Νέα τροποποίηση της μελέτης ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού τμήμα θα υλοποιηθεί απ’ τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Σήριαλ… ποδηλατόδρομος Κάστρου

14/02/2014 - 15:55

Όσο εύκολα «έτρεξε» στο Δήμο Λέσβου το «πακέτο» των έργων που θα υλοποιηθούν στο ΕΣΠΑ μέσω των Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για την ύπαιθρο, τόσο δύσκολα εξελίσσονται οι προενταγμένες ήδη απ’ το 2010 δράσεις που αφορούν στα Ολοκληρωμένα Αστικά για τη Μυτιλήνη.

Όσο εύκολα «έτρεξε» στο Δήμο Λέσβου το «πακέτο» των έργων που θα υλοποιηθούν στο ΕΣΠΑ μέσω των Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για την ύπαιθρο, τόσο δύσκολα εξελίσσονται οι προενταγμένες ήδη απ’ το 2010 δράσεις που αφορούν στα Ολοκληρωμένα Αστικά για τη Μυτιλήνη. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις δύο έργα αναπλάσεων στην πόλη, η οδός Ναυμαχίας Έλλης και οι διαμορφώσεις στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Λέσβου, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το καλοκαίρι τού 2012, ενώ τρεις ακόμη προτάσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι τον Ιούνιο, ο ποδηλατόδρομος του Κάστρου, ο κόμβος του Φόρου και προσβάσεις για ΑμεΑ, απορρίφθηκαν στην αξιολόγηση απ’ τη Διαχειριστική Αρχή.

Το πρώτο απ’ τα τρία αυτά έργα απασχόλησε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο, που ενέκρινε τροποποίηση της μελέτης του ώστε να προωθηθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, σε πρόσκληση που αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Όπως ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο απ’ την Τεχνική Υπηρεσία, απορρίφθηκε απ’ τη Διαχειριστική Αρχή η πρόταση ύψους 860.000 ευρώ που υπέβαλε ο Δήμος Λέσβου προς ένταξη στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ) της πόλης της Μυτιλήνης πέρυσι το καλοκαίρι για το έργο «Ποδηλατόδρομος Άγαλμα Ελευθερίας - Περιφερειακός Κάστρου - Καλαμάρη» και συγκεκριμένα για το υποέργο «Ποδηλατικές διαδρομές στην περιοχή Άγαλμα Ελευθερίας - Περιφερειακός Κάστρου και Περιφερειακός Κάστρου - Καλαμάρη», αυτό που συνοπτικά ονομάζεται ποδηλατόδρομος του Κάστρου.

Η απόρριψη αιτιολογήθηκε επειδή ο Δήμος Λέσβου δεν είχε λάβει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις που θα καθιστούσαν το έργο ώριμο από τεχνικής άποψης, αλλά και επειδή κρίθηκε αναρμόδιος να εκτελέσει το τμήμα του έργου που διερχόταν απ’ τον αρχαιολογικό χώρο του Κάτω Κάστρου.

Και η 14η ΕΒΑ
Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με τη Διαχειριστική αλλά και τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ), συμφώνησαν να διαχωριστεί ο ποδηλατόδρομος σε δύο τμήματα, απ’ το Άγαλμα της Ελευθερίας έως την Παναγία Γαλατούσα και απ’ την αρχή της Επάνω Σκάλας έως του Καλαμάρη, τα οποία θα κατασκευαστούν απ’ το Δήμο Λέσβου, ενώ το ενδιάμεσο τμήμα, απ’ την Παναγία Γαλατούσα έως την αρχή της Επάνω Σκάλας, θα κατασκευαστεί λόγω αρμοδιότητας απ’ τη 14η ΕΒΑ.

Έτσι, τροποποιήθηκε η μελέτη του ποδηλατόδρομου του Κάστρου, την οποία και ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, πληροφορούμενο πως το αμέσως προσεχές διάστημα η Διαχειριστική Αρχή θα δημοσιεύσει νέα πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων προς ένταξη. Μάλιστα, μετά την τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου, ο προϋπολογισμός του περιορίζεται στις 640.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο τμήμα που θα υλοποιήσει η 14η ΕΒΑ, αλλά και ό,τι αφορά στις αρχαιολογικές εργασίες για όλο τον ποδηλατόδρομο, θα συνταχθούν ξεχωριστοί προϋπολογισμοί που θα περιληφθούν στην αίτηση ένταξης ως ξεχωριστά υποέργα.

Όλες οι εγκρίσεις
Στην εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο που υπέγραψε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Μαριάνθη Στυλιανίδου, τονίζεται πως έχουν ήδη συγκεντρωθεί όλες οι αδειοδοτήσεις για το έργο, όπως η σύμφωνη γνώμη απ’ τη Λιμενική Επιτροπή, ο καθορισμός του αιγιαλού και της παραλίας στο τμήμα Απελλή - αρχή Επάνω Σκάλας, η απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, η σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τη διέλευση του ποδηλατόδρομου μέσω κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, η θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων για την πληρότητα και εφαρμοσιμότητα της μελέτης, αλλά και η σύμφωνη γνώμη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που συνεπάγεται η κατασκευή του ποδηλατόδρομου.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Δήμος Λέσβου εμφανίζεται καθ’ όλα έτοιμος το σήριαλ του ποδηλατόδρομου μήκους 1,5 χιλιομέτρου, απ’ το Άγαλμα της Ελευθερίας έως του Καλαμάρη (συνδέεται με το έργο στην Ναυμαχίας Έλλης), που απασχολεί την κοινή γνώμη την τελευταία τριετία, να πάρει τέλος με την ένταξη και κατασκευή το επόμενο διάστημα του έργου. Αντιθέτως, δε φαίνεται να δρομολογείται η ίδια τύχη και για τον άλλο ποδηλατόδρομο, μήκους 5,5 χιλιομέτρων, της νότιας πόλης (απ’ το μπαρ «Κοχύλια», καταλήγοντας λίγο πριν τη Σουράδα, στον Πύργο Γιαννέλλη), που είναι αμφίβολο αν θα ωριμάσει ως πρόταση ώστε να ενταχθεί στα Ολοκληρωμένα Αστικά τού ΕΣΠΑ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey