Συνδρομή απ’ το Δήμο Λέσβου στο Πρόγραμμα για τις «γαλάζιες σημαίες», για μία λιγότερη ακτή… λόγω ναυαγοσώστη

«Ποινή» στα Βατερά

11/04/2014 - 22:55

Μια τυπική απόφαση, η συνδρομή του Δήμου για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», επιβεβαιώνει τη σε εξέλιξη προσπάθεια που γίνεται για να κερδίσει το νησί και φέτος γαλάζιες σημαίες για τις ακτές του.

Μια τυπική απόφαση, η συνδρομή του Δήμου για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», επιβεβαιώνει τη σε εξέλιξη προσπάθεια που γίνεται για να κερδίσει το νησί και φέτος γαλάζιες σημαίες για τις ακτές του.

Παράλληλα η ίδια απόφαση αποκαλύπτει και το γεγονός ότι υπήρξαν αλλαγές σε σχέση με τις περσινές ακτές, ενώ δεν έχει επιλεγεί μεταξύ τους και η μοναδική πλαζ των Βατερών.

Κι αυτό έγινε επειδή δεν μπορούσε να συμμετάσχει στην όλη διαδικασία λόγω της ποινής της ετήσιας απουσίας με την οποία τιμωρήθηκε απ' το Πρόγραμμα, γιατί αν και πολυσύχναστη, δεν είχε ναυαγοσώστη.

Η διαδικασία για την πλαζ «Τσαμάκια» της Μυτιλήνης γίνεται απ' την ΑΔΕΛ Α.Ε. κι όχι απ' το Δήμο Λέσβου, που πληρώνει τη συνδρομή μόνο για τις ακτές δικαιοδοσίας του.

Απ' τις ακτές του Δήμου, απουσιάζει σε σχέση με πέρυσι η παραλία της Πέτρας, ενώ έχει περιληφθεί η Σκάλα Καλλονής και μία ακόμη, τρίτη παραλία απ' τη Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας, αυτή του Μολύβου.

Οι αλλαγές
Πέρυσι το Μάιο διακρίθηκαν με γαλάζια σημαία 10 συνολικά παραλίες της Λέσβου και πιο συγκεκριμένα: η πλαζ «Τσαμάκια», το Κανόνι Θερμής, οι Άγιοι Ανάργυροι/Εφταλού, η Κάγια, η Σκάλα Ερεσού, η Νυφίδα, τα Βατερά, η Άναξος, η Πέτρα και ο Άγιος Ισίδωρος. Φέτος το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ενέκρινε την πληρωμή συνδρομής 300 ευρώ ανά πλαζ για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα των «Γαλάζιων Σημαιών» το 2014, των εξής παραλιών ανά δημοτική ενότητα:
- Πέτρας μία ακτή, η Άναξος
- Μήθυμνας τρεις, ο Μόλυβος, η Κάγια και η Εφταλού
- Ερεσού - Αντίσσης μία, η Σκάλα Ερεσού
- Πλωμαρίου μία, ο Άγιος Ισίδωρος
- Πολιχνίτου μία, η Νυφίδα
- Καλλονής μία, η Σκάλα Καλλονής
- Θερμής μία, το Κανόνι

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, σε σχέση με την απουσία τής πλαζ των Βατερών, πέρυσι το Σεπτέμβριο έγινε «υποστολή» της σημαίας γιατί η πλαζ που είναι χαρακτηρισμένη ως πολυσύχναστη, δε διέθετε ναυαγοσώστη, αφού δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την πλήρωση της θέσης.

Συνολικά 12 παραλίες σ' όλη τη χώρα έχασαν τη γαλάζια σημαία τους γιατί κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έκανε η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων του Προγράμματος, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε ναυαγοσώστης.

Άλλες παραλίες, όπως του Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι, που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα γιατί δεν υπήρξε η δυνατότητα να προσλάβουν ναυαγοσώστη, είχαν ενημερώσει εγκαίρως την Επιτροπή και καθ' υπόδειξή της δεν είχαν προχωρήσει στην ανάρτηση της γαλάζιας σημαίας.

Οι παραλίες απ' τις οποίες αφαιρέθηκαν οι γαλάζιες σημαίες, όχι μόνο αποσύρθηκαν από τους εθνικούς και διεθνείς καταλόγους του Προγράμματος, αλλά - όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, όταν δηλαδή επιχειρήθηκε να ενταχθούν και στο νέο Πρόγραμμα για τις γαλάζιες σημαίες τού 2014 - τιμωρήθηκαν και με ποινή ετήσιας αποχής.

Οπότε τα Βατερά θα μπορέσουν εκ νέου να διεκδικήσουν την ιδιαίτερα τιμητική διάκριση για την καθαρότητα των νερών και την οργανωμένη παραλία τους, απ' τον επόμενο χρόνο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey