FOLLOW US

Κοινωνία

  • Στη Μελβούρνη θυμούνται το ρόλο του νησιού στην επιχείρηση των ANZAC
Μνημείο για τη Λήμνο στην Αυστραλία

Μνημείο προς τιμή των κατοίκων της Λήμνου και των Αυστραλών νοσοκόμων που υπηρέτησαν στο νησί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ANZAC στην Καλλίπολη το 1915, θα στηθεί στη Μελβούρνη.

Μνημείο προς τιμή των κατοίκων της Λήμνου και των Αυστραλών νοσοκόμων που υπηρέτησαν στο νησί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ANZAC στην Καλλίπολη το 1915, θα στηθεί στη Μελβούρνη.

Σύμφωνα με άρθρο του Σωτήρη Χατζημανώλη στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος», το άγαλμα θα φιλοτεχνηθεί από το διακεκριμένο γλύπτη Peter Corlett και ήδη συγκεντρώνονται χρήματα για το μνημείο που θα υπενθυμίζει μόνιμα τη μεγάλη σε σημασία συνεισφορά της Λήμνου και της Ελλάδας στην εκστρατεία των Αυστραλών στην Καλλίπολη, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη δράση των ANZAC.

Για τον εορτασμό των 100 χρόνων θα διοργανωθούν μεγάλες εκδηλώσεις στην Αυστραλία, την Καλλίπολη στην Τουρκία, αλλά και τη Λήμνο.
Δυο ομογενείς πολιτικοί, μέλη της Πολιτειακής Βουλής της Βικτώριας, ο Lee Tarlamis και ο Γιάννης Πανταζόπουλος, οι οποίοι είχαν επισκεφτεί και τη Λήμνο για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, είναι επικεφαλής της ερανικής εκστρατείας, ενώ διοργανώνουν και εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση για την ανέγερση του μνημείου.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου, στο κτήριο της Πολιτειακής Βουλής στο Spring Street της Μελβούρνης. Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση δείγματος του σχετικού αγάλματος που θα φιλοτεχνηθεί από το γλύπτη Peter Corlett, ενώ οι διοργανωτές φιλοδοξούν το μνημείο να είναι έτοιμο την επόμενη χρονιά.

Δεν αναγνωρίσθηκε…
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αυστραλιανών Μ.Μ.Ε., ο ρόλος της Λήμνου στη μεγάλη εκστρατεία της Καλλίπολης δεν έχει αναγνωριστεί όσο πρέπει και με την ευκαιρία των εορτασμών από τα 100 χρόνια της επετείου, ομογενείς πολιτικοί καταβάλλουν προσπάθειες να αναδειχθεί η συμβολή του νησιού και των Ελλήνων, αλλά και ο στρατηγικός ρόλος της Λήμνου, όπου στρατοπέδευσαν οι Αυστραλοί πριν επιχειρήσουν τη μοιραία απόβασή τους στα Δαρδανέλια.Η Λήμνος χρησιμοποιήθηκε, ακόμα, για το σχεδιασμό της εκστρατείας, αλλά και για τη νοσηλεία των τραυματιών, ενώ στο νησί έχουν ταφεί πολλοί Αυστραλοί, θύματα του πολέμου.

Στη Λήμνο, οι Αυστραλοί έφτασαν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου τού 1915, μια πρώτη δύναμη από 3.200 άνδρες, και ακολούθησαν τον Αύγουστο κι άλλοι. Από τις 25 Απριλίου έως το Νοέμβριο πραγματοποίησαν δεκάδες απόπειρες απόβασης στη χερσόνησο της Καλλίπολης.
Μεταξύ των στρατιωτών των ΑΝΖΑC, υπήρξαν εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες, οι οποίοι είναι θαμμένοι σε στρατιωτικά νεκροταφεία στη χερσόνησο της Καλλίπολης.

Οι τραυματίες νοσηλεύονταν στη Λήμνο, σε νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί στο χωριό Σαρπί, καθώς και σε πλοία. Περίπου 4.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες νοσηλεύθηκαν στη Λήμνο με τη συνδρομή 96 Αυστραλών νοσοκόμων. Όμως, πολλοί πέθαναν και θάφτηκαν σε δύο συμμαχικά νεκροταφεία στη Λήμνο, στο Πορτιανού και στο Μούδρο. Συνολικά στη Λήμνο είναι θαμμένοι 148 Αυστραλοί και 76 Νεοζηλανδοί στρατιώτες.

Κι όμως, πολλοί Αυστραλοί σήμερα δε γνωρίζουν ότι η Λήμνος, που απέχει 100 χλμ. από την Καλλίπολη, υπήρξε το ορμητήριο της εκστρατείας των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών που έκαναν απόβαση στη χερσόνησο στις 25 Απριλίου 1915.

Η ιστορία
Στη Λήμνο υπηρέτησαν και 150 Αυστραλές νοσοκόμες, που όταν έφτασαν στο νησί τον Αύγουστο του 1915, δε βρήκαν εξοπλισμό και προμήθειες για να δουλέψουν, ούτε καν αντίσκηνα. Έπρεπε να περιοριστούν σε ό,τι έφεραν οι ίδιες ως εξοπλισμό. Όπως αναφέρει ο Αυστραλός συγγραφέας Πίτερ Ρις στο βιβλίο του «The Other ANZAC, Nurses at War 1914 - 1918», η κατάσταση ήταν χαοτική. «Υπήρχαν τόσο πολλοί τραυματίες και οι συνθήκες ήταν τόσο πρωτόγονες - δεν υπήρχαν αντίσκηνα, κατάλληλα κτήρια ή προμήθειες.

Λίγο νερό, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπαρκής ρουχισμός και σύντομα και οι ίδιες οι νοσοκόμες άρχισαν να προσβάλλονται από δυσεντερία. Οι νοσοκόμες στη Λήμνο βίωσαν τις χειρότερες συνθήκες που θα μπορούσαν να βιώσουν οπουδήποτε αλλού κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισημαίνει ο συγγραφέας.

Σύντομα οι ελαφρά τραυματισμένοι στρατιώτες προωθούνταν στην Αίγυπτο, ενώ η Λήμνος άρχισε να δέχεται βαριά τραυματισμένους και ακρωτηριασμένους στρατιώτες. Μέσα σε διάστημα δύο μηνών, νοσηλεύτηκαν στη Λήμνο 4.000 στρατιώτες.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top