Μόνο πέντε δωρητές οργάνων στη Λέσβο μέσα σε εφτά χρόνια

Τη ζωή την τρώει το χώμα!

17/04/2014 - 14:43

Δωρεά οργάνων. «Τι είναι αυτό;». «Καλό κάνει, αλλά καλύτερα μη μπλέκεις», απαντούν αρκετοί ελαφρά τη καρδία. Όχι από πρόθεση, αλλά γιατί κυρίως έχει αραιώσει η ενημέρωση σχετικά με τη δωρεά οργάνων και της ζωής που μπορεί να χαρίσει κάποιος σε μικρά παιδιά και συνανθρώπους του.

Δωρεά οργάνων. «Τι είναι αυτό;». «Καλό κάνει, αλλά καλύτερα μη μπλέκεις», απαντούν αρκετοί ελαφρά τη καρδία. Όχι από πρόθεση, αλλά γιατί κυρίως έχει αραιώσει η ενημέρωση σχετικά με τη δωρεά οργάνων και της ζωής που μπορεί να χαρίσει κάποιος σε μικρά παιδιά και συνανθρώπους του.

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης τα τελευταία εφτά χρόνια, σύμφωνα με τον διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Ευθύμη Ζιώγα, έχουν γίνει μόνο πέντε μεταμοσχεύσεις, καθώς οι συγγενείς των εκλιπόντων αρνούνται συστηματικά να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις που πλαισιώνουν αυτή την υπέρτατη πράξη αλτρουισμού, αλλά και να δουν ότι μέρος του συγγενή τους που αγαπούν, θα εξακολουθήσει να ζει και μάλιστα δίνοντας ζωή στο σώμα κάποιου άλλου.


Ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς

Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων μετά το τέλος της ζωής, αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς, ενώ σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.

Η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη και η διάδοσή τους, όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και όλου του κοινωνικού συνόλου.


Ο γιατρός, Ε. Ζιώγας

«Καμία σχέση με "φυτό"»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους που πεθαίνουν ενώ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις (κατάσταση "φυτό")», επεσήμανε στην εφημερίδα μας ο κ. Ζιώγας, ο οποίος πρόσθεσε ότι από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 10 ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά. Το πιθανότερο, μάλιστα, στη ζωή όλων μας, τόνισε, είναι κάποιος να χρειαστεί κάποιο όργανο, παρά να γίνει δότης.

Η «συναίνεση»
Το τελευταίο διάστημα έχουν προσπαθεί οι γιατροί του Βοστανείου να πείσουν τους συγγενείς ανθρώπων που είναι εγκεφαλικά νεκροί, να συναινέσουν, ώστε οι δεύτεροι να γίνουν δωρητές.

Η απάντησή τους όμως είναι κατηγορηματική. «Δεν θέλουμε να μπλέξουμε με αυτά, αφήστε μας στον πόνο μας» απαντούν χωρίς να γνωρίζουν ότι την ίδια ώρα που λένε το τελευταίο αντίο σε έναν δικό τους άνθρωπο, αποχαιρετούν πολλούς ανθρώπους που θα μπορούσαν να επιζήσουν, απλώς με τη δική τους συναίνεση.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας (ν. 2737/1999) που ίσχυε έως τον Ιούνιο του 2013, οριζόταν η «Δηλούμενη Συναίνεση». Για τη Δωρεά Οργάνων, δηλαδή, ήταν απαραίτητη η πρότερη εν ζωή συναίνεση του πολίτη (που διασφαλίζονταν με Κάρτα Δωρητή) ή αντ' αυτού, η συναίνεση των συγγενών του εκλιπόντος στην δωρεά των οργάνων του.

Η άποψη αυτή στηριζόταν στην αρχή της αυτονομίας των πολιτών.

Σύμφωνα με νέο νομικό πλαίσιο από τον περασμένο Ιούνιο, ισχύουν τα εξής: «Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3 και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».

«Δεν υπάρχει ενημέρωση»
Τις αντιδράσεις του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης στο νέο νομικό πλαίσιο, εξέθεσε η πρόεδρος του φορέα, Μαρία Ζερβού, η οποία υπογράμμισε ότι παλιότερα με την εγγραφή στο Μητρώο των Δωρητών και την Κάρτα Δωρητή, υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια και γνώση του τι πρέσβευε ο ίδιος ο δωρητής. Παράλληλα, με την «εκστρατεία» εγγραφής στους δωρητές, «ο ίδιος ενημέρωνε και την οικογένειά του και αυξάνονταν οι δότες.»

Η κ. Ζερβού εκθείασε το έργο του κ. Ζιώγα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης τονίζοντας ότι «το Βοστάνειο αποτελεί το μόνο μικρό και περιφερειακό νοσοκομείο που έχει προχωρήσει σε μεταμοσχεύσεις», αναγνωρίζοντας ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει κι άλλες. «Σε άλλες χώρες υπάρχουν ειδικοί "προσελκυτές" και ψυχολόγοι, που είναι αρμόδιοι αποκλειστικά για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη δωρεά οργάνων. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα,» κατέληξε.


Η πρόεδρος των Δωρητών Οργάνων, Μ. Ζερβού 

Τι λέει η Εκκλησία;
Σε αναζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με το θέμα, από τα πρώτα κείμενα που βρίσκει κανείς είναι αυτά που φέρονται να είναι εκκλησιαστικά και σπέρνουν τον τρόμο γύρω από κυκλώματα παραεμπορίου οργάνων.

Από τους πρώτους που είχε διοργανώσει ημερίδα στο Χριστιανικό Κέντρο Νεότητας τη δεκαετία του 1980, για την ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τη δωρεά οργάνων, ήταν ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς, εφημέριος τότε της εκκλησίας της Παναγίας της Χρυσομαλλούσας, με την άδεια του τότε Μητροπολίτη κυρού Ιακώβου του Β΄.

Ως ενός από τα πρώτα μέλη στον Σύλλογο Δωρητών Οργάνων, το «Ε» απευθύνθηκε στον π. Αθανάσιο για να ζητήσει την άποψη της Εκκλησίας και μας απάντησε αμέσως ότι ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ ήταν από τους πρώτους ορθοδόξους κληρικούς που έγινε δωρητής.

Αν και η Εκκλησία διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με το θεσμό, έχοντας δημιουργήσει ειδικές επιτροπές που τον διερευνούν, εντούτοις η άποψη της είναι κατά τον π. Αθανάσιο ότι: «Ο πρώτος θα έλεγε κανείς που έκανε μετάγγιση αίματος, αλλά και σώματος ήταν ο Ιησούς Χριστός, όταν πάνω στον Γολγοθά πρόσφερε το δικό του αίμα και σώμα για τη Σωτηρία του Ανθρώπου.

Η δωρεά οργάνων αποτελεί την ύψιστη φανέρωση αγάπης στον συνάνθρωπο. Κι αυτό γιατί δίνεις κάτι που δεν είναι δικό σου, αλλά δώρο Θεού στον συνάνθρωπο για να συνεχίσει να ζει, διαφορετικά θα γίνει τροφή για τον σκώληκα». Και κατέληξε: «Η Εκκλησία δεν είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε πράξη Αγάπης.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey