Σοβαρός κίνδυνος για τη λειτουργία του, από χρέη σε προμηθευτές τροφίμων και φαρμάκων μετά το «κούρεμα»

Ώρα μηδέν για το «Θεομήτωρ»

16/06/2012 - 13:52

Για πρώτη φορά το «Θεομήτωρ» χρωστά και μάλιστα σημαντικά ποσά στους προμηθευτές του, οι οποίοι ανακοινώνουν στη διοίκηση πως σταματούν την τροφοδοσία.

Για πρώτη φορά το «Θεομήτωρ» χρωστά και μάλιστα σημαντικά ποσά στους προμηθευτές του, οι οποίοι ανακοινώνουν στη διοίκηση πως σταματούν την τροφοδοσία. Από χθες, η Επιτροπή Σίτισης προχωρά σε περιορισμό τού μενού, κόβοντας σε πρώτη φάση απ’ τους τροφίμους το επιδόρπιο και τα αναψυκτικά, ενώ αν δεν εξασφαλιστεί άμεση χρηματοδότηση, θα έρθει η σειρά να διακοπούν τα γεύματα και οι προμήθειες σε φάρμακα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη λειτουργία του Ιδρύματος της Αγιάσου.

Όλα ξεκίνησαν προ τριμήνου, μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών του κατά 840.000 ευρώ, και κορυφώθηκαν εξ αιτίας των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, που χρωστούν στο «Θεομήτωρ» περί τις 500.000 ευρώ, οδηγώντας το σε οικονομικό τέλμα. Ο διοικητής του Ιδρύματος, προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παραμονή και νοσηλεία των 76 τροφίμων του, την Τρίτη θα προβεί σε διάβημα στο Υπουργείο Υγείας.

Απ’ τη Σκύλλα…
Στα τέλη Μαρτίου, είχαμε πρωτοσέλιδα αναφερθεί στο δραστικό «κούρεμα» των αποθεματικών τού «Θεομήτωρ», που έχασε ό,τι με αιματηρές οικονομίες, όπως τις είχε χαρακτηρίσει ο διοικητής του, Παναγιώτης Ψυρούκης, μάζευε επί σειρά ετών. Πιο συγκεκριμένα, εξ αιτίας του «κουρέματος», το θεραπευτήριο έχασε το τεράστιο ποσόν των 840.000 ευρώ σε σύνολο 1,2 εκατ. ευρώ που ήταν τα διαθέσιμα κονδύλια του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από τότε, ο κ. Ψυρούκης είχε αναφερθεί στον κίνδυνο που δημιουργείται για τη λειτουργία του Ιδρύματος, ο οποίος όμως στη συνέχεια αποσοβήθηκε, όταν το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωνε το Ίδρυμα πως θα χρηματοδοτηθεί για τις λειτουργικές του ανάγκες και μάλιστα με γενναία χρηματοδότηση.
Όμως, τρεις μήνες μετά, ούτε ένα ευρώ απ’ αυτήν τη χρηματοδότηση δεν έχει ακόμη φτάσει στο Ίδρυμα.

… στη Χάρυβδη
Σα να μην έφταναν όμως οι απώλειες απ’ το «κούρεμα» και οι φρούδες υποσχέσεις περί χρηματοδότησης, το Ίδρυμα έχει βρεθεί αντιμέτωπο και με την πρωτοφανή καθυστέρηση που παρατηρείται στην απόδοση των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων. ΕΟΠΥΥ, αλλά και άλλα ταμεία, χρωστούν περίπου 500.000 ευρώ στο «Θεομήτωρ», υποχρεώνοντας το Ίδρυμα - όπως επεσήμανε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Ψυρούκης - «σε αναγκαστικό μηδενισμό τού κοντέρ των δαπανών μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του θεραπευτηρίου».
Τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Ψυρούκης έγινε αποδέκτης εγγράφου προμηθευτών τροφίμων απ’ τη Μυτιλήνη και την Αγιάσο, με το οποίο τον πληροφορούσαν ότι διακόπτουν την τροφοδοσία εξ αιτίας του χρέους που έχει απέναντί τους το Ίδρυμα, σε κάποιους ήδη απ’ το Νοέμβριο του 2011, αλλά στους περισσότερους για δαπάνες που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2012.
«Κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες απ’ την Αθήνα απορούν γιατί για πρώτη φορά το θεραπευτήριο της Αγιάσου καθυστερεί να τις πληρώσει. Μας τηλεφωνούν και ρωτάνε, “πώς γίνεται εσείς που ήσασταν πάντα τόσο συνεπείς, να μην πληρώνετε”, και κάνουν υπομονή, άγνωστο για πόσο ακόμη, έως ότου ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας», ανέφερε ο κ. Ψυρούκης.

Κόβεται το επιδόρπιο
Χθες ο διοικητής ενημέρωσε την Επιτροπή Σίτισης για αλλαγές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τους 76 τροφίμους. Σε πρώτη φάση θα διακοπεί η παροχή επιδορπίου και αναψυκτικών και αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, αναμένονται και άλλοι περιορισμοί, όπως η αντικατάσταση ακριβών γευμάτων με άλλα πιο οικονομικά (π.χ. φασολάδα αντί για κρέας).
Αυτήν τη στιγμή το Ίδρυμα, που δαπανά ετησίως περί το 1,5 εκατ. ευρώ, οφείλει σε προμηθευτές 191.000 ευρώ, τα οποία και αδυνατεί να καλύψει. Μάλιστα, αμέσως μετά τις εκλογές αναμένεται η διοίκηση από κοινού με το Σωματείο Εργαζομένων να προχωρήσουν σε κάθε ενέργεια που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Μονάδας.
«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και δε γίνεται να συνεχιστεί η λειτουργία του θεραπευτηρίου χωρίς χρηματοδότηση», ανέφερε ο κ. Ψυρούκης, που θα μεταβεί την Τρίτη στον υπουργό Υγείας, ζητώντας λύση για τα οικονομικά τού «Θεομήτωρ».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey