητής Επισκοπής Χίου, μητροπολίτης Παντός Αιγαίου Νικόλαος.

Η μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου οριστικοποιείται για την Κυριακή 3 Αυγούστου, με την πραγματοποίηση λιτανείας στην οδό Ερμού. «Μου πρότειναν να πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη λιτανεία από το πλοίο μέχρι το ναό, μεταφέροντας τα οστά του Αγίου Βαλεντίνου», δήλωσε ο σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος και συμπλήρωσε: «Δε θέλω, όμως, σε καμμία περίπτωση να ταλαιπωρήσω τους πολίτες της Μυτιλήνης διακόπτοντας την κυκλοφορία και δημιουργώντας αναστάτωση.

Για αυτό θα κάνουμε μια σεμνή και μικρή λιτανεία τιμώντας τον Άγιο Βαλεντίνο με αφορμή την επαναφορά των οστών του στο ναό.

Ιδιαίτερο μέλημα του καθολικού αρχιεπισκόπου είναι η λειτουργία του ναού και η δυνατότητα να είναι αυτός επισκέψιμος τόσο για τα μέλη της καθολικής κοινότητας του νησιού, που αριθμούνται σε πάνω από 150, αλλά και για τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού.

«Ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών του νησιού είναι καθολικοί και είμαι βέβαιος πως θα δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον ιστορικό αυτό ναό, που η ιστορία του ξεκινά το 1890.

Θα προσπαθήσουμε να διεξάγονται λειτουργίες αρκετά συχνά στο ναό και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να είναι ανοιχτός τις περισσότερες μέρες, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες», ανέφερε σχετικώς ο καθολικός αρχιεπίσκοπος.

Τέλος, ο σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος επανέλαβε για μία ακόμα φορά πως διαρκές μέλημά του είναι η αγαστή σχέση και η αρμονική συνύπαρξη με τις δύο Μητροπόλεις του νησιού, σύμφωνα με τις αρχές του Χριστιανισμού.

«Είναι για μένα πολύ σημαντικό να εκφράσω για μία ακόμα φορά το σεβασμό και την αγάπη μου προς τους δύο μητροπολίτες της Λέσβου.

Ό,τι γίνεται από εμάς, δεν έχει κανένα ίχνος ανταγωνισμού και αντιπαλότητας, παρά μόνο σεβασμού και πίστης. Θέλουμε ο ναός να είναι εστία αγάπης. Ευελπιστούμε από τη λειτουργία του να βοηθηθεί όλο το νησί».

Και ο συντηρητής
Παρών στη συνέντευξη, και ο συντηρητής Ηλίας Ρόκκος, ο οποίος περιέγραψε τη διαδικασία των εργασιών, τονίζοντας πως χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν και εφαρμόστηκαν εντελώς καινούργιες μέθοδοι σε αρκετές περιπτώσεις.

Στις σημαντικότερες παρεμβάσεις συγκαταλέγεται η αποκάλυψη και η αποκατάσταση των εντυπωσιακών τοιχογραφιών. Προσωπογραφίες, αρχικά της Παναγίας, στη συνέχεια του Χριστού και μετά του Αποστόλου Παύλου και του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Πίσω από τα χρώματα που κάλυπταν τους τοίχους του, βρίσκονταν τα σημαντικά αυτά έργα ζωγραφικής.

Επίσης, χρειάστηκε να αφαιρεθούν οι επιζωγραφίσεις του ναού με την απομάκρυνση των χρωμάτων που είχαν τοποθετηθεί, καθώς και αποκατάσταση όλων των ζωγραφικών τμημάτων, που παρουσίαζαν λεπτομέρειες και γενικά εξαιρετική γραφή, με διάφορες μεθόδους συντήρησης. Πολύ κακή ήταν και η κατάσταση της οροφής.

Η στέγη είχε υποστεί μερική κατάρρευση για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα το ξύλινο ταβάνι να μείνει εκτεθειμένο στην υγρασία και να υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις. Ο σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος ευχαρίστησε τους εργαζομένους και την τότε προϊσταμένη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χριστιάνα Λούπου, για την άρτια εκτέλεση του έργου.

Ας σημειωθεί ότι την ύπαρξη λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στην εκκλησία των Φραγκισκανών στη Μυτιλήνη αποκάλυψε πριν από χρόνια το «Ε», με ρεπορτάζ του που στηριζόταν σε άγνωστες ιστορικές πηγές.

Έκτοτε και αφού η ακρίβεια του ρεπορτάζ είχε αμφισβητηθεί, μέχρι και σήμερα που η λειτουργία του ανακαινισμένου ναού και η επιστροφή των λειψάνων αντιμετωπίζεται πέραν των άλλων και σαν… αναπτυξιακός μοχλός, πέρασαν αρκετά χρόνια. Η αξία όμως της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας παραμένει επίκαιρη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey