Έτοιμο απ’ το Δήμο Λέσβου μέχρι τον Ιούνιο, με καταγραφή των χώρων καταφυγής σε περίπτωση σεισμού

Μνημόνιο αντισεισμικής προστασίας

23/04/2014 - 14:56

Στη σύνταξη του τέταρτου κατά σειρά μνημονίου πολιτικής προστασίας, που θα αφορά στους σεισμούς, συντάσσει ο Δήμος Λέσβου, επιδιώκοντας έως τον Ιούνιο να έχει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τα σημεία που θα μπορούν να καταφύγουν οι δημότες σε περίπτωση μεγάλης σεισμικής δόνησης.

Στη σύνταξη του τέταρτου κατά σειρά μνημονίου πολιτικής προστασίας, που θα αφορά στους σεισμούς, συντάσσει ο Δήμος Λέσβου, επιδιώκοντας έως τον Ιούνιο να έχει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τα σημεία που θα μπορούν να καταφύγουν οι δημότες σε περίπτωση μεγάλης σεισμικής δόνησης. Την παρούσα περίοδο γίνεται επικαιροποίηση των στοιχείων που αφορούν σε κάθε τοπική και δημοτική κοινότητα, αφού έχουν ζητηθεί απ’ τα τοπικά συμβούλια σ’ όλο το νησί, οι προτάσεις τους για τους χώρους που ενδείκνυνται να καταφύγει ο κόσμος αν γίνει σεισμός.

Από πέρυσι το Δεκέμβριο και ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί απ’ την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας, τα μνημόνια για την πυρασφάλεια, τις πλημμύρες και τις χιονοπτώσεις, ξεκίνησε η διαμόρφωση και του μνημονίου αντισεισμικής προστασίας. Όπως μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός, ήδη απ’ τα τέλη του 2013, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου εγγράφως ζήτησε απ’ τα τοπικά συμβούλια τις προτάσεις - υποδείξεις τους για τους χώρους που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και θα μπορούσαν να υποδεχθούν τους δημότες σε περίπτωση σεισμού.

Αρκετά τοπικά συμβούλια έχουν ήδη ανταποκριθεί, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπήρξε απάντηση, γίνεται έλεγχος και επικαιροποίηση - συμπλήρωση παλαιότερων στοιχείων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι χώροι που προτείνονται είναι πάρκα, αλσύλλια, δημοτικά γήπεδα και ανοιχτοί χώροι άθλησης, αλλά και αύλειοι χώροι κτηρίων, όπως σχολεία, ιατρεία, κοινοτικά - δημοτικά καταστήματα, που είναι μεγάλης έκτασης και μπορεί να συγκεντρωθούν δημότες.

Πλήρης καταγραφή
Με την ολοκλήρωση του μνημονίου, όπως έγινε και με τα προηγούμενα τρία, θα σταλεί αντίγραφο στους γεωγραφικούς αντιδημάρχους, προκειμένου κάθε δημοτική ενότητα να έχει εικόνα για το πώς θα «αντιδράσει» σε περίπτωση σεισμού.

Όπως επισήμανε ο κ. Βατός, το μνημόνιο πέρα των θέσεων, περιλαμβάνει πληροφορίες (πλήρη στοιχεία και τηλέφωνα επικοινωνίας) για τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου, τις εθελοντικές ομάδες, τους υπεύθυνους και τα μέλη τους, όσους έχουν επιφορτιστεί με συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση της κάθε κατάστασης.

«Αχρείαστο να είναι αλλά θεωρήσαμε αναγκαίο ένα τέτοιο μνημόνιο στο οποίο θα έχουν προσδιοριστεί όλοι οι χώροι πάνω στο νησί που θα μπορούν να καταφύγουν οι πολίτες αν γίνει σεισμός, όπως και αναφορά του ποιοι μπορούν να βοηθήσουν σε τέτοιες καταστάσεις», επισήμανε ο κ. Βατός, προσθέτοντας ότι μετά τις εκλογές, το αργότερο τον Ιούνιο, θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή του απ’ το Δήμο. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey