Δεν ανοίγει η Μονάδα Ανήλικων Προσφύγων, λόγω καθυστερήσεων από το Υπουργείο Εργασίας

Διεθνώς ρεζίλι λόγω… «μανδαρίνων»

16/05/2014 - 16:28

Δε θα ανοίξει τελικά η Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Αγιάσο, όπως αναμενόταν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες.

Δε θα ανοίξει τελικά η Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Αγιάσο, όπως αναμενόταν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. Παρά το γεγονός ότι υπογράφηκε προσφάτως η έγκριση του σχετικού προγράμματος από το Υπουργείο Εργασίας, η καθυστέρησή της είναι τόσο μεγάλη, που καθιστά ανούσια την έναρξη της λειτουργίας της.

Το γεγονός εκθέτει τη χώρα διεθνώς, αφού ανήλικα παιδιά και ενήλικες ζουν μαζί σε κέντρα υποδοχής μεταναστών. Πλέον η επανεκκίνηση της δομής που παραμένει για πάνω από ένα χρόνο ανενεργή, επαφίεται στους «μανδαρίνους» του Υπουργείου, δηλαδή στο πόσο γρήγορα θα υπογραφεί η έγκριση του νέου προγράμματος που έχει υποβληθεί για τη χρηματοδότηση της Μονάδας Φιλοξενίας Ανηλίκων. Αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημα από τη διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας «Η Θεομήτωρ» αμέσως μετά τις εκλογές.

Στις καλένδες παραπέμπεται η έναρξη της λειτουργίας της Μονάδας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων στην Αγιάσο. Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται ως λογική και αναμενόμενη από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την υπόθεση.

Η καθυστέρηση της έγκρισης του σχετικού προγράμματος από το Υπουργείο, ήταν τέτοια ώστε να καταστεί ανώφελη η λειτουργία της δομής, αφού σε ένα μήνα λήγει το χρονοδιάγραμμά της. Αν συνυπολογίσει κανείς πως οι προσλήψεις για το προσωπικό θα χρειαστούν περίπου 10 μέρες για να ολοκληρωθούν, τότε ο καθαρός χρόνος που μένει για να λειτουργήσει η Μονάδα, είναι λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η αφερεγγυότητα και η κωλυσιεργία του κρατικού μηχανισμού για μία ακόμα φορά οδήγησαν σε τέλμα μια απαραίτητη κοινωνική δομή. Να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και αρκετούς μήνες οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες παραμένουν στα κρατητήρια της Αστυνομίας ή στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, κατά παράβαση και του Ελληνικού και του Κοινοτικού Δικαίου.

Πριν τρεις μήνες
Το πρόγραμμα για τη λειτουργία της Μονάδας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων προέβλεπε το άνοιγμα ξανά της δομής από τις αρχές Φεβρουαρίου έως το τέλος Ιουνίου. Η «προφορική» έγκριση για τη Μονάδα ήρθε στη διοίκηση του «Θεομήτωρ» το Μάρτιο.

Τότε θεωρήθηκε πως ήταν πλέον θέμα λίγου χρόνου η τυπική επικύρωσή της για να μπει σε λειτουργία το πρόγραμμα και να προσληφθεί το προσωπικό.

Τελικά η τυπική πλην όμως απαραίτητη έγκριση, ήρθε στην αρχή αυτής της εβδομάδας και μόλις ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο σχεδιασμός ήταν πως η δομή θα ξεκινούσε και μέχρι τέλος Μαΐου θα είχε δοθεί και η έγκριση του προγράμματος για την επόμενη περίοδο λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι και το Μάρτιο του 2015.

Κανείς δεν είχε υπολογίσει πως το Υπουργείο θα καθυστερούσε τόσους μήνες για την πρώτη έγκριση και πλέον κανείς δεν αισθάνεται σίγουρος ότι θα έρθει εγκαίρως και η δεύτερη, για το πρόγραμμα που προβλέπει τη λειτουργία από τον Ιούνιο και μετά.

Η διοίκηση του «Θεομήτωρ», αξιολογώντας την κατάσταση, διαπίστωσε πως αν έθετε σε ενεργοποίηση την κοινωνική δομή, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία της λίγες εβδομάδες μετά την έναρξή της, αφού δεν έχει εξασφαλίσει έγκριση προγράμματος για την επόμενη περίοδο.

Το θετικό της υπόθεσης είναι πως κάποιες παλιές οφειλές σε προμηθευτές που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα αποπληρωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αφερεγγυότητα και η ασυνέπεια από πλευράς Υπουργείου Εργασίας μέχρι τώρα, έχει οδηγήσει μια απαραίτητη κοινωνική δομή σε αναστολή της λειτουργίας της, καθυστερεί περαιτέρω την επανεκκίνησή της και καθιστά μετέωρη την από δω και πέρα πορεία του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey