Το 28% των πελατών τής ΔΕΗ στη Λέσβο καθυστερεί να πληρώσει το ρεύμα. Καθημερινά, περισσότερες από 120 αποφάσεις για διακοπές ηλεκτροδότησης

21.000 απλήρωτοι λογαριασμοί!

28/06/2012 - 14:50

Τριπλασιάστηκαν, λόγω κρίσης, μέσα σε μερικούς μήνες οι πελάτες τής ΔΕΗ στη Λέσβο που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών τους.

Τριπλασιάστηκαν, λόγω κρίσης, μέσα σε μερικούς μήνες οι πελάτες τής ΔΕΗ στη Λέσβο που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών να καθυστερεί για σημαντικό χρονικό διάστημα την εξόφληση του χρέους του και στο τέλος να μπαίνει στη λίστα των προς διακοπή συνδέσεων. Οι αριθμοί που αφορούν στις συναλλαγές με τη ΔΕΗ είναι συγκλονιστικοί. Το 28% των 75.000 πελατών σε όλο το νησί έχει σε εκκρεμότητα απλήρωτο λογαριασμό, όταν πέρυσι τέτοια εποχή δεν έφτανε το 10%. Έτσι, καθημερινά πλέον αποφασίζονται πάνω από 120 διακοπές ηλεκτροδότησης, όταν πέρυσι δεν υπερέβαιναν τις 40.

Όπως πανελλαδικώς, και στη Λέσβο αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί λόγω της οικονομικής αδυναμίας των πελατών της, ιδιωτών και επιχειρήσεων, να ανταποκριθούν. Είναι χαρακτηριστικό πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τα χρήματα για το ρεύμα εξασφαλίζονται μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Κεντρικά, η ΔΕΗ προσανατολίζεται να επιστρατεύσει ιδιωτικές εταιρείες για να ενημερώσει τους οφειλέτες ανά τη χώρα για τις δυνατότητες διακανονισμού, αφού έως το τέλος Μαΐου είχε να λαμβάνει πάνω από 1,1 δισ. ευρώ από οφειλές πελατών της.

Επιβάρυνση απ’ το «χαράτσι»
Σε επίπεδο νησιού Λέσβου, η ΔΕΗ έχει 75.000 πελάτες. Όπως μας είπε ο προϊστάμενος του Εμπορικού Καταστήματος Μυτιλήνης της Επιχείρησης, Χρυσόστομος Γουδής, μέχρι πέρυσι τον Οκτώβριο, το ποσοστό που συνήθως καθυστερούσε να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του, δεν ξεπερνούσε το 10%. Σε απόρροια αυτών των εκκρεμοτήτων, εκδίδονταν καθημερινά περίπου 40 εντολές για διακοπές ηλεκτροδότησης. Όμως τα πράγματα πλέον είναι εντελώς διαφορετικά. Η αρχή έγινε όταν επιβλήθηκε το «χαράτσι», που επιβάρυνε δυσαναλόγως τους λογαριασμούς πολλών νοικοκυριών.

Αν και δε διακόπηκαν ηλεκτροδοτήσεις εξ αιτίας του χαρατσιού, η επιβάρυνση αυτή ήταν ικανή να πάει πολύ πίσω την εξόφληση των λογαριασμών του ρεύματος. Στις 2 Μαΐου, όπως επεσήμανε ο κ. Γουδής, η ΔΕΗ απέστειλε στη ΔΟΥ Μυτιλήνης τις περιπτώσεις οφειλετών του Ειδικού Τέλους, που συνολικά ήταν αρκετές χιλιάδες σε επίπεδο Λέσβου. Η Επιχείρηση, όμως, διατηρεί σε εκκρεμότητα τους ανεξόφλητους λογαριασμούς για το ρεύμα, που πλέον αφορούν στο 28% των πελατών, δηλαδή σε 21.000 ανείσπρακτους λογαριασμούς.

Ρεύμα αντί για πετρέλαιο
Ένα κρίσιμο ζήτημα είναι το ποσόν που περιμένει να εισπράξει η ΔΕΗ απ’ αυτούς τους λογαριασμούς, για τους οποίους δε μας δόθηκε κάποιο συγκεντρωτικό στοιχείο για το συνολικό του ύψος. Όπως είπε ο κ. Γουδής, οι εκκρεμείς λογαριασμοί κυμαίνονται από 30 ευρώ μέχρι 15.000 ευρώ, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη διακύμανση ανάμεσα σε οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές.

Εκείνο που χωρίς επιφύλαξη επισημαίνει ο ίδιος, είναι πως αρκετά νοικοκυριά, θέλοντας να κάνουν οικονομία στο πετρέλαιο, όλο το χειμώνα θερμάνθηκαν με ηλεκτρικές συσκευές (σόμπες, κλιματιστικά), με αποτέλεσμα να αύξησαν σημαντικά το λογαριασμό τους και τώρα να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Υπήρξαν και αρκετές περιπτώσεις που ζήτησαν διακανονισμό, προκειμένου υπό την απειλή της διακοπής να ρυθμιστεί η αποπληρωμή της οφειλής σε δόσεις.

Κι όλα αυτά ενώ δεν έχει ακόμη κινηθεί η διαδικασία για την επιβολή του νέου «χαρατσιού» που αφορά στο 2012 και λόγω των εκλογών δεν ξεκίνησε, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, η επιβολή του σε πέντε διμηνιαίες δόσεις με αρχή τον Απρίλιο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey