Το Διεθνές Βραβείο Δημοσιογραφίας Index της εφημερίδας «Guardian», στον Κώστα Βαξεβάνη

Για την προάσπιση της ελευθερίας του λόγου

03/04/2013 - 15:28

Το Διεθνές Βραβείο Δημοσιογραφίας Index της εφημερίδας «Guardian» για την Προάσπιση της Ελευθερίας του Λόγου απέσπασε πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Βαξεβάνης.

Το Διεθνές Βραβείο Δημοσιογραφίας Index της εφημερίδας «Guardian» για την Προάσπιση της Ελευθερίας του Λόγου απέσπασε πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Βαξεβάνης. Μετά τη βράβευσή του με το πρώτο Διεθνές Βραβείο Δημοσιογραφίας «Julio Anguita Parado», που του αποδόθηκε για το «θαρραλέο και ανεξάρτητο αγώνα του ενάντια στη διαφθορά στην καρδιά της Ευρώπης, ο λεσβιακής καταγωγής δημοσιογράφος απέδειξε για άλλη μια φορά πως η επιμονή και η μαχητικότητά του αναγνωρίζονται, έστω εκτός των συνόρων της Ελλάδας.

Ο Κώστας Βαξεβάνης ήταν ένας από τους τέσσερις υποψηφίους για το φετινό βραβείο Index Δημοσιογραφίας, έχοντας μπει στην τελική «μικρή λίστα» λόγω της δημοσιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ και των διώξεων που υπέστη γι’ αυτό.

Συνυποψήφιοί του ήταν η κολεκτίβα πολιτών της Αιγύπτου «Mosireen», που δημιουργήθηκε το 2011 έπειτα από την πτώση τού Χόσνι Μουμπάρακ και υποστηρίζει ένα νέο κύμα δημοσιογραφίας των πολιτών, παρ’ όλο που κανείς από τους ιδρυτές της δεν είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος, αλλά και η φυλακισμένη Βιετναμέζα blogger Φονγκ Ταν, μία εκ των τριών bloggers που αυτοαποκαλούνται «Το Κλαμπ των Ελεύθερων Δημοσιογράφων» και δραστηριοποιούνται σε μια από τις πιο αυστηρές σχετικά με τη χρήση τού ίντερνετ χώρες, το Βιετνάμ.

Η ίδια είχε συλληφθεί μαζί με τους δύο ακόμα bloggers της ομάδας της το Σεπτέμβριο του 2012 και κατηγορήθηκε για προπαγάνδα εναντίον της βιετναμέζικης κυβέρνησης, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 700 άρθρα που αποκάλυπταν τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος. Τέλος, υποψήφια ήταν και η φυλακισμένη δημοσιογράφος από την Τουρκία Σαντί Εσέρ, που συνελήφθη από τις Τουρκικές Αρχές το Δεκέμβριο του 2012 και κρατείται ακόμα στις φυλακές γυναικών του Μπακίρκιοϊ, κατηγορούμενη πως με τη δράση της και τα δημοσιεύματά της προωθεί την τρομοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγες εβδομάδες ο δημοσιογράφος είχε βραβευτεί για τον ίδιο λόγο με ένα ακόμη διεθνές βραβείο δημοσιογραφίας, το βραβείο «Julio Anguita Parado», «για το θαρραλέο και ανεξάρτητο αγώνα του ενάντια στη διαφθορά στην καρδιά της Ευρώπης».

«Είναι μια διάκριση για μένα, που σίγουρα περιέχει πίκρα όπως και το προηγούμενο βραβείο, αφού για τα θέματα που έχω κατακτήσει φήμη στο εξωτερικό, στη χώρα μου δικάζομαι. Όπως είπα και στη βράβευση, αφιερώνω το βραβείο σε αυτούς τους Έλληνες δημοσιογράφους που πιστεύουν ότι αξίζει, και δουλειά μας είναι να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και όχι να κάνουμε δημόσιες σχέσεις.»

Θυμίζουμε ότι η κατ’ έφεση του εισαγγελέα δίκη του Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey