Ο Νάσος Γιακαλής προωθεί και την ένταξη της ανάπλασης της περιοχής γύρω από το άγαλμα της Ελευθερίας, ενώ διερευνά τη δυνατότητα κατασκευής κτηρίου για Λιμεναρχείο

Στο ΕΣΠΑ το Κολυμβητήριο

12/05/2012 - 13:42

«Πράσινο φως» απ’ τα συναρμόδια υπουργεία πήρε ο περιφερειάρχης για την ένταξη στο ΕΣΠΑ των εργασιών που θα μετατρέψουν σε ασφαλή και σύγχρονο χώρο άθλησης το Κολυμβητήριο Μυτιλήνης.

«Πράσινο φως» απ’ τα συναρμόδια υπουργεία πήρε ο περιφερειάρχης για την ένταξη στο ΕΣΠΑ των εργασιών που θα μετατρέψουν σε ασφαλή και σύγχρονο χώρο άθλησης το Κολυμβητήριο Μυτιλήνης.

Παράλληλα, στον ίδιο σχεδιασμό για τον οποίο είναι σε συνεννόηση με το Δήμο Λέσβου, προβλέπεται να αλλάξει όψη η περιοχή γύρω απ’ το Άγαλμα της Ελευθερίας, όπως και η ευρύτερη ζώνη του λιμένα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αν εξασφαλιστεί η δυνατότητα, να κατασκευαστεί και κτήριο για το Λιμεναρχείο στο χώρο ακριβώς πίσω απ’ το Κολυμβητήριο.

Από βδομάδα, πιθανόν και τη Δευτέρα, ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής θα συγκαλέσει σύσκεψη με το Δήμο Λέσβου και το Λιμενικό Ταμείο, με αντικείμενο τις παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού τμήματος του λιμένα Μυτιλήνης. Στη διάρκειά της, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα ανακοινώσει την έγκριση που πήρε προκειμένου να μπορεί να εντάξει στο ΕΣΠΑ όποια έργα χρειαστούν για

το υφιστάμενο Κολυμβητήριο.

Εμπειρογνωμοσύνη
Ως γνωστόν, πριν από ένα μήνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου με απόφασή του και με σημαντική καθυστέρηση μετά τη διαπίστωση, τον περασμένο Σεπτέμβριο, προβλημάτων στην υποδομή, ανέθεσε τον έλεγχο του κλειστού Κολυμβητηρίου. Πιο συγκεκριμένα, έναντι 36.900 ευρώ προέβη στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λέσβου και του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αντικείμενο τη στατική επάρκεια του δημοτικού αθλητικού χώρου. Θυμίζουμε πως ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Κώστας Σπυράκος, είχε έρθει πριν από μήνες, κατόπιν πρόσκλησης του πρώην πρύτανη Κώστα Μουτζούρη, που τον συνόδευσε κιόλας στη Μυτιλήνη, προκειμένου να πραγματοποιήσει έναν πρώτο έλεγχο στο Κολυμβητήριο. Στο πλαίσιο της σύμβασης, προβλέπεται πολύ σύντομα και μετά από τις μετρήσεις στο σκυρόδεμα και τους οπλισμούς του Κολυμβητηρίου που θα πραγματοποιήσει με ειδικό τεχνικό εξοπλισμό που διαθέτει, το Εργαστήριο να αποδώσει πλήρη εμπειρογνωμοσύνη για την κατάσταση της υποδομής. Βάσει αυτών των διαπιστώσεων, θα δρομολογηθούν και τα αναγκαία έργα «ενίσχυσης», ενώ θα υπάρξει και μελέτη για το σύνολο των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν.

Έχουν διατυπωθεί σκέψεις και για επεμβάσεις που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, όπως η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτήρων για τη θέρμανση του νερού, ή η εγκατάσταση σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, που θα βασίζεται σε ήπιες και οικονομικές μορφές ενέργειας, για την κάλυψη της μονάδας.

Και Λιμεναρχείο;
Όλα αυτά τα έργα στο Κολυμβητήριο, που έως τώρα ήταν αδύνατο να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από κάποιο φορέα, μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Και μάλιστα εξετάζεται η πιθανότητα να περιληφθούν στις συνολικές παρεμβάσεις για την περιοχή, που δρομολογούνται μέσω των κονδυλίων τού ΕΣΠΑ για την αστική ανάπτυξη και αφορούν κυρίως στην ανάπλαση πέριξ του Αγάλματος της Ελευθερίας, με διαμορφώσεις και εργασίες που θα αναβαθμίσουν αισθητικά τον περιβάλλοντα χώρο του λιμένα.

Όπως μας είπαν, αποκλείστηκε η δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας και έργα που αφορούν στο Τελωνείο, ενώ δεν ισχύει το ίδιο και για την προοπτική ανέγερσης νέου κτηρίου στη ζώνη πίσω απ’ το Κολυμβητήριο, στο οποίο και θα στεγαστεί το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιακαλής, παράλληλα με την ένταξη του έργου επέκτασης του λιμανιού που ολοκληρώθηκε προχθές, εξετάζει (σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, μια και δεν αφορά σε υποδομή αρμοδιότητας τοπικού φορέα) και τι δυνατότητες υπάρχουν για να κατασκευαστεί νέο κτήριο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey