Για να τελειώσει το έργο μέσω τού ΕΣΠΑ ανεξάρτητα απ’ την εξέλιξη με την πέτρα ή τις εκλογές

Παράταση στην Κομνηνάκη

14/02/2014 - 15:51

Τέσσερις μήνες παράταση στην ολοκλήρωση του έργου της οδού Κομνηνάκη, που σύμφωνα με τη σύμβαση με τον ανάδοχο έπρεπε να τελειώσει στις 12 Φεβρουαρίου 2014, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου εκτός ημερήσιας διάταξης την Τετάρτη.

Τέσσερις μήνες παράταση στην ολοκλήρωση του έργου της οδού Κομνηνάκη, που σύμφωνα με τη σύμβαση με τον ανάδοχο έπρεπε να τελειώσει στις 12 Φεβρουαρίου 2014, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου εκτός ημερήσιας διάταξης την Τετάρτη. Με την παράταση, σύμφωνα με την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας, απεμπλέκεται η εξέλιξη του έργου από τυχόν νέα καθυστέρηση που θα αφορά στην πέτρα, όπως και απ’ τις εκλογές, αφού μετά τις 18 Μαρτίου δε θα υπάρχει δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε σχέση με την πρόοδο των εργασιών. Ή αλλιώς, αν δε δινόταν τώρα η παράταση, σε περίπτωση που χρειαζόταν να αποφασιστεί π.χ. τον Απρίλιο, δε θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση και το έργο θα έμπαινε σε νέες περιπέτειες.

Απ’ τα μέσα Δεκεμβρίου παραμένουν στάσιμες οι εργασίες που ήταν από πέρυσι το φθινόπωρο σε εξέλιξη στην οδό Κομνηνάκη, μετά από καταγγελίες για την επιλογή της πέτρας. Παρ’ ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου είχε εγκρίνει το υλικό με το οποίο ο ανάδοχος του έργου εκτελούσε την πλακόστρωση, κρίθηκε απαραίτητο σε συνέχεια των καταγγελιών να υπάρξει κι επίσημη γνωμάτευση για το εάν η συγκεκριμένη πέτρα είναι αυτή που προέβλεπε η μελέτη.

Μάλιστα, αν δεν έρθει η γνωμάτευση που αναμένεται - κι έχει αρκετά καθυστερήσει, αφού η αρχική προθεσμία που είχε τεθεί, ήταν στις αρχές Ιανουαρίου - απ’ το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δε θα αρχίσουν εκ νέου οι εργασίες. Σε περίπτωση δε που ευσταθούν οι καταγγελίες, θα πρέπει να αντικατασταθεί η πέτρα, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να πληρωθεί το έργο.

Ιστορίες…
Θυμίζουμε πως οι «Εργασίες πλακόστρωσης στην οδό Κομνηνάκη» εντάχθηκαν εκ νέου στο ΕΣΠΑ τον Ιανουάριο του 2013, με προϋπολογισμό 365.169 ευρώ. Το έργο συμβασιοποιήθηκε πέρυσι τον Ιούνιο και ξεκίνησε στα τέλη φθινοπώρου τού 2013. Περιλαμβάνει εργασίες πλακόστρωσης και κατασκευής πεζοδρομίων στις οδούς Κομνηνάκη, Ίμβρου και Τενέδου και στην είσοδο προς το Πάρκο Χατζηδήμου και σύμφωνα με τη σύμβαση έπρεπε να ολοκληρωθεί προχθές.

Οι καταγγελίες αφορούσαν στο υλικό που επελέγη για την Κομνηνάκη και πιο συγκεκριμένα ανέφεραν ότι ήταν ανδεσίτης κι όχι ιγνιμβρίτης πυροκλαστικής ροής κόκκινου χρώματος, υλικό με το οποίο έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια η πλακόστρωση στις οδούς Μητροπόλεως και Αθανασίου Μητρέλια στο Ιστορικό Κέντρο της Μυτιλήνης, που συνεχίζεται στην Κομνηνάκη.

Γιατί Ιούνιο;
«Ζητήθηκε απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο παράταση έως τις 30 Ιουνίου, ώστε, ακόμη και να καθυστερήσει κι άλλο η γνωμάτευση του αναγνωρισμένου ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου Αθηνών, να υπάρχουν τα περιθώρια απρόσκοπτης υλοποίησης του έργου, ανεξάρτητα και απ’ την προεκλογική περίοδο», ανέφερε η προϊσταμένη του Τμήματος Συγκοινωνιακών, Λιμενικών, Κτηριακών Έργων και Υπαίθριων Χώρων του Δήμου Λέσβου, Άννυ Οικονομίδου, σημειώνοντας ότι υπάρχει σχετικώς συνεννόηση της Τεχνικής Υπηρεσίας με τη Διαχειριστική Αρχή, αλλά και με τον ανάδοχο του έργου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση με την επισήμανση του δημάρχου, Δημήτρη Βουνάτσου, ότι θα έπρεπε να δοθεί μικρότερη παράταση ώστε το έργο να τελειώσει πριν το καλοκαίρι.

Όμως το επιχείρημα της Τεχνικής Υπηρεσίας για την αδυναμία λήψης αποφάσεων την προεκλογική περίοδο, έπεισε το σώμα, που ομόφωνα ενέκρινε την παράταση των εργασιών έως το τέλος Ιουνίου. Όπως αναφέρθηκε, ο ανάδοχος έχει δηλώσει πρόθυμος όταν κλείσει το θέμα με την πέτρα, να δουλέψει ακόμη και με διπλά συνεργεία προκειμένου να επισπευστεί η ολοκλήρωση του έργου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey