Πλημμύρισε το βιομηχανικό συγκρότημα της ΕΑΣ Λέσβου

Μαγιάτικη βροχή με ανυπολόγιστες ζημιές

25/05/2012 - 14:57

Στο μάτι της χθεσινής καταιγίδας βρέθηκαν τα Πάμφιλα και ιδιαίτερα η Σκάλα των Παμφίλων με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει και το βιομηχανικό συγκρότημα της ΕΑΣ Λέσβου.

Στο μάτι της χθεσινής καταιγίδας βρέθηκαν τα Πάμφιλα και ιδιαίτερα η Σκάλα των Παμφίλων. Τα κανάλια-χείμαρροι, επί μήνες ακαθάριστα, φούσκωσαν πολύ γρήγορα και ξεχείλισαν, καθώς δεν μπορούσαν να αντέξουν το νερό που κατέβαινε από τα Πάμφιλα και τις γύρω βουνοπλαγιές. Επιπλέον, οι κοίτες των χειμάρρων είναι εξαιρετικά στενές, προφανώς από τις προσχώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντέξουν μια έντονη καταιγίδα.

Το αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσουν αγροκτήματα και οικόπεδα στη Σκάλα Παμφίλων και μαζί με αυτά να πλημμυρίσει και το βιομηχανικό συγκρότημα της ΕΑΣ Λέσβου. Τα νερά μπήκαν στο σαπωνοποιείο, σε αποθήκες με έτοιμο σαπούνι, στους χώρους του πυρηνελαιουργείου (το οποίο δε λειτουργεί αυτή την εποχή) και σε όλους τους αύλειους χώρους τής ΕΑΣ Λέσβου, που θύμιζαν λιμνοθάλασσα. Πλημμυρισμένος ήταν και ο κεντρικός δρόμος της Σκάλας Παμφίλων.

Στην κεντρική είσοδο των γραφείων τής ΕΑΣ Λέσβου, οι εργαζόμενοί της είχαν τοποθετήσει τσουβάλια με χώμα και αμμοχάλικο για να σταματήσουν και να εκτρέψουν τη ροή του νερού από το δρόμο προς την αυλή τής ΕΑΣ Λέσβου.

Χωρίς αρμοδίους;
Στην πίσω πλευρά του βιομηχανικού συγκροτήματος, τα νερά που πλημμύρισαν τα γειτονικά οικόπεδα και αγροκτήματα, συνέχιζαν την πορεία τους μέσα στις εγκαταστάσεις τής ΕΑΣ Λέσβου, και για να σταματήσει η ροή τους οι εργαζόμενοι με μπουλντόζες είχαν δημιουργήσει αναχώματα.

Λίμνη τα χωράφια γύρω από τις εγκαταστάσεις της Ένωσης Συνεταιρισμών, στα Πάμφιλα

Νωρίς το πρωί η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Οι εργαζόμενοι μας έλεγαν ότι οι δρόμοι που οδηγούν στο βιομηχανικό συγκρότημα, ήταν πλημμυρισμένοι και το ύψος του νερού σε ορισμένα σημεία υπερκάλυπτε τα λάστιχα ενός αυτοκινήτου. Οι ίδιοι σημείωναν πως ως το μεσημέρι δεν είχε εμφανιστεί κανείς αρμόδιος, είτε από το Δήμο είτε από την Περιφέρεια.

Η έκταση των ζημιών που υπέστη η ΕΑΣ Λέσβου στις εγκαταστάσεις, στις αποθήκες και τα τελικά προϊόντα δεν είχε υπολογιστεί, καθώς πρώτη προτεραιότητα ήταν να απομακρυνθούν τα νερά και να προφυλαχθούν οι εγκαταστάσεις από μια νέα πλημμύρα.

Παρ’ όλα αυτά, ο διευθυντής τής ΕΑΣ Λέσβου, Στρατής Χατζηδημητρίου, εκτιμά ότι οι ζημιές που έχει υποστεί η Ένωση είναι μεγάλες, δεδομένου ότι έχουν πλημμυρίσει εγκαταστάσεις με μοτέρ και άλλα μηχανήματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey