Μία από δόλο, πέντε εκ παραδρομής και δύο γιατί δεν υπήρχαν κληρονόμοι να δηλώσουν το θάνατο, έδωσε το ΙΚΑ στη Λέσβο

Οκτώ συντάξεις… νεκρών

05/09/2012 - 15:09

Πολύ μικρότερα ευρήματα απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές της επικράτειας είχε σε τοπικό επίπεδο ο έλεγχος του ΙΚΑ για τη χορήγηση συντάξεών του σε… νεκρούς. Στην ουσία, μόνο μία περίπτωση δόλου εντοπίστηκε, απ’ την οποία το ΙΚΑ διεκδικεί την επιστροφή 98.000 ευρώ.

Πολύ μικρότερα ευρήματα απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές της επικράτειας είχε σε τοπικό επίπεδο ο έλεγχος του ΙΚΑ για τη χορήγηση συντάξεών του σε… νεκρούς. Στην ουσία, μόνο μία περίπτωση δόλου εντοπίστηκε, απ’ την οποία το ΙΚΑ διεκδικεί την επιστροφή 98.000 ευρώ. Δύο ακόμη περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε νεκροί από χρόνια να λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους, αφορούσαν σε συνταξιούχους που συνέχισαν να πιστώνονται οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί επειδή δεν είχαν κανένα δικό τους άνθρωπο να δηλώσει ότι πέθαναν. Το παζλ συμπληρώνεται από πέντε περιπτώσεις που για λίγους μήνες ξεχάστηκε να δηλωθεί η απώλεια του συνταξιούχου και ήδη έχουν επιστραφεί τα ποσά, αλλά και από 38 ελέγχους συνταξιούχων που ευτυχώς βρέθηκαν όλοι εν ζωή, παρ’ ότι για διάφορους λόγους δεν είχαν δηλώσει πως ζουν.

Από το καλοκαίρι τού 2011, το ΙΚΑ ήταν το πρώτο ταμείο που ξεκίνησε τη διαδικασία «ταυτοποίησης» των συνταξιούχων του προκειμένου να εντοπίσει αν και πόσοι εξ αυτών έχουν αποβιώσει αλλά εξακολουθούν, όχι οι ίδιοι φυσικά, αλλά συγγενικά τους ή τρίτα πρόσωπα, να λαμβάνουν τη σύνταξή τους. Φέτος, ο ίδιος έλεγχος επαναλαμβάνεται και θα ολοκληρωθεί στις 28 Σεπτεμβρίου, αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή του Ιδρύματος, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, υπήρξε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Πανελλαδικά, μάλιστα, έχουν διαπιστωθεί περί τις 2.500 περιπτώσεις συντάξεων αποβιωσάντων που λάμβαναν παρανόμως τρίτα πρόσωπα.

Λίγα κρούσματα
Με αφορμή την προαναφερθείσα δήλωση του κ. Σπυρόπουλου για τα πάρα πολλά κρούσματα αποβιωσάντων που συνεχίστηκε η συνταξιοδότησή τους, απευθυνθήκαμε εγγράφως στο ΙΚΑ ζητώντας στοιχεία για την κατάσταση που έχει διαπιστωθεί στη Λέσβο. Σύμφωνα με αυτά, έχει εντοπιστεί ήδη από πέρυσι μία περίπτωση πολυετούς υπεξαίρεσης της σύνταξης νεκρής από συγγενικό της πρόσωπο, το οποίο είχε τη χρεωστική τραπεζική της κάρτα και αντλούσε κάθε μήνα, απ’ το 2003 έως το 2011, τη σύνταξή της. Το συνολικό ποσό που αντλήθηκε, έτσι ήταν 65.000 ευρώ, αλλά μαζί με τους τόκους έχει καταλογιστεί απ’ το ΙΚΑ οφειλή 98.000 ευρώ. Την οποία όμως οφειλή δεν αναγνωρίζουν οι κληρονόμοι του προσώπου που φέρεται να εισέπραττε τη σύνταξη και έχει αποβιώσει, για αυτό και έχουν προχωρήσει στην υποβολή ένστασης.

Όμως, υπάρχουν ακόμη δύο περιπτώσεις αποβιωσάντων για τους οποίους το ΙΚΑ συνέχιζε επί σειρά ετών να πληρώνει κανονικά τις συντάξεις. Είναι ενός άντρα απ’ την πόλη της Μυτιλήνης και μίας γυναίκας ομοίως απ’ τη Μυτιλήνη, απ’ την περιοχή του Λαζαρέτου, που και μετά θάνατον έπαιρναν τις συντάξεις τους, γιατί δεν είχαν κανέναν κληρονόμο να δηλώσει το θάνατό τους. Της γυναίκας η απώλεια, προ οκταετίας περίπου, εντοπίστηκε σχετικά προσφάτως και το ΙΚΑ ήδη έχει πάρει το σύνολο του ποσού που είχε καταβάλει και το οποίο βρέθηκε ακέραιο στο λογαριασμό της στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ομοίως και του άντρα, που είχε τυχαία εντοπιστεί η απώλειά του πριν τον έλεγχο, βρέθηκε το σύνολο των συντάξεων στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν και πέντε περιπτώσεις στη Λέσβο συγγενών που καθυστέρησαν να δηλώσουν το θάνατο συνταξιούχου και έλαβαν για μερικούς μήνες, από δύο έως πέντε, τις συντάξεις τους. Και στις πέντε αυτές περιπτώσεις - η τελευταία ήταν απ’ το Μόλυβο πριν από λίγες μέρες -, οι συγγενείς μόνοι τους έσπευσαν στο ΙΚΑ να δηλώσουν ότι εκ παραδρομής συνέχιζαν να παίρνουν τη σύνταξη, επιστρέφοντας το σύνολο των χρημάτων που είχε δώσει το ΙΚΑ.


Νέος έλεγχος έως τις 28 Σεπτεμβρίου
Έλειψε ο ταχυδρόμος…

«Παλαιότερα, όταν οι συντάξεις δίνονταν με τον ταχυδρόμο, ήταν από σπάνιο έως απίθανο να σφετεριστεί κάποιος τη σύνταξη ενός νεκρού. Ειδικά στα χωριά που ο ταχυδρόμος ήξερε ποιος πέθανε, δεν υπήρχε πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο», ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών τού ΙΚΑ Μυτιλήνης, Μαΐστρος Κλαδογένης, τονίζοντας πως «με αυτά που ισχύουν πανελλαδικά, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη η κατάσταση της Λέσβου».

Ο κ. Κλαδογένης επεσήμανε ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση παρανομίας απ’ τις 38 περιπτώσεις που συνταξιούχων που δεν είχαν παρουσιαστεί για να απογραφούν στο σύστημα πέρυσι.

Στις περιπτώσεις αυτές έγιναν επιτόπιοι έλεγχοι στα σπίτια των συνταξιούχων, που για διάφορους λόγους δεν προσήλθαν - κυρίως γιατί ήταν καθηλωμένοι στα κρεβάτιά τους -, και διαπιστώθηκε ότι όλοι είναι εν ζωή, οπότε και συνεχίστηκε κανονικά η καταβολή των συντάξεων.

Ο νέος έλεγχος-απογραφή των συνταξιούχων, που ξεκίνησε στις αρχές του Ιουλίου, ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου. Ενδεχομένως, όμως, εκτός του ΙΚΑ να χρειάζεται ανάλογη τακτική να ακολουθήσουν και τα άλλα ταμεία, αφού δεν αποκλείεται (και υπάρχει σε εξέλιξη τέτοιος έλεγχος και στη Λέσβο) κάποιοι που δεν μπόρεσαν ή δεν αρκέστηκαν σε σύνταξη αποβιώσαντος απ’ το ΙΚΑ, να επέκτειναν τη δραστηριότητά τους και σε άλλα ταμεία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey