Ένωση Λιμενικών κατά Σπιλάνη για την παραχώρηση μικρού λεωφορείου στην Αστυνομία, κι όχι στο Λιμενικό

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια

07/06/2013 - 15:01

«Σημείο των καιρών» αποτελεί η αντίδραση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νομού Λέσβου στην απόφαση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να παραχωρήσει ένα 12θέσιο λεωφορείο στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

«Σημείο των καιρών» αποτελεί η αντίδραση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νομού Λέσβου στην απόφαση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να παραχωρήσει ένα 12θέσιο λεωφορείο στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Οι συνδικαλιστές λιμενικοί, επικαλούμενοι τις σοβαρότατες ανάγκες σε μέσα μεταφοράς προσφύγων, μιλάνε για «άδειασμα» απ’ το Γιάννη Σπιλάνη, μιας υπηρεσίας του ίδιου Υπουργείου, του Ναυτιλίας και Αιγαίου. Απ’ την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας υπογραμμίζει ότι ουδέποτε έγινε αποδέκτης σχετικού αιτήματος απ’ το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, όπως είχε γίνει εδώ και έξι μήνες απ’ την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου για το συγκεκριμένο λεωφορείο. Σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία του κράτους να εξασφαλίσει τον αναγκαίο εξοπλισμό για τις αυξημένες αρμοδιότητες που δημιουργεί η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στην παραμεθόριο, είναι η βασική αιτία που οι άντρες του Λιμενικού γκρινιάζουν.

Όσο για την Αστυνομία, φαίνεται να είναι σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση απ’ το Λιμενικό, ενδεχομένως λόγω και της προνοητικότητας των στελεχών της να ζητούν εγκαίρως ό,τι θα μπορούσε να βελτιώσει τις υποδομές της. Είναι δε πολύ πιθανόν το όχημα που διατέθηκε απ’ τη Γενική Γραμματεία, να μην καλύψει τη μετακίνηση προσφύγων, αφού υπάρχει υπερεπάρκεια σε μέσα μεταφοράς κρατουμένων.

«Όταν διψάει η αυλή σου…»
Ξεχειλίζει από παράπονο η ανακοίνωση των συνδικαλιστών του Λιμενικού, που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης, Φώτης Γαρουφαλιάς, και ο γραμματέας, Γιώργος Κουτρουμπίλας, δηλώνοντας ότι η είδηση της παραχώρησης του λεωφορείου προκάλεσε αντικρουόμενα συναισθήματα, αλλά κυρίως πίκρα γιατί «όταν διψάει η αυλή σου, δεν ποτίζεις τις διπλανές».

Και «αυλή» για τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου είναι το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ενώ διπλανή αυλή, η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Το σωματείο αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο κ. Σπιλάνης τις τεράστιες ανάγκες που έχει το Λιμεναρχείο, που δε διαθέτει κατάλληλο μέσο μεταφοράς προσφύγων «ειδικά μετά την εντολή που λάβαμε να συλλαμβάνουμε ως Λιμενικό Σώμα όλους τους λαθρομετανάστες, όπου και αν βρίσκονται, ακόμα και απ’ τον… Όλυμπο».

Θεωρούν δε αδικαιολόγητη την «προτίμηση» προς την Αστυνομία όταν η έδρα της Γραμματείας είναι στη Μυτιλήνη, και «με τόσα δημοσιεύματα, τόσες παρεμβάσεις για το πρόβλημα, κανείς εδώ δε δικαιούται να μην ξέρει τι συμβαίνει».

Καταλήγοντας οι κ.κ. Γαρουφαλιάς και Κουτρουμπίλας, αναφέρονται στην «πληγή» που δημιουργούν τέτοιες ενέργειες-διακρίσεις μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας στο ηθικό των λιμενικών και επισημαίνουν πως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι «με περίσσευμα φιλότιμου, που και αυτό εξαντλείται, προσπαθούμε με αμέτρητες αντιξοότητες να αντιμετωπίσουμε όχι απλά ένα ελληνικό, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

«Δεν το ζήτησε το Λιμενικό…»
Δηλώνοντας πως έπεσε απ’ τα σύννεφα, ο κ. Σπιλάνης ανέφερε πως δεν υποβλήθηκε απολύτως κανένα ανάλογο αίτημα απ’ το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ούτε προφορικά, ούτε γραπτά, ούτε άτυπα, ενώ αντιθέτως απ’ την αρχή του χρόνου ζητήθηκε εγγράφως απ’ την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

«Πάντα, μόλις υπάρξει κάποιο αίτημα, επιδιώκουμε να το αντιμετωπίσουμε και ειδικά αν αφορά σε εξοπλισμό, γιατί δε θέλω να παραμένει στην αυλή της Γραμματείας, αλλά να διατίθεται όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί», τόνισε ο κ. Σπιλάνης, σημειώνοντας ότι προσφάτως δόθηκαν τρεις μοτοσυκλέτες σε ΠΣΕΑ και στο Λιμενικό Ρόδου και εξετάζεται αίτημα του λιμενάρχη Μυτιλήνης για τη στέγαση στη Γενική Γραμματεία της περιφερειακής υπηρεσίας του Λιμενικού που συγκροτείται. «Γιατί ξαφνικά τέτοια επίθεση; Πώς ήθελαν να το ξέρω αν δε μου γνώριζε κανείς το πρόβλημα;», αναρωτήθηκε ο γενικός γραμματέας, τονίζοντας πως: «Σε κάθε περίπτωση, τέλος του χρόνου που λήγει η παραχώρηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, τώρα που γνωρίζω την έλλειψη του Λιμενικού, έστω και με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο κι όχι υπηρεσιακά ως όφειλε το Λιμεναρχείο, θα εξετάσω πώς θα αντιμετωπιστεί.»

 

Στον έναν περισσεύουν, στον άλλο λείπουν
Συν Αθηνά και χείρα κίνει…

Έως το τέλος του χρόνου το λεωφορειάκι της Γενικής Γραμματείας θα είναι στη διάθεση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί - όπως πληροφορηθήκαμε - και τυπικά η διαδικασία της παράδοσης. Όπως όμως μας ενημέρωσαν απ’ την Αστυνομική Διεύθυνση, αρνούμενοι λόγω διαταγών να μας πουν στοιχεία για το πόσα οχήματα και ποιας δυναμικότητας έχουν στη διάθεσή τους για τη μεταφορά προσφύγων/κρατουμένων, «κατά πάσα πιθανότητα το 12θέσιο λεωφορείο δε θα χρησιμοποιηθεί για αυτόν το σκοπό, αλλά για άλλες υπηρεσιακές ανάγκες».

Σημειωτέον ότι η Αστυνομία, πέραν των λεωφορείων μικρών και μεγάλων τύπου van, διαθέτει και δύο πούλμαν («κλούβες»), που πολύ συχνά είναι παρκαρισμένα στο εξωτερικό μέρος του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.
Αντιθέτως, το Λιμενικό για τη μεταφορά κρατουμένων διαθέτει - όπως μας είπαν λιμενικοί - ένα λεωφορειάκι τύπου van, δυναμικότητας 20 ατόμων, το οποίο όμως λόγω παλαιότητας δε χρησιμοποιείται με μεγάλη συχνότητα.

Με αυτά τα δεδομένα, και μετά την ανακοίνωση των Λιμενικών, φαίνεται πως δεν είναι μόνο κεντρικό ζήτημα το πώς εξοπλίζονται οι περιφερειακές υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και των ίδιων των υπηρεσιών της Λέσβου, που αναλόγως ζητούν, διεκδικούν ή επαναπαύονται σε αυτά που έχουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey