Αναμένεται έφεση από την Περιφέρεια

Στην Περιφέρεια οι εργαζόμενοι του «Lesvos shop» Αθήνας

07/05/2014 - 18:30

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά δικαιώνει τους εργαζομένους τού «Lesvos shop» της Αθήνας και ανοίγει το δρόμο για το διορισμό τους ως μόνιμων υπαλλήλων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά δικαιώνει τους εργαζομένους τού «Lesvos shop» της Αθήνας και ανοίγει το δρόμο για το διορισμό τους ως μόνιμων υπαλλήλων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί δεδικασμένο το οποίο μπορούν να επικαλεστούν οι εργαζόμενοι νομικών προσώπων πρώην νομαρχιών όλης της χώρας και να ζητήσουν την τοποθέτησή τους σε υπηρεσίες των περιφερειών.

Την υπόθεση χειρίστηκε για λογαριασμό των εργαζομένων ο δικηγόρος Παλαιολόγος Παλαιολόγος, ο οποίος εκτιμά πως πρόκειται για μια απόφαση σταθμό για τους εργαζομένους των νομικών προσώπων των νομαρχιών όλης της χώρας. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής σημειώνει πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Οι εργαζόμενοι του «Lesvos shop» της Αθήνας είχαν καταθέσει αίτηση με την οποία ζητούσαν την πρόσληψή τους στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στηριζόμενοι σε σχετική πρόβλεψη του «Καλλικράτη».

Το αίτημά τους απορρίφθηκε τόσο από την Περιφέρεια, όσο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Μετά από αυτή την εξέλιξη, προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, διεκδικώντας πάντα την πρόσληψή τους στην Περιφέρεια.

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά ακυρώνει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου «κατά το μέρος με το οποίο εκδηλώθηκε η άρνηση της Διοίκησης για τη μεταφορά και την κατάταξη των αιτούντων σε προσωποπαγείς θέσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυτή.

Παράλληλα αναπέμπει την υπόθεση στις προαναφερόμενες υπηρεσίες και τις καλεί να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο σκεπτικό της απόφασης.

Τι δέχθηκε το δικαστήριο
Το δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρει πως έκανε δεκτό ότι η κατάταξη των εργαζομένων τού «Lesvos shop» της Αθήνας σε άλλη επιχείρηση ή υπηρεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είναι σύμφωνη με το νόμο, ασχέτως τού αν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία πρόσληψής τους στο κατάστημα ή όχι, αρκεί να απασχολούνταν στο κατάστημα.

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση της Ειδικής Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων, το δικαστήριο σημειώνει πως πρόκειται για μια αναιτιολόγητη απόφαση.

Για το Περιφερειακό Συμβούλιο αναφέρει πως σιωπηρά αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων.

Η παραπάνω απόφαση ισχύει μόνο για τους εργαζομένους Ιωάννη Τσαγκαρά, Μαγδαληνή Καραπατάκη, Χρήστο Μούντουρα, Παναγιώτη Καρνάρη και Μαρία Κανιαμού, διότι μόνο αυτοί είχαν ζητήσει την κατάταξή τους στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Όποιοι άλλοι πρώην εργαζόμενοι του «Lesvos shop» και της ΑΕΝΑΛ θέλουν να προσληφθούν στην Περιφέρεια, θα πρέπει να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Μπορούν όμως, όπως αναφέραμε πιο πάνω, να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη απόφαση. Πιθανότατα την ίδια απόφαση μπορούν να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοι και άλλων επιχειρήσεων των πρώην νομαρχιών του Βορείου Αιγαίου (π.χ. ΕΝΑ Χίου).

Έφεση από την Περιφέρεια
Ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, σε δήλωσή του στο «Ε», αναφέρει: «H Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ομοφώνα και σε πλήρη εφαρμογή του Νόμου, καθώς και των σχετικών εγκυκλίων του Υπουργείου Εσωτερικών για την υποχρεωτική άσκηση ενδίκων μέσων από τους ΟΤΑ κατά αποφάσεων που αφορούν μισθολογικές απαιτήσεις, απαιτήσεις μισθών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και γενικά μισθολογικών ζητημάτων οποιασδήποτε μορφής, αποφάσισε - αφού έλαβε υπόψη την απαιτούμενη γνωμοδότηση δικηγόρου - την άσκηση έφεσης κατά της υπ’ αριθ. 423/2014 αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς (Α1 Ακυρωτικό) σε πρώτο βαθμό».

 

Δήλωση του δικηγόρου Παλαιολόγου Παλαιολόγου

O δικηγόρος των εργαζομένων, Παλαιολόγος Παλαιολόγος, σε δήλωση του στο «Ε» τόνισε: «Η απόφαση αυτή συνιστά καταδίκη των μνημονιακών πολιτικών που κατήργησαν θεσμοθετημένα και πάγια δικαιώματα των εργαζομένων.

Όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση το δικαίωμα σε συνεχή, σταθερή εργασία. Με την απόφαση αυτή ερμηνεύεται το άρθρο 199 του νόμου 3852 τού 2010, δηλαδή του νόμου “Καλλικράτης”, με ορθό και συσταλτικό τρόπο, που είχε σκοπό να εξασφαλίσει τη συνέχιση των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων επιχειρήσεων των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

Παράλληλα, με την απόφαση αυτή δίνεται τέλος σε νομικούς ακροβατισμούς και συνταγματικές παρερμηνείες που καθιστούσε την εργασιακή σχέση λευκό φύλλο πορείας και διαβατήριο για την ανεργία.
Η Περιφέρεια καλείται άμεσα να εκτελέσει την απόφαση και να κατατάξει τους εργαζομένους σε προσωποπαγείς θέσεις, διότι σύμφωνα με το 702 τού 1977, η απόφαση είναι ανέγκλητη. Δηλαδή δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Θέλω να επισημάνω πως το δικαστήριο έκρινε ότι πρόκειται για κατάταξη των εργαζομένων κι όχι για διορισμό. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύχθηκε η εφαρμογή των απαγορευτικών διατάξεων που θεσπίστηκαν από το 2010 και μετά, για τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Τέλος, η απόφαση είναι σύμφωνη με το άρθρο 22 του Συντάγματος που αφορά την υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία για τους πολίτες του».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey