Αλλάζουν οι περιμετρικές ζώνες των «κίτρινων»

Πιο φθηνό ταξί

05/11/2013 - 15:17

Μέχρι και 2,50 ευρώ πιο φθηνά θα πληρώνουν οι επιβάτες των ταξί για τις διαδρομές που θα θέλουν να κάνουν σε περιοχές κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, καθώς αλλάζουν οι περιμετρικές ζώνες, βάσει της απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου για θέματα Επιβατηγών Δημοσίας Χρήσης.

Μέχρι και 2,50 ευρώ πιο φθηνά θα πληρώνουν οι επιβάτες των ταξί για τις διαδρομές που θα θέλουν να κάνουν σε περιοχές κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, καθώς αλλάζουν οι περιμετρικές ζώνες, βάσει της απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου για θέματα Επιβατηγών Δημοσίας Χρήσης. Βέβαια, για να γίνει πράξη αυτή η γνωμοδοτικού τύπου απόφαση, θα πρέπει να την εγκρίνει και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής.

Μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η εξέλιξη για τους καταναλωτές και συμφέρει κυρίως τους επιβάτες που χρησιμοποιούν ταξί Μυτιλήνης για τις μετακινήσεις τους, αφού θα δίνουν λιγότερα χρήματα από όσα δίνουν για να μεταφερθούν με ταξί σε κάποιες περιοχές. Ωστόσο το κόστος για τους επιβάτες θα ήταν ακόμη μικρότερο αν ίσχυε η μονή ταρίφα εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, όπως προβλέπεται για όλες τις έδρες βάσει σχετικού νόμου τού 2012. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αρμόδιους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών, λόγω του ότι οι ιδιοκτήτες ταξί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα και επειδή οι αποστάσεις εντός των διοικητικών ορίων είναι μεγάλες, υπάρχουν οι περιμετρικές ζώνες.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις της Επιτροπής βασίστηκαν στις εισηγήσεις που έστειλαν στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών οι εκπρόσωποι των Αγοραίων Ταξί Λέσβου και του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Μυτιλήνης.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, διπλή ταρίφα μπαίνει από τον αερολιμένα «Οδυσσέας Ελύτης» και μετά, όταν μέχρι τώρα ήταν στην περιοχή Φόρος. Κινούμενοι προς την περιοχή των Λουτρών, η διπλή ταρίφα μπαίνει από το ύψος της διασταύρωσης Χριστού και όχι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Επίσης από την πλευρά της Μόριας - Παναγιούδας - Μανταμάδου, η διπλή ταρίφα μπαίνει από τη διασταύρωση της Μόριας και συγκεκριμένα στο σημείο που έχει τις εγκαταστάσεις της η ΕΦΑΜ, όταν μέχρι τώρα τα «σύνορα» ήταν στο υποκατάστημα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Τέλος, κινούμενοι από Μυτιλήνη προς Καλλονή, τα όρια της περιμετρικής ζώνης θα είναι έως το Πυργί, όταν αυτή με τα σημερινά δεδομένα φτάνει έως τη περιοχή Κρυονέρι.

Για τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες πλην της Καλλονής, το τιμολόγιο για τις εντός έδρας (δηλαδή εντός των ορίων της δημοτικής κοινότητας) διαδρομές θα ισχύει μονή ταρίφα. Στην Καλλονή, μετά το 4ο χλμ., ο επιβάτης θα χρεώνεται με διπλή. Το τελευταίο σημαίνει ότι η κούρσα γίνεται πιο ακριβή. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι, όπως είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Λέσβου, Παναγιώτης Πλωμαρίτης, για μεταφορές από και προς χωριά που βρίσκονται δίπλα στην Καλλονή, π.χ. Σκάλα Καλλονής, το κόμιστρο παραμένει το ίδιο.

Η μείωση του κόστους μεταφοράς των ταξί της πόλης αγγίζει το 30% με τις αλλαγές των περιμετρικών ζωνών. Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά στα κόμιστρα, μπορούμε να αναφέρουμε ένα παράδειγμα. Συγκεκριμένα, για τη μεταφορά από την πόλη της Μυτιλήνης στο αεροδρόμιο, ένας επιβάτης πλήρωνε 12,50 ευρώ, ενώ μετά την εφαρμογή των αλλαγών θα πληρώνει 10 ευρώ. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος θα ήταν ακόμη μικρότερο αν η μονή ταρίφα ίσχυε εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, όπως ισχύει και στις υπόλοιπες έδρες.

Οι εκπρόσωποι…

Η υιοθέτηση της πρότασης των Ιδιοκτητών Ταξί Μυτιλήνης για επέκταση των ορίων των περιμετρικών ζωνών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Μυτιλήνης και πρόεδρο του Συμβουλίου Ταξί και Αγοραίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτη Σπανό, θα συνδράμει στην αύξηση της επιβατικής κίνησης, πράγμα που θα δώσει «ανάσα» στους επαγγελματίες. «Η διαφορά είναι πολύ σημαντική, αφού το άνοιγμα όσον αφορά στα χιλιόμετρα, είναι σημαντικό. Αυτό που ζητούσαμε εδώ και πολύ καιρό να γίνει, δηλαδή θέλαμε ένα πιο φτηνό ταξί, βλέπουμε μετά τη γνωμοδότηση της Επιτροπής ότι μπορεί να επιτευχθεί. Γι’ αυτό, άλλωστε, είμαστε και πολύ ευχαριστημένοι που υιοθέτησε την πρότασή μας», τόνισε ο κ. Σπανός.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγοραίων Ταξί, Ανδρέας Αξής, δήλωσε με τη σειρά του ευχαριστημένος που οι προτάσεις τους υιοθετήθηκαν, ωστόσο κάποια προβλήματα παραμένουν. Ειδικότερα είπε: «Η πρότασή μας ήταν να ισχύει το μονό τιμολόγιο εντός των διοικητικών ορίων της κάθε ενότητας, όπως ορίζει άλλωστε και ο νόμος. Εξαίρεση αποτελεί η Καλλονή, όπου οι ιδιοκτήτες των ταξί ζήτησαν το τιμολόγιο να αλλάζει μετά το 4ο χλμ..»

Όσον αφορά στα προβλήματα που παραμένουν, ο κ. Αξής είπε: «Ένα αγοραίο ταξί, για να μεταφέρει έναν επιβάτη από τη Θερμή στο αεροδρόμιο, θα τον χρεώσει με 18 χιλιόμετρα διπλή και δύο χιλιόμετρα μονή ταρίφα, εξ αιτίας των περιμετρικών ζωνών, ενώ ένα κίτρινο για να μεταφέρει έναν επιβάτη από το αεροδρόμιο στη Θερμή, θα τον χρεώσει με 18 χιλιόμετρα μονή και δύο χιλιόμετρα διπλή ταρίφα. Αυτό σημαίνει ότι το κίτρινο ταξί είναι πιο φτηνό και ότι υπάρχει μια διαφορά στο τιμολόγιο της τάξεως των εννέα ευρώ σε σχέση με τα ταξί της πόλης, γεγονός που μας κάνει λιγότερο ανταγωνιστικούς. Τέτοιου είδους ζητήματα και μετά τη γνωμοδοτική απόφαση παραμένουν, γι’ αυτό πριν αποφασιστεί το οτιδήποτε, θα πρέπει να τακτοποιηθούν.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey