Άλλες πέντε συλλήψεις παράνομων μεταναστών στο Μανταμάδο. Τους 100 φτάνουν οι κρατούμενοι στα αστυνομικά τμήματα της Λέσβου

Υπό συζήτηση η δημιουργία Κέντρου Κράτησης

18/09/2012 - 15:19

Άλλοι πέντε Σύριοι, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα ηλικίας από 23 έως 52 ετών, που έφτασαν από τα απέναντι παράλια με φουσκωτή βάρκα, συνελήφθησαν μαζί με τα τέσσερα παιδιά που συνόδευαν το μεσημέρι του Σαββάτου στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο Μανταμάδο, για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Άλλοι πέντε Σύριοι, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα ηλικίας από 23 έως 52 ετών, που έφτασαν από τα απέναντι παράλια με φουσκωτή βάρκα, συνελήφθησαν μαζί με τα τέσσερα παιδιά που συνόδευαν το μεσημέρι του Σαββάτου στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο Μανταμάδο, για παράνομη είσοδο στη χώρα. Με τη σύλληψή τους, ο συνολικός αριθμός κρατούμενων παράνομων μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα του νησιού πλησιάζει τους 100, κάνοντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων που θα αποφορτίσουν την κατάσταση. Χτες, εκπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτη Βάλεση, στο γραφείο του περιφερειάρχη, Νάσου Γιακαλή, και συζήτησαν τα ενδεχόμενα που υπάρχουν, ένα από τα οποία όπως φαίνεται είναι και η επαναλειτουργία στη Λέσβο κέντρου κράτησης.

Με τη νέα άφιξη του Σαββάτου των παράνομα εισερχόμενων στη χώρα μεταναστών, ο αριθμός των αλλοδαπών που κρατούνται στο Τμήμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου είναι πλέον 73 άτομα (σε χώρο που προορίζεται για 28 κρατουμένους), ενώ περίπου 30 ακόμη κρατούνται στα περιφερειακά αστυνομικά τμήματα, πάντα μαζί και με τους ποινικούς κρατουμένους. Πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, την ύπαρξη κι άλλων μεταναστών που έχουν φτάσει το τελευταίο διάστημα στο νησί, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν συλληφθεί, κι αυτό λόγω έλλειψης χώρου!

Χτες το πρωί, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου πραγματοποίησαν συνάντηση με διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες, με εκπροσώπους τής Frontex, αλλά και με τον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να προτείνουν σχετικές λύσεις.

Η συνάντηση με το Γιακαλή
Με τον κ. Γιακαλή συναντήθηκαν και μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, μαζί και με τον πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών της Περιφέρειας, Παναγιώτη Βάλεση. Ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια του νησιού, καθώς και για το ότι η Αστυνομία από ένα σημείο και μετά αδυνατεί να προσφέρει υπηρεσίες στην πολιτεία, γιατί ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με αυτό το αντικείμενο.

Ο κ. Γιακαλής πρόκειται, μάλιστα, να επιδιώξει σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, στην Αθήνα, ώστε να τον ενημερώσει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, Δημήτρη Αλεξίου, είχε προηγηθεί συζήτηση το απόγευμα του Σαββάτου με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος μάλιστα επικοινώνησε επί τόπου με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

«Απ’ ό,τι καταλάβαμε, χωρίς να έχουμε πάρει σαφείς απαντήσεις, υπάρχει η σκέψη τού να φτιάξουν και πάλι κέντρο κράτησης στη Λέσβο», λέει ο κ. Αλεξίου. «Εμείς είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία του κέντρου, για πολλούς λόγους. Δεν μπορεί να γίνει αυτό, γιατί από τη στιγμή που θα ανοίξει ένα τέτοιο κέντρο, θα σταματήσει τελείως η αστυνόμευση στο νησί, αφού θα πρέπει να ασχολούμαστε αποκλειστικά με το θέμα αυτό. Επίσης, αν γίνει ένα κέντρο με σύγχρονες εγκαταστάσεις, θα λειτουργήσει και ως “κράχτης” για να έρχονται όλο και περισσότεροι μετανάστες. Γιατί θα πρέπει εμείς να το φορτωθούμε όλο αυτό; Αυτήν τη στιγμή στα κρατητήρια της Μυτιλήνης υπάρχει τέτοια δυσοσμία, που για να μπει κανείς χρειάζεται μάσκα. Γιατί δε φτιάχνουν κέντρο και στα Δωδεκάνησα, όπου, απ’ ό,τι μάθαμε μετά από επικοινωνία μας με την εκεί Αστυνομική Διεύθυνση, οι μετανάστες αφήνονται μόλις εξεταστούν από γιατρούς και προχωρήσει η διαδικασία;»

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, δεν υπάρχει ακόμη καμμία επίσημη ενημέρωση από τα κεντρικά της Αστυνομίας στην Αθήνα.

«Εμείς θέλουμε να καταλάβουν όλοι ότι αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Αστυνομίας, αλλά ένα πρόβλημα που θα το αντιμετωπίσουν όλοι. Ας μην ξεχνάμε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με την Παγανή, για την οποία και ως χώρα ακόμη, πληρώνουμε πρόστιμα», συνεχίζει ο κ. Αλεξίου. «Εμείς ως Ένωση θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα συναντηθούμε και με άλλους φορείς, τους οποίους και θα ενημερώσουμε για την κατάσταση.»


Σύσκεψη στην Αθήνα

Σημειώνεται πως χτες το μεσημέρι, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σύσκεψη για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάκης και Ναυτιλίας. Αυτό που θα συζητούσαν οι υπουργοί, θα ήταν το ζήτημα της αποφυγής μεταναστευτικού ρεύματος από τη Συρία καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι Σύριοι πρόσφυγες έχουν φτάσει έως τα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν τρόπο να προωθηθούν προς την Ευρώπη, ενώ θα γινόταν κι ενημέρωση για τις μεταναστευτικές ροές από θαλάσσης, με αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου που έχει λάβει διαστάσεις μετά το «μπλόκο» του Έβρου, οπότε και το «κύμα» έχει στραφεί και πάλι στο Αιγαίο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, αναμενόταν να γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της λειτουργίας των στρατοπέδων κράτησης μεταναστών, προκειμένου να εξεταστεί πώς θα συνεχιστεί το πρόγραμμα.


Καμμιά ανάμειξη ο Στρατός

Πληροφορίες έφεραν χθες τους κρατούμενους παράνομους μετανάστες να μεταφέρονται στις παλιές εγκαταστάσεις τού 296 Τάγματος στη Μόρια.
Σύμφωνα όμως με έγκυρες πληροφορίες, η συγκεκριμένη λύση έχει αποκλεισθεί, αφού στο χώρο έχουν λειτουργήσει ήδη οικίες υπαξιωματικών και φιλοξενούνται μάλιστα έξι οικογένειες.

Από την άλλη μεριά, θεωρείται πως ο Στρατός, στη Λέσβο ειδικά, δεν έχει εισφέρει παλιές του εγκαταστάσεις για τη λειτουργία κέντρου διαμονής παράνομων μεταναστών, οπότε και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Όπως και να έχει όμως, η λειτουργία κέντρου σε παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις έως τώρα δεν έχει συζητηθεί και σίγουρα δεν είναι μια λύση που μπορεί να δοθεί από μέρα σε μέρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey