«Φωνή λαού, οργή Θεού», αλλά η Μητρόπολη Μυτιλήνης δεν άκουσε

Παρελθόν ο κ. Κύριλλος

30/07/2013 - 15:27

Μια περίοδος περισσότερων των 20 ετών κατά την οποία πρωταγωνίστησε στα εκκλησιαστικά πράγματα της Μητρόπολης Μυτιλήνης ο π. Κύριλλος Συκής, λήγει αύριο με την αποχώρηση του Αρχιμανδρίτη από τη Μητρόπολη και την τοποθέτησή του στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου.

Μια περίοδος περισσότερων των 20 ετών κατά την οποία πρωταγωνίστησε στα εκκλησιαστικά πράγματα της Μητρόπολης Μυτιλήνης ο π. Κύριλλος Συκής, λήγει αύριο με την αποχώρηση του Αρχιμανδρίτη από τη Μητρόπολη και την τοποθέτησή του στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου.

Ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, για άγνωστους λόγους έως σήμερα, «απελύθη» από το Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, ενώ έγινε και προσπάθεια ακόμα και διακοπής της μισθοδοσίας του, η οποία όμως απέβη άκαρπη. Το «απολυτήριο» του π. Κυρίλλου από τη Μυτιλήνη ζήτησε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, ο οποίος και από 1ης Αυγούστου τον τοποθετεί σε οργανική θέση της Μητρόπολής του.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η απομάκρυνση του π. Κυρίλλου προκάλεσε ρήξη στις πατροπαράδοτα καλές σχέσεις του Μητροπολίτη Μυτιλήνης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ πολλά λέγονται για τους λόγους που ώθησαν το Μητροπολίτη από την περίοδο της ασθένειάς του και μετά, δηλαδή εδώ και δυο περίπου χρόνια, σταδιακά να υποβαθμίσει το ρόλο του στενού του συνεργάτη Αρχιμανδρίτη και τελικά να τον «απολύσει» από τη Μητρόπολη.

Πολλά, πάντως, καταγγέλλονται για το συκοφαντικό ρόλο τρίτων σε βάρος του π. Κυρίλλου, οι οποίοι και έπεισαν το Μητροπολίτη για την ανάγκη απομάκρυνσής του. Και τελικά, όπως αποδείχθηκε, για τον αναπροσανατολισμό της Μητρόπολης Μυτιλήνης σε μια σειρά θεμάτων.



Διαφωνίες
Η απομάκρυνση του π. Κυρίλλου δεν πέρασε όμως «αβρόχοις ποσί» για τη Μητρόπολη και για τον ίδιο το Μητροπολίτη. Για παράδειγμα, στην Πλαγιά, ενορία στην οποία λειτουργούσε ο π. Κύριλλος, τα υπέρ του πανώ και οι μαύρες σημαίες είναι ακόμα αναστημένες. Στο σύνολό τους οι κάτοικοι του χωριού υπέγραψαν επιστολή προς το Μητροπολίτη, που τασσόταν εναντίον της απομάκρυνσης του παπά τους. Μάλιστα υπήρξε και παράσταση διαμαρτυρίας εκπροσώπων της Κοινότητας στο Μητροπολίτη. Πολλές ακόμα αντιδράσεις υπήρξαν, οι οποίες και «μαζεύτηκαν» από τον ίδιο τον π. Κύριλλο, που απαγόρευσε οιαδήποτε κινητοποίηση. Ας σημειωθεί, μάλιστα, πως εδώ και 20 μέρες ο Αρχιμανδρίτης έχει αποχωρήσει από τη Μυτιλήνη.

Προχθές Κυριακή, πάντως, ο π. Κύριλλος λειτούργησε κατ’ εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σμύρνη στο ναό της Αγίας Φωτεινής. Το γεγονός προκάλεσε την αυθόρμητη αντίδραση πιστών, περίπου 40, από τη Μυτιλήνη, οι οποίοι ταξίδευσαν στη Σμύρνη προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκεί Θεία Λειτουργία και να εκφράσουν τη συμπάθειά τους προς το πρόσωπο του π. Κυρίλλου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey