Νέα μέτρα για την παράνομη μετανάστευση, αλλά και αίτημα Κ. Μουσουρούλη για ενίσχυση της Frontex στο Αιγαίο

«Καμπανάκι» και προς Ευρώπη

31/08/2012 - 15:53

Οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει εκ νέου στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας η παράνομη μετανάστευση, κινητοποίησε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, που προχωρά σε συνεργασία με το Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας τη λήψη αυξημένων μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου.

Οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει εκ νέου στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας η παράνομη μετανάστευση, κινητοποίησε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, που προχωρά σε συνεργασία με το Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας τη λήψη αυξημένων μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου. Παράλληλα, και σε απόδειξη της ανάγκης να μην υπάρξει νέο κύμα προσφύγων προς τη χώρα, ο υπουργός χτύπησε το «καμπανάκι» και στους εταίρους της Ευρώπης, ζητώντας ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex και συμμετοχή της στις ελληνικές προσπάθειες.

Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στα θαλάσσια σύνορα της χώρας συγκάλεσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης. Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της αύξησης των εισερχόμενων ροών παράνομων αλλοδαπών, κυρίως από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας, και έγινε υπό το συντονισμό του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχου Δημήτρη Μπαντιά.


Στο χάρτη αποτυπώνεται η κατάσταση τον Αύγουστο του 2012, βάσει των συλλήψεων αλλοδαπών και διακινητών απ’ το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία, σε όλο το ανατολικό Αιγαίο

Το στάτους…
Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ανώτατα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, του Γενικού Επιτελείου Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και της ΕΥΠ, περιγράφηκε κατ’ αρχάς το καθεστώς που επικρατεί αυτή την περίοδο και «ευνοεί» την αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης προς το ανατολικό Αιγαίο. Η όξυνση της εμφυλιοπολεμικής κατάστασης στη Συρία, η συγκέντρωση πολύ μεγάλου αριθμού προσφύγων συριακής προέλευσης στην Τουρκία, αλλά και η πρόσφατη περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων σε συνδυασμό με την αναγγελία δημιουργίας κέντρων υποδοχής στην ελληνοτουρκική μεθόριο, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αύξησης των μεταναστών προς τα νησιά, όπως επισημαίνει και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, το Λιμενικό Σώμα εντατικοποίησε, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, την επιτήρηση και τις περιπολίες των θαλασσίων περιοχών και της ακτογραμμής, ενώ ενίσχυσε περαιτέρω τις λιμενικές αρχές με πλωτά και εναέρια μέσα, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.


Στο χάρτη αποτυπώνεται η κατάσταση τον Αύγουστο του 2012, βάσει των συλλήψεων αλλοδαπών και διακινητών απ’ το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία, σε όλο το ανατολικό Αιγαίο

Διακλαδική συνεργασία
Όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη, συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της διακλαδικής συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος με το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Ελληνική Αστυνομία. Προς την κατεύθυνση αυτή, «θα εντατικοποιηθεί και θα συστηματοποιηθεί η επικοινωνία και η ανταλλαγή πληροφοριών και θα διεξαχθούν κοινές και συντονισμένες επιχειρήσεις επιτήρησης της ΕΛΑΣ, του Λ.Σ. και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Με επιστολές, τόσο του κ. Μουσουρούλη, όσο και του αρχηγού του Λιμενικού, ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο να συνεχίσει, αλλά και να ενισχύσει τη διεξαγωγή των κοινών επιχειρήσεων της Frontex στην περιοχή, με διάθεση επιπρόσθετων επιχειρησιακών και χρηματοδοτικών πόρων.

Η προσπάθεια του κ. Μουσουρούλη να καταστήσει κοινωνό του προβλήματος την Ευρώπη, φαίνεται και στη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κύρια πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας. Οι Βρυξέλλες και οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν αυτό. Η χώρα μας αντιμετωπίζει τη λαθρομετανάστευση ως μείζον εθνικό ζήτημα.»

Παρά το σημαντικό αριθμό προσφύγων απ’ τη Συρία, οι αφγανικής καταγωγής, ή ακριβέστερα όσοι δηλώνουν ως τέτοιοι, συνεχίζουν ακόμη να αποτελούν την πλειοψηφία των αλλοδαπών που φτάνουν μέσω των απέναντι παραλίων στα νησιά

Σύμφωνα με τον υπουργό, η σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της διακλαδικής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων αρχών και υπηρεσιών, με στόχο την ενίσχυση του σχεδιασμού και του συντονισμού, αλλά και τη λήψη μέτρων αποτελεσματικότερης συνεργασίας σε επίπεδο κλάδων. «Σύντομα θα είμαστε σε θέση να έχουμε και τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Μουσουρούλης, ενώ ο κ. Μπαντιάς αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει συστράτευση όλων των φορέων για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση στο ανατολικό Αιγαίο. Άλλωστε, όπως τόνισε, το Λιμενικό Σώμα παίρνει δραστικά μέτρα από τώρα - πριν οξυνθεί το φαινόμενο ακόμα περισσότερο -, όπως αύξηση περιπολιών, αποστολή νέων σκαφών, νέων μονάδων στα ακριτικά νησιά, ενώ - όπως είπε - «σκεπτόμαστε να στείλουμε και εναέρια μέσα».

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η αναγκαιότητα άμεσης λειτουργίας του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου, με αρμοδιότητα το συντονισμό της συνεργασίας των εθνικά αρμόδιων υπηρεσιών επιτήρησης εξωτερικών συνόρων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey