Προβλέπεται κατάργηση αστυνομικών τμημάτων και σταθμών και στη Λέσβο

Αστυνομικός «Καλλικράτης» εν όψει…

14/02/2014 - 16:23

Ένα αστυνομικό τμήμα ανά καλλικράτειο δήμο και κατάργηση κενών οργανικών θέσεων αστυνομικών περιλαμβάνει το πλάνο για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, με το σχετικό σχέδιο νόμου να βρίσκεται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Φόβοι ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η αστυνόμευση στο νησί εκφράζονται από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου.

Ένα αστυνομικό τμήμα ανά καλλικράτειο δήμο και κατάργηση κενών οργανικών θέσεων αστυνομικών περιλαμβάνει το πλάνο για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, με το σχετικό σχέδιο νόμου να βρίσκεται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Φόβοι ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η αστυνόμευση στο νησί εκφράζονται από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου.
 
Συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών, κατάργηση 7.000 κενών οργανικών θέσεων, εφαρμογή περιφερειακής διοίκησης αντί των αστυνομικών διευθύνσεων που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, ενίσχυση του κλάδου Ασφάλειας και συγκρότηση νέων κλάδων όπως ο κλάδος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, είναι μερικά μόνο από τα νέα δεδομένα που θέλει το Υπουργείο να επιβάλει στη δομή της Αστυνομίας.

Φόβοι…
«Δυσκολίες τόσο στη διοίκηση της Αστυνομίας, όσο και στην αστυνόμευση των νησιών μας, θα επιφέρουν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές, ενώ επιπρόσθετα θα αδικηθούν και πολλοί αστυνομικοί», δήλωσε στο «Ε» ο Δημήτρης Αλεξίου, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λέσβου.

Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του σχεδιασμού του ενός αστυνομικού τμήματος ανά δήμο συνεπάγεται για την περίπτωση της Λέσβου η κατάργηση των επτά υφιστάμενων τμημάτων σε Καλλονή, Άντισσα, Πολιχνίτο, Αγιάσο, Γέρα, Αγία Παρασκευή και Πλωμάρι, καθώς και των τριών Αστυνομικών Σταθμών Μήθυμνας, Μανταμάδου και Θερμής. Αυτομάτως, δηλαδή, εκτός από την υποβάθμιση στην αστυνόμευση τίθεται και ζήτημα εξυπηρέτησης των πολιτών αναφορικά με διοικητικές πράξεις που εκτελούνται από τα αστυνομικά τμήματα. Δεύτερη δυνητική αρνητική εξέλιξη για τα νησιά μας είναι η κατάργηση ουσιαστικά των αστυνομικών διευθύνσεων και η μεταφορά του έργου διοίκησης σε περιφερειακό πλέον επίπεδο.

Πιο απλά, η διοίκηση όλων των νησιών βάσει σχεδιασμού θα μεταφερθεί στο κέντρο της περιφέρειας, πράγμα το οποίο είναι ανέφικτο λόγω της νησιωτικής ιδιομορφίας της περιοχής μας. Ακόμα θα υπάρχει δυνατότητα μεταθέσεων εντός περιφέρειας με συνοπτικές διαδικασίες, σημείο που εγείρει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών με βασικό επιχείρημα πάλι τη νησιωτικότητα. «Είναι τελείως διαφορετικό κάποιος να μετατεθεί 40 ή 50 χιλιόμετρα μακριά σε μια περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας και άλλο πράγμα κάποιος συνάδελφος να μετατεθεί από τη Λέσβο στη Χίο», τόνισε ο κ. Αλεξίου.

Τέλος, με την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων αφενός τα τμήματα στα νησιά μας δε θα φτάσουν ποτέ σε ικανοποιητικά επίπεδα στελέχωσης και αφετέρου αστυνομικοί με τόπο συμφερόντων τη Λέσβο, δε θα καταφέρουν να επιστρέψουν ποτέ στον τόπο τους, όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές. Το σχέδιο νόμου προβλέπει αντίστοιχες αλλαγές και για το Πυροσβεστικό Σώμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται επακριβώς οι καταργούμενες δομές. Το πιθανότερο είναι πως τέτοιου είδους ζητήματα θα ρυθμιστούν με προεδρικά διατάγματα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Στο μεταξύ, με συγκέντρωση έξω από τη Βουλή χθες το πρωί απάντησαν οι αστυνομικοί στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη δομή του Αστυνομικού Σώματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey