Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των δύο εμπειρογνωμόνων τής UNESCO στη Λέσβο

Επίσκεψη με προοπτική

04/09/2012 - 15:52

Δύο εμπειρογνώμονες της UNESCO, ο Guy Martini, διευθυντής του Γεωπάρκου της προστατευόμενης περιοχής Réserve Géologique Haute-Provence των γαλλικών Άλπεων και μέλος του Γραφείου Γεωπάρκων του Οργανισμού, και ο δρ. Andreas Schueller, διευθυντής του Γεωπάρκου της προστατευόμενης ηφαιστειακής περιοχής «VulkanEifel» της Γερμανίας και μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, βρέθηκαν στη Λέσβο το περασμένο τριήμερο.

Δύο εμπειρογνώμονες της UNESCO, ο Guy Martini, διευθυντής του Γεωπάρκου της προστατευόμενης περιοχής Réserve Géologique Haute-Provence των γαλλικών Άλπεων και μέλος του Γραφείου Γεωπάρκων του Οργανισμού, και ο δρ. Andreas Schueller, διευθυντής του Γεωπάρκου της προστατευόμενης ηφαιστειακής περιοχής «VulkanEifel» της Γερμανίας και μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, βρέθηκαν στη Λέσβο το περασμένο τριήμερο. Οι δύο επιστήμονες έφτασαν στο νησί την Παρασκευή και μέχρι και την Κυριακή επισκέφτηκαν μια σειρά σημαντικών γεωλογικών και ιστορικών τοποθεσιών, ώστε να μπορέσουν να συντάξουν την τελική αξιολόγηση για την ένταξη της Λέσβου στο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO.

Η όλη προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο περίπου, από το Δήμο Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ο Δήμος έκανε πέρυσι την αξιολόγηση του σχετικού φακέλου και τώρα αναμένεται η τελική αξιολόγηση από την UNESCO για την ένταξη του νησιού στο Δίκτυο Γεωπάρκων της, με όλα τα θετικά που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την προβολή του νησιού.

Η ίδια η έννοια του γεωπάρκου περιλαμβάνει την ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του νησιού ως τόπου εξαιρετικού κάλλους, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, πολιτιστικών, καθημερινών δραστηριοτήτων των κατοίκων του και των παραδόσεών του.

Οι επισκέψεις στο νησί
Στο πλαίσιο αυτό, εντασσόταν η πρόσφατη επίσκεψη των δύο εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού. Ο κ. Martini έφτασε στο νησί το πρωί της Παρασκευής. Συνοδεία του διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Νίκου Ζούρου, ξεναγήθηκε στο Μουσείο του Σιγρίου, αλλά και στο Ψηφιακό Μουσείο «Γ. Ιακωβίδης» στα Χίδηρα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, έφτασε στη Λέσβο και ο κ. Shueller.

Το πρωί του Σαββάτου, οι δύο τους επισκέφτηκαν το Γραφείο Πληροφόρησης του Δήμου Λέσβου και συναντήθηκαν με το δήμαρχο, Δημήτρη Βουνάτσο. Ακολούθησε σύσκεψη, στην οποία παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Τσακίρης και Ανθούλα Βαμβουρέλλη, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Σουλακέλλης, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος, και ο διευθυντής της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου Α.Ε., Τάσος Περιμένης.

Όλο το Σαββατοκύριακο οι δύο εμπειρογνώμονες, συνοδευόμενοι από τους κ.κ. Ζούρο, Τσακίρη, την κ. Βαμβουρέλλη και το γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηλία Βαλιάκο, ξεναγήθηκαν με όχημα του Δήμου Λέσβου στον αρχαιολογικό χώρο της Θερμής, στο Μουσείο Βρανά, στο Μουσείο Ούζου και Σαπουνιού του Πλωμαρίου, στον Πολιχνίτο, στη Συλλογή της Βρίσας, στο πεδίο ανασκαφών του παλαιολιθικού οικισμού που έχει εντοπιστεί στο Λισβόρι, στο Μόλυβο, στον αρχαιολογικό χώρο της Θερμής, στον Άγιο Στέφανο, στην Έκθεση Αγγειοπλαστικής του Μανταμάδου, στη Σκάλα Συκαμνιάς και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής.

Το διήμερο έκλεισε με γεύμα που τους παρέθεσε το Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου. Χτες το πρωί αποχώρησε από τη Λέσβο ο Γερμανός εμπειρογνώμονας, ενώ ο Γάλλος συνάδελφός του πραγματοποίησε ομιλία για τα γεωπάρκα στο πλαίσιο του σχετικού Θερινού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συνέχισε τις επαφές με τον εμπορικό κόσμο, παρουσία του κ. Βουνάτσου και του κ. Ζούρου.

«Δώσαμε μια συνολική εικόνα για το νησί»
Μιλώντας χτες στο «Ε» για το πρόγραμμα επισκέψεων, ο κ. Ζούρος δήλωσε:

«Προσπαθήσαμε να δώσουμε μια εικόνα συνολική για το νησί, που να αναδεικνύει και πρόσφατες συνέργειες. Για παράδειγμα, μιλήσαμε για την εξέλιξη της κεραμικής στη Λέσβο, ξεκινώντας από τη Θερμή και φτάνοντας στον Άγιο Στέφανο, όπου χρησιμοποιείται απαράλλαχτη η ίδια τεχνική πέντε χιλιάδες χρόνια μετά, στη συνέχεια είδαμε στην Έκθεση του Μανταμάδου το πώς η τεχνική μετουσιώθηκε σε έργα τέχνης, μέσα από γενιές κεραμιστών.

Αναδείξαμε ξανά τη σχέση του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου με τη Λέσβο, είπαμε για τις “πράσινες” διαδρομές και τα βήματα που ακολούθησαν στο νησί, το πώς εμπνεύστηκαν να γράψουν για ζώα, ορυκτά, φυτά κ.λπ., είδαμε χωριά και μουσεία. Κατά τη γνώμη μου οι εμπειρογνώμονες έμειναν ενθουσιασμένοι, αφού σε συνδυασμό και με τα τοπικά προϊόντα και την ποιότητα της μυτιληνιάς κουζίνας, αναδείχθηκε η ελκυστικότητα της Λέσβου ως ενός τόπου όπου ο πολιτισμός διατηρείται και, μέσα από την προσπάθεια του Δήμου Λέσβου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναδεικνύεται. Περιμένουμε την έκθεση αξιολόγησης, που θα βγει μέσα στο Σεπτέμβριο.»

Δήμος Λέσβου:
«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, έφυγαν ικανοποιημένοι»

Πέρα από τον κ. Ζούρο, ο κ. Βουνάτσος και ο κ. Τσακίρης κάνουν επίσης λόγο για θετική εικόνα των εμπειρογνωμόνων ως προς τη Λέσβο. Ο Δήμος Λέσβου από πλευράς του έκανε ό,τι μπορούσε και τώρα περιμένει κι αυτός την αξιολόγηση.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Βουνάτσος, που ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία και προσέφερε αναμνηστικά δώρα κατά τη συνάντησή τους, η διαβεβαίωσή τους προς τον ίδια είναι πως η εισήγησή τους θα είναι θετική και επαινετική, γιατί πράγματι εντυπωσιάστηκαν - όπως οι ίδιοι δήλωσαν - από τον πλούτο τον οποίο διαθέτει ο τόπος.

«Αυτό που έδωσαν κυρίως σημασία οι εμπειρογνώμονες, δεν ήταν η ύπαρξη αξιοθέατων και χώρων στο νησί, αλλά το κατά πόσο οι φορείς (δήμος, Πανεπιστήμιο και Περιφέρεια) έχουν προετοιμάσει το έδαφος γι’ αυτό που θέλουμε να κάνουμε, καθώς και για το εάν είναι ενήμεροι οι πολίτες», δήλωσε ο κ. Τσακίρης στο «Ε». «Πιστεύω πως το διαπίστωσαν αυτό, τόσο στη συνάντηση με το Επιμελητήριο, όσο και στην παρουσία της Αρχαιολογίας και άλλων φορέων, αλλά και κουβεντιάζοντας με κατοίκους του νησιού. Εμείς ως Δήμος ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετική έκθεση και την τελική έγκριση του Συμβουλίου τής UNESCO για να ανακηρυχθεί το νησί ως γεωπάρκο. Και οφείλουμε να τονίσουμε πως οι δύο εμπειρογνώμονες εξήγησαν σε όλους τους τόνους πως κάτι τέτοιο δεν επιβάλλει πρόσθετους περιορισμούς, παρά μόνο επιπλέον προβολή και πληροφόρηση για το νησί από τα άλλα γεωπάρκα, μέσω και του σήματος που θα έχουμε. Ως Δήμος κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε και περιμένουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Η υποχρέωση που αναλαμβάνουμε, είναι τα σημεία που είναι αξίας πάνω στο νησί, γεωλογικά και ιστορικά, να είναι επισκέψιμα και σε καλή κατάσταση και να υπάρξουν και τα κατάλληλα έντυπα. Και θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Δήμος Λέσβου θεωρεί θετική τη συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βρίσας και του Πανεπιστημίου Αθηνών που είναι υπεύθυνο και ήδη έχει κάνει μια συνεδρίαση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο του Γεωπάρκου, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey