Δραματική η αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων στη Λέσβο

Χωρίς δικαίωμα στην υγεία!

27/09/2013 - 22:50

Αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανασφάλιστων ανθρώπων στη Λέσβο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, γεγονός που συνδέεται με την οικονομική κρίση και την αύξηση των ποσοστών ανεργίας. Αποτέλεσμα, να μένουν οι άνθρωποι αυτοί χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Στο νησί μας ο αριθμός τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και βάσει στοιχείων, πολλαπλασιάζεται.

Αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανασφάλιστων ανθρώπων στη Λέσβο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, γεγονός που συνδέεται με την οικονομική κρίση και την αύξηση των ποσοστών ανεργίας. Αποτέλεσμα, να μένουν οι άνθρωποι αυτοί χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Στο νησί μας ο αριθμός τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και βάσει στοιχείων, πολλαπλασιάζεται.

Η κ. Αλεξάνδρα ανήκει στην κατηγορία αυτών των ανθρώπων που έχουν μείνει ανασφάλιστοι το τελευταίο διάστημα, καθώς δεν μπόρεσε να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ταμείο της λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Ως εκ τούτου, για να μπορεί να έχει πρόσβαση στις παροχές υγείας, θα πρέπει να πληρώσει.

Το «Ε» συνάντησε την κ. Αλεξάνδρα έξω από το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Λέσβου, όπου αρκετοί ανασφάλιστοι κάθε μέρα καταφεύγουν σε αυτό προκειμένου να εξυπηρετηθούν δωρεάν, κλείνοντας μέσω αυτού ραντεβού με κάποιο γιατρό που συνεργάζεται αφιλοκερδώς με το Ιατρείο.

Η ίδια, μιλώντας στο «Ε», είπε ότι ο κάθε ανασφάλιστος ζει με το άγχος ότι μπορεί να αρρωστήσει, ενώ δεν έχει ασφάλεια για να καλύψει μέρος των εξόδων της. Βέβαια η ίδια χαρακτήρισε ευτύχημα το ότι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία υπάρχει στη Μυτιλήνη το Κοινωνικό Ιατρείο και καλύπτει μέρος των αναγκών. Ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι η ιδέα και μόνο ότι μπορεί κάποιος ανασφάλιστος να νοσήσει βαριά, ενώ ταυτόχρονα είναι «γυμνός» όσον αφορά στην υγειονομική περίθαλψη, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, τόσο για τον ανασφάλιστο όσο και για την οικογένειά του.

Φτώχεια…
Η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, στον οποίο υπάγεται το Κοινωνικό Ιατρείο, Αναστασία Αντωνέλλη, μιλώντας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς η ίδια έρχεται σε επαφή με ανασφάλιστους ανθρώπους, είπε: «Στο καράβι που ονομάζεται “Ελλάδα 2013”, δε χωρούν οι φτωχοί.

Οι κυβερνώντες τούς έχουν πετάξει ουσιαστικά στη θάλασσα. Εμείς προσπαθούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας (Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Πρόγραμμα Σίτισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 350 τόνοι τροφίμων, συσσίτιο του Δήμου) να σταθούμε δίπλα τους.»

Η αύξηση…
Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που στις αρχές του χρόνου είχε απευθυνθεί στο Κοινωνικό Ιατρείο, ανερχόταν στους 70 περίπου, όταν σήμερα είναι καταγεγραμμένα 165 άτομα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η κ. Αντωνέλλη, από το Μάρτιο του 2011, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ιατρείο, έως το τέλος του ίδιου έτους, είχαν εξεταστεί από τους συνεργαζόμενους γιατρούς περί τις 180 περιπτώσεις, όταν φέτος οι περιπτώσεις που απασχολούν του γιατρούς ανά μήνα ανέρχονται στις 200 περίπου.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει των στοιχείων του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας Λέσβου, ο αριθμός των βιβλιαρίων απορίας παρουσιάζει ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, στα 550 βιβλιάρια απορίας που υπήρχαν (τα οποία ανανεώνονται κατ’ έτος), το 2012 προστέθηκαν άλλα 100.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο συνολικός αριθμός βιβλιαρίων απορίας (δηλαδή 650) δεν αντιστοιχεί στο σύνολο εκείνων που πέρυσι ήταν ανασφάλιστοι, γιατί κάθε βιβλιάριο, εκτός από ατομικό, μπορεί να είναι και οικογενειακό.

Όπως επιβεβαιώνει και ο διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο αριθμός των ανθρώπων που είναι ανασφάλιστοι, αυξάνεται συνεχώς. Τόνισε δε, πως τα νούμερα που κοινοποιούνται κατά καιρούς, δεν μπορούν να δείξουν το μέγεθος του προβλήματος. «Αρκετοί δεν είναι καταγεγραμμένοι από τον ασφαλιστικό τους φορέα και μπορεί να διαπιστώσουν ότι το βιβλιάριό τους έχει λήξει όταν επισκεφτούν το γιατρό», είπε χαρακτηριστικά.

Έσπευσε δε, να προσθέσει, σύμφωνα με τα όσα έχει διαπιστώσει, ότι αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που τελείωσαν τις σπουδές τους και δεν έχουν βρει δουλειά, όπως και αυτοαπασχολούμενοι που δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ακόμη, ανασφάλιστοι είναι άνθρωποι άνω των 60 που είναι άνεργοι και δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να βγουν στη σύνταξη. Συγκεκριμένα είπε ότι πολλοί οικοδόμοι της Λέσβου ανήκουν στην κατηγορία αυτή, αφού όταν δούλευαν, προτιμούσαν να μην κολλούν ένσημα, αλλά να παίρνουν όλα τα χρήματα στο χέρι.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, μιλώντας στο 12ο Συνέδριο Health World 2013 που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) έχει ταυτοποιήσει 6.171.000 ασφαλισμένους που έχουν ασφαλιστική ικανότητα και 3.068.000 οι οποίοι την απώλεσαν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey