Μεγάλες οι ανάγκες στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Λειτουργεί και με το φιλότιμο!

17/01/2014 - 14:51

Με τη στήριξη των εργαζομένων, αλλά και τις προσπάθειες της διοίκησης, συνεχίζει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρώην «Θεομήτωρ») να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους τροφίμους του ιδρύματος.

Με τη στήριξη των εργαζομένων, αλλά και τις προσπάθειες της διοίκησης, συνεχίζει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρώην «Θεομήτωρ») να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους τροφίμους του ιδρύματος. Η βοήθεια της Πολιτείας σε σχέση με τις ανάγκες που έχει το ίδρυμα, είναι ελάχιστη. Μάλιστα, η οικονομική ενίσχυση που είχε το Κέντρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου διοικητή, ήταν της τάξεως των 50.000 ευρώ, μέσω του θεσμού του Λαϊκού Λαχείου, ενώ δεν προσδιορίστηκε το πότε και αν θα υπάρξει επόμενη οικονομική ενίσχυση.

Με λεφτά στο ταμείο του βρήκε το νέο έτος το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Χρήματα που εξασφαλίστηκαν χάρη στις ενέργειες του νέου διοικητή, Παναγιώτη Τσουκαρέλλη, αλλά και την οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε στο ίδρυμα. Πολιτική την οποία στήριξαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αναλαμβάνοντας να κάνουν δουλειές που δεν ανήκαν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους. Τις εργασίες αυτές τις έκαναν προκειμένου το ίδρυμα να έχει μια ακόμη πιο ανθρώπινη μορφή, δεδομένου ότι οι πόροι ήταν περιορισμένοι, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χτες για την κοπή της βασιλόπιτας.

Σε ερώτηση του «Ε» στη γενική γραμματέα Πρόνοιας, Έφη Μπέκου, για το αν το αρμόδιο υπουργείο θα ενισχύσει οικονομικά το ίδρυμα, η απάντηση ήταν ότι ήδη έχουν δοθεί 50.000 ευρώ, μέσω του Λαϊκού Λαχείου, ενώ δε διευκρινίστηκε αν θα υπάρξει επόμενη χρηματοδότηση. Η ίδια παραδέχτηκε ότι το ίδρυμα έχει ανάγκη όσον αφορά στο έμψυχο προσωπικό και τόνισε ότι κάποιες θέσεις καλύφθηκαν προσωρινά μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, ενώ με την αξιολόγηση που γίνεται σε όλα τα κοινωνικά ιδρύματα, αναμένεται να καλυφθούν στο επόμενο διάστημα και κάποια ακόμη κενά. Επίσης η κ. Μπέκου αναγνώρισε ότι οι εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται 59 τρόφιμοι, παρουσιάζουν προβλήματα και πως θα γίνουν προσπάθειες προκειμένου αυτές να βελτιωθούν.

«Με τα δυο τους τα χέρια»
Οι όποιες εργασίες έγιναν στο ίδρυμα, σύμφωνα με τον κ. Τσουκαρέλλη στηρίχθηκαν κυρίως στους εργαζομένους, που εκτός από τα καθήκοντα που έχουν, προσπαθούσαν να καλύπτουν όποιες ανάγκες παρουσιάζονταν στο ίδρυμα.

Από τις αρχές του Νοεμβρίου έως και τώρα, η διοίκηση με τη βοήθεια των εργαζομένων κατάφερε να μειώσει της κινήσεις των οχημάτων από πέντε ανά εβδομάδα, σε δύο, με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μην υπάρχουν κωλυσιεργίες στις υποχρεώσεις. Αξιοποιήθηκε κτήριο που χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος, το οποίο απέκτησε ξανά την πρώτη μορφή που είχε, εκείνη του ξενώνα. Σε συνεργασία με το ΙΚΑ, ρυθμίστηκαν ζητήματα διοικητικής μορφής που είχαν να κάνουν με την ασφαλιστική ενημερότητα.

Με εργασία των νοσηλευτών έγινε ελαιοχρωματισμός του ισόγειου κτηρίου και με τη βοήθεια εθελοντή, βάφτηκε η είσοδος, ενώ με τη συνδρομή του στρατιωτικού διοικητή δύο στρατιώτες εθελοντικά βελτίωσαν άλλους χώρους, καθώς παράλληλα διαμορφώθηκαν και τα γραφεία των διοικητικών υπηρεσιών έτσι ώστε να είναι λειτουργικά και να μπορούν οι εργαζόμενοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Ακόμη, αξιοποιήθηκε πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και προσελήφθησαν για πέντε μήνες 19 εργαζόμενοι κατηγοριών Υ.Ε., Δ.Ε. και Π.Ε., και τέλος διαμορφώθηκε η αυλή του κτηρίου για να μπορούν τρόφιμοι να νιώθουν όμορφα στο χώρο που διαμένουν.


Ο κ. Τσουκαρέλλης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ευχαρίστησε το προσωπικό για τη βοήθειά του

Τα οικονομικά
Αναλυτικότερα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου, Παναγιώτης Τσουκαρέλλης, βρήκε στο λογαριασμό του ιδρύματος 12.174 ευρώ. Ωστόσο σε συνέχεια των ενεργειών που είχε κάνει η προηγούμενη διοίκηση του ιδρύματος και με την αρωγή της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, εισπράχτηκαν από οφειλές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας 571.175, 87 ευρώ. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα που ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου τού 2013 και τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Έτσι κατάφεραν να εξοφληθούν προμηθευτές και πάγιες δαπάνες αξίας 365.925,92 ευρώ. Το υπόλοιπο που βρίσκεται στα ταμεία, αντιστοιχεί στο ποσό των 205.789,75 ευρώ. Ακόμη, όπως είπε ο κ. Τσουκαρέλλης, δόθηκε με την πρωτοβουλία της γενικής γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, κ. Μπέκου, το ποσό των 50.000 ευρώ από το Λαϊκό Λαχείο. Το μεγαλύτερο μέρος των 50.000 ευρώ θα αξιοποιηθεί για τα υπόλοιπα των δαπανών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα, θα δοθούν για τη συντήρηση των κτηρίων, για την εφαρμογή μελέτης πυρασφάλειας για το Β Κτήριο και για το εφάπαξ των εργαζομένων που οφείλεται σε αυτούς λόγω της συνταξιοδότησής τους.

Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης χρημάτων, μειώθηκε η υψηλή δαπάνη των αποκλειστικών νοσοκόμων και βρέθηκαν νέοι τρόποι έτσι ώστε οι περιθαλπόμενοι να έχουν την απαιτούμενη παροχή υπηρεσιών όπου και όταν τη χρειάζονται. Ακόμη υπήρξε εξοικονόμηση πόρων της τάξεως των 55.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, είπε ο κ. Τσουκαρέλλης: «Οργανώσαμε το πρόγραμμα αποασυλοποίησης στον ιδιόκτητο ξενώνα μας και κλείσαμε τον ξενώνα που ενοικιαζόταν έναντι του ποσού των 1.400 ευρώ το μήνα, δεδομένου ότι έληξε το μισθωτήριο, και η ετήσια δαπάνη του άγγιζε τα 55.000 ευρώ. Ας σημειωθεί πως δεν εφαρμοζόταν ολιστικά ένα πρόγραμμα αποασυλοποίησης, αλλά αποτελούσε ένα χώρο διαμονής.»

«Χρειαζόμαστε αυτοδιοίκηση και εθελοντές»
Τη βοήθεια της αυτοδιοίκησης και των εθελοντών προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που εντάσσονται στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, ζήτησε η κ. Μπέκου. Η γενική γραμματέας, απευθυνόμενη τόσο στο δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, όσο και στον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, ζήτησε τη βοήθειά τους προκειμένου να επιλυθούν κοινωνικού τύπου προβλήματα.

Ωστόσο, η απάντηση που πήρε η κ. Μπέκου, τόσο από τον κ. Βουνάτσο όσο και από τον κ. Βερβέρη, δε φάνηκε να ήταν αυτή που περίμενε. Οι τελευταίοι τόνισαν ότι οι πόροι που έχουν στη διάθεσή τους ο Δήμος και η Περιφέρεια είναι ελάχιστοι και με την πάροδο των ετών, ολοένα και μειώνονται, ενώ αναφέρθηκαν και στις κοινωνικές δομές που λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο δήμου προκειμένου να βοηθηθούν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Άποψη των δύο αυτοδιοικητικών είναι ότι το κράτος είναι αυτό που πρέπει να φροντίζει για ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι της κοινωνικής πρόνοιας. Ειδικότερα, ο κ. Βουνάτσος επεσήμανε ότι οι ΚΑΠ από το 2010 έχουν μειωθεί κατά 70%, ενώ ο κ. Βερβέρης είπε: «Η ευθύνη για την πρόνοια δεν μπορεί να στηρίζεται στην αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές, αλλά στο κράτος.» Επίσης δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει δύσκολη πολιτική, που έχει να κάνει με επιπτώσεις στις κοινωνικές δομές.

 

Προτεραιότητες

Στις προτεραιότητες βρίσκεται η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Κέντρου, με άμεση εφαρμογή συσσιτίων των άπορων πολιτών, κάτι που σχεδιάστηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας. Ακόμη προσπαθούν να αξιοποιηθούν όλοι οι πόροι του ιδρύματος από ακίνητα και οφειλές από ταμεία, έτσι ώστε το Κέντρο να παρέχει αναβαθμισμένες ποσοτικά και ποιοτικά υπηρεσίες μέσα από την ορθή διαχείριση.

Στις προτεραιότητες εντάσσεται η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων του ιδρύματος και γι’ αυτόν το λόγο η διοίκηση του Κέντρου βρίσκεται σε επικοινωνία με το διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Βασίλη Μουζάλα, και το διευθυντή Υγειονομικών Υπηρεσιών τού ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.
 
Και νέος χώρος για τους ανήλικους πρόσφυγες
Διαμορφώθηκε νέο κτήριο όπου θα φιλοξενηθούν ανήλικοι πρόσφυγες στην Αγιάσο μετά την έναρξη του νέου προγράμματος, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους που οδηγούνται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια, να μεταφέρονται εκεί άμεσα και να μην παρατηρούνται προβλήματα που έχουν να κάνουν με πολυήμερη παραμονή τους στο Κέντρο.

Συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκε κτήριο που χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος, το οποίο απέκτησε ξανά την πρώτη μορφή που είχε, εκείνη του ξενώνα. Σε αυτό το ξενώνα θα φιλοξενηθούν 30 έως 40 ανήλικοι πρόσφυγες. Ο ξενώνας, σύμφωνα με την κ. Μπέκου, γενική γραμματέα Πρόνοιας, πρόκειται να λειτουργήσει με την έναρξη του νέου προγράμματος, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αρχές Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσουκαρέλλης, στο νέο αυτό πρόγραμμα θα υπάρχει άμεση και συνεχής συνεργασία με την κοινότητα και τους πολίτες, έτσι ώστε οι έφηβοι που θα φιλοξενηθούν, να ζουν σε ένα φιλικό περιβάλλον, όπου θα υπάρχει αλληλοσεβασμός σε όλα τα επίπεδα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ανήλικοι πρόσφυγες διέμεναν στο παλιό Σανατόριο και μεταφέρθηκαν σε πρότυπους ξενώνες φιλοξενίας, έτσι ώστε να μη διαμένουν στο συγκεκριμένο κτήριο.

Το υπάρχον κτήριο των 3.700 τ..μ, το πρώην Σανατόριο, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δεν μπορούσε να καλύψει καν τις ανάγκες που είχε σε θέρμανση. Επίσης υπήρχε πρόβλημα με τις μετακινήσεις των ανήλικων προσφύγων, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey