Πολιτική, στρατιωτική ηγεσία και λαός γιόρτασαν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού

Λαμπρά «Ελευθέρια» στη Λήμνο

09/10/2012 - 15:28

Τις πιο λαμπρές εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος Λήμνου για τον εορτασμό των 100 χρόνων απελευθέρωσης του νησιού. Χθες Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, στην επέτειο απελευθέρωσης, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας συμμετείχε στις εκδηλώσεις στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα για οικονομική ανεξαρτησία και ανύψωση των ηθικών αξιών των Ελλήνων.

Τις πιο λαμπρές εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος Λήμνου για τον εορτασμό των 100 χρόνων απελευθέρωσης του νησιού. Χθες Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, στην επέτειο απελευθέρωσης, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας συμμετείχε στις εκδηλώσεις στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα για οικονομική ανεξαρτησία και ανύψωση των ηθικών αξιών των Ελλήνων.

Από τη δημοτική αρχή της Λήμνου επιλέχθηκε ο Μούδρος για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. Μετά την πανηγυρική δοξολογία στο ναό της Ευαγγελιστρίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λήμνου Ιερόθεου, παρουσία και άλλων μητροπολιτών ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές στο Μνημείο Πεσόντων. Στη συνέχεια στον κεντρικό δρόμο του Μούδρου πραγματοποιήθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, όπου το Ναυτικό συμμετείχε με τη φιλαρμονική του αλλά και μεγάλο άγημα, τιμώντας τους αγώνες του απελευθερωτή της Λήμνου ναυάρχου Κουντουριώτη.

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ στη Λήμνο μετέβησαν για να συμμετάσχουν στα 100χρονα της απελευθέρωσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας, οι βουλευτές Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, Γιάννης Ζερδελής και Νίκος Σηφουνάκης, η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου και δήμαρχος Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, καθώς και οι δήμαρχοι από τις αδελφοποιημένες με τη Λήμνο πόλεις από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Από πλευράς των τοπικών αρχών, παρευρέθησαν ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, με όλους τους αντιδημάρχους, τον πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, Σάββας Βαρελτζής και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, Γιάννης Σιάχος και Δημήτρης Σάραγκας.



«Δυσκολίες που αντεπεξήλθε…»
Μετά το τέλος της παρέλασης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, σε δηλώσεις του τόνισε: «Η σημερινή ημέρα είναι μια πολυσήμαντη ημέρα για τη Λήμνο και το λαό της, με πολλούς συμβολισμούς.

Η μέρα αυτή πρέπει να μας θυμίζει ότι η χώρα μας στη μακραίωνη ιστορία της πέρασε πολλές δυσκολίες και αντεπεξήλθε με επιτυχία, με ομοψυχία της ηγεσίας της και του λαού. Πιστεύω ότι σήμερα με τη βαθιά, πρωτόγνωρη οικονομική και ηθική κρίση που περνάμε, η ημέρα αυτή πρέπει να γίνει ένα παράδειγμα για μας τους νεώτερους και να μας διδάξει ότι όπως ξεπεράσαμε τις δυσκολίες των προηγούμενων δυσκολιών που αντιμετώπισε η χώρα, έτσι και τώρα με ενωμένη τη φυσική πολιτική ηγεσία, αλλά και το λαό, θα αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες και θα βγούμε από το αδιέξοδο. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει στον ελληνικό λαό και στους κατοίκους των νησιών, ότι γρήγορα θα ξεπεράσουμε την κρίση και η χώρα μας πάλι θα βρει το δρόμο της. Γιατί το αξίζουμε και μπορούμε.»

Δηλώσεις με σαφέστατα πολιτικά μηνύματα έκανε και ο κ. Χατζηδιαμαντής, αναφέροντας για τον εορτασμό: «100 χρόνια ελευθερίας, 100 χρόνια αγώνων, 100 χρόνια η Λήμνος παλεύει να βρει τη θέση της και την αναπτυξιακή της προοπτική. Είμαστε περήφανοι για τους αγώνες, ευγνωμονούμε αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία, συνεχίζουμε να παλεύουμε για τις ίδιες αξίες και τα ίδια ιδανικά. Σήμερα η έννοια της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας έχει άλλη διάσταση, έχει τη διάσταση της απελευθέρωσης από το ζυγό της οικονομικής υποδούλωσης, έχει τη διάσταση του αγώνα για την ευημερία, του αγώνα για να αποφύγουμε την οπισθοδρόμηση, να αποφύγουμε να ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς.»



«Το δύσκολο παρόν»
Η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δήλωσε με τη σειρά της: «Γιορτάζοντας την 100ετηρίδα από την απελευθέρωση της Λήμνου, βρισκόμαστε εδώ στο Μούδρο 100 χρόνια μετά, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες που έχουμε απέναντι σε όλους αυτούς που πολέμησαν για να είναι η Ελλάδα ελεύθερη. Αναλαμβάνουμε όλες τις ευθύνες που έχουμε απέναντι στις επόμενες γενιές προκειμένου να ανταποκριθούμε σ’ αυτό το δύσκολο παρόν που βιώνει ο τόπος μας. Εδώ στο Μούδρο, με όλη την περηφάνεια που νιώθουμε για την πολύ εορταστική ημέρα, δίνουμε μια υπόσχεση στους νησιώτες, ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό προκειμένου όχι μόνο να λύσουμε προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για το καλύτερο “αύριο” που αξίζει στους νησιώτες.»

Την Κυριακή το βράδυ πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παύλου Κουντιουριώτη, μπροστά από το Δημαρχείο στο λιμάνι της Μύρινας, ενώ μίλησε για το ναύαρχο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος», το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Μύρινας από το προηγούμενο Σάββατο με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Λήμνου, ήταν ανοιχτό και προσβάσιμο στο κοινό. Οι Λημνιοί που το επισκέφτηκαν, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του πλοίου και στην έκθεση με θέμα τους Βαλκανικούς Πολέμους που λειτουργεί εντός του.

Πάνος Καμμένος:
«Μετά την κρίση νικήσαμε…»

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, που παρευρέθηκε στους εορτασμούς στη Λήμνο, έστειλε σαφέστατο μήνυμα προς όλους τονίζοντας πως «ο Ελληνισμός ποτέ δεν παραδίδεται, ξέρει να απελευθερώνεται, ξέρει να πολεμά και ξέρει να νικά, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι τους». Μετά το τέλος της παρέλασης, ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Πριν ακριβώς 100 χρόνια, εδώ από το Μούδρο, ο ναύαρχος Κουντουριώτης με το θρυλικό θωρηκτό “Αβέρωφ”, μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση ξεκίνησε και απελευθέρωσε την Ελλάδα. Αναφέρομαι στην οικονομική κρίση γιατί όπως και σήμερα, αυτό που πάντα μετράει είναι το ηθικό, είναι η πίστη σε αξίες και αρχές.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey