Έρχονται τη Δευτέρα για ενίσχυση της ΔΕΗ φορητά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη 10 μεγαβάτ. Τρεις φωτιές και δεκάδες εγκλωβισμοί σε ασανσέρ ως απόρροια των διακοπών ρεύματος

Παράλληλα ανθρώπινα δράματα

27/07/2012 - 15:29

Έμμεση μεν, καθοριστική δε, σχέση με τρεις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στη Λέσβο είχαν οι διακοπές τής ΔΕΗ, εξ αιτίας των οποίων δυο σπίτια υπέστησαν ζημιές και μια επιχείρηση στο Μανταμάδο καταστράφηκε. Αν σε αυτά προστεθούν τα μικρά αλλά αμέτρητα προβλήματα που προκάλεσε στην καθημερινότητα των πολιτών η έλλειψη ρεύματος, όπως και οι δεκάδες εγκλωβισμοί σε ασανσέρ, τότε ολοκληρώνεται το παζλ του μαρτυρίου.

Έμμεση μεν, καθοριστική δε, σχέση με τρεις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στη Λέσβο είχαν οι διακοπές τής ΔΕΗ, εξ αιτίας των οποίων δυο σπίτια υπέστησαν ζημιές και μια επιχείρηση στο Μανταμάδο καταστράφηκε. Αν σε αυτά προστεθούν τα μικρά αλλά αμέτρητα προβλήματα που προκάλεσε στην καθημερινότητα των πολιτών η έλλειψη ρεύματος, όπως και οι δεκάδες εγκλωβισμοί σε ασανσέρ, τότε ολοκληρώνεται το παζλ του μαρτυρίου που βίωσε όλο το νησί. Η ΔΕΗ, που σταδιακά αποκαθιστά τις βλάβες, περιμένει τη Δευτέρα τις εφεδρείες ενέργειας (που δεν είχε απ’ την αρχή του καλοκαιριού στη Μυτιλήνη, όπως άλλες χρονιές, για λόγους οικονομίας), δηλαδή τα φορητά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, τα οποία και θα εισφέρουν 10 επιπλέον μεγαβάτ ισχύος.

Χθες το πρωί και ενώ συνεχίζονταν οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών που είχαν σημειωθεί, τέθηκε σε λειτουργία ο ισχύος 12 μεγαβάτ αεριοστρόβιλος και αναμενόταν τις επόμενες ώρες να λειτουργήσει και μία μεγάλη μονάδα των 10 μεγαβάτ, εξασφαλίζοντας συνολικά διαθέσιμη ενέργεια της τάξης των 56 με 58 μεγαβάτ. Η ζήτηση την ίδια ώρα ήταν περίπου 53 μεγαβάτ, όταν με ανάλογη ζήτηση την προηγούμενη μέρα, δηλαδή την Τετάρτη, το εργοστάσιο δεν μπορούσε να προσφέρει πάνω από 45. Για αυτό και όλο το 24ωρο γίνονταν διακοπές εκ περιτροπής σε διάφορες γραμμές.

«Ψυχολογικές» εφεδρείες
Ο διευθυντής του εργοστασίου, Αντώνης Κατσάνης, ανέφερε πως την προσεχή Δευτέρα έρχονται και θα εγκατασταθούν στο εργοστάσιο, προς ενίσχυση των δυνατοτήτων παραγωγής ενέργειας, φορητά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, καλής ποιότητας, νοικιασμένα απ’ τη ΔΕΗ, τα οποία θα μπορούν να δώσουν 10 μεγαβάτ ενέργειας και θα λειτουργήσουν ως εφεδρικό σύστημα για την περίπτωση που υπάρξουν ξανά προβλήματα.

Ο κ. Κατσάνης υποστηρίζει πως οι ανάγκες σε ενέργεια καλύπτονται απ’ τις μόνιμες εγκαταστάσεις και ουσιαστικά, όπως είπε, οι εφεδρείες δε χρειάζονται. Χρόνια όμως τώρα η ΔΕΗ διέθετε και στη Λέσβο ανάλογες εφεδρείες, δαπανώντας, προκειμένου να εξασφαλίζεται εφεδρεία ενέργειας τους θερινούς μήνες, οπότε και αυξάνεται και λόγω του τουρισμού η ζήτηση.

Δεδομένης μάλιστα της παλαιότητας του εργοστασίου, του ιδιαίτερα προβληματικού εσωτερικού δικτύου του Σταθμού, του «σκελετού» του που δε σηκώνει σημαντικές βελτιώσεις, αλλά και των μηχανών του, είναι κάτι παραπάνω από ριψοκίνδυνο και ανεύθυνο η ΔΕΗ κεντρικά να κάνει οικονομία περιορίζοντας το λειτουργικό της κόστος στη Λέσβο.


«Μείναμε, εγώ αλλά και τα παιδιά μου, χωρίς δουλειά», δηλώνει ο Νεκτάριος Παρασκευαΐδης
Καταστράφηκε επιχείρηση στο Μανταμάδο

Για κάποιους συμπολίτες μας οι πληγές που δημιούργησαν οι διακοπές της ηλεκτροδότησης δε θα κλείσουν εύκολα, αφού πήραν απρόβλεπτες διαστάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, όπως επιχείρησης του Μανταμάδου, οι συνέπειες απ’ το μπλακ-άουτ αφήνουν χωρίς δουλειά έναν επαγγελματία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, εμμέσως συνδέονται με τις διακοπές οι τρεις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε σπίτια σε Βρίσα και Μόρια, αλλά και σε επιχείρηση στο Μανταμάδο. Στις κατοικίες η φωτιά προήλθε από ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας, οι οποίες δούλευαν όταν έγινε η διακοπή. Στη συνέχεια, όταν επανήλθε το ρεύμα μετά από ώρες, ξεκίνησε η λειτουργία τους εν αγνοία των ιδιοκτητών, που είτε είχαν κοιμηθεί, είτε έλλειπαν απ’ το σπίτι. Στην περίπτωση της επιχείρησης πρόχειρου φαγητού στην είσοδο του Μανταμάδου, όλα δείχνουν πως η φωτιά ξεκίνησε από φριτέζα.

Το εσωτερικό του μαγαζιού του Νεκτάριου Παρασκευαΐδη, στο Μανταμάδο

Όπως μας είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Λευτέρης Ελευθεριάδης, και στις τρεις περιπτώσεις οι πυρκαγιές αποδίδονται σε ανθρώπινη αμέλεια, αλλά έχουν σχέση και με τις διακοπές αφού οι συσκευές έμειναν ανοιχτές και δεν έκλεισαν. Ο κ. Ελευθεριάδης ανέφερε ότι σε καθημερινή βάση το διήμερο των διακοπών είχαμε περί τους 10 εγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες, κυρίως από άτομα που αντιμετώπιζαν δυσκολία στο να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες, γιατί οι υπόλοιποι απέφευγαν τη χρήση ασανσέρ.

«Πώς θα κάνω αγωγή;»
«Όταν έγινε η διακοπή το βράδυ της Τρίτης, δεν έκλεισα το γενικό γιατί είχα πολλά πράγματα στα ψυγεία. Μάλλον όμως ξέχασα κάποια συσκευή ανοιχτή, μου λένε πως ήταν η φριτέζα, αν και θεωρώ πως τις είχα κλείσει όλες.

Τα ξημερώματα στις 5.20΄ ήρθε μια γυναίκα που μένει δίπλα και με φώναξε λέγοντάς μου πως το μαγαζί μου πήρε φωτιά. Μόλις έφτασα, δεν μπορούσα να μπω απ’ τους καπνούς κι έτρεξα παρακάτω σε ένα άλλο κατάστημα για να πάρω τον πυροσβεστήρα. Όταν ξύπνησα τον ιδιοκτήτη του, καταλάβαμε πως και αυτός θα έπαιρνε σύντομα φωτιά αν δεν τον ξύπναγα, γιατί είχε αφήσει συσκευές ανοιχτές», μας είπε χθες ο Νεκτάριος Παρασκευαΐδης, που διατηρούσε επιχείρηση στο κέντρο του Μανταμάδου με πρόχειρο φαγητό.

Στο ενδεχόμενο να κάνει αγωγή για να αποζημιωθεί, δηλώνει αδυναμία να πληρώνει για δικηγόρους. «Δεν είμαι για αγωγές και δικηγόρους, όπως δεν κίνησα τη διαδικασία να αποζημιωθώ όταν μου χάλασε ένα ψυγείο απ’ τις διακοπές του ρεύματος», συνέχισε ο ίδιος, που κάνοντας απολογισμό της καταστροφής, ανέφερε πως στο κατάστημα το οποίο νοικιάζει κι οφείλει να αποκαταστήσει, έχει καεί η πόρτα, η ψευδοροφή, πολλές συσκευές, οι τέντες, έχει λειώσει το κλιματιστικό και δεν υπάρχει ούτε ένα χαρτί που να μην κάηκε.

Εκτιμά πως το σύνολο των ζημιών φτάνει τις 8.000 - 10.000 ευρώ κι αναρωτιέται πώς θα ζήσει αυτός και τα δύο παιδιά του, ηλικίας τριών και έξι ετών, αφού απ’ το μαγαζί αυτό προερχόταν το βασικό του εισόδημα και «τώρα έμειναν χωρίς δουλειά».

«Θα το φτιάξω το μαγαζί, γιατί είχε δουλίτσα και απ’ αυτό ζούσαμε. Πώς και πότε δεν ξέρω. Θα δω», κατέληξε ο Νεκτάριος Παρασκευαΐδης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey