Οικιακές συσκευές σε καλή κατάσταση αναζητάει το Σωματείο «Help - Βοήθεια για το Παιδί και τον Έφηβο»

Στον… αγώνα για τον άνθρωπο!

11/05/2012 - 13:43

Συνεχίζοντας την πλούσια δραστηριότητά του, το Σωματείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Help - Βοήθεια για το Παιδί και τον Έφηβο», εδώ και μερικές μέρες προσπαθεί να συγκεντρώσει διάφορα οικιακά είδη ώστε να τα διαθέσει σε οικογένειες που στερούνται βασικές συσκευές μέσα στο σπίτι τους.

Συνεχίζοντας την πλούσια δραστηριότητά του, το Σωματείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Help - Βοήθεια για το Παιδί και τον Έφηβο», εδώ και μερικές μέρες προσπαθεί να συγκεντρώσει διάφορα οικιακά είδη ώστε να τα διαθέσει σε οικογένειες που στερούνται βασικές συσκευές μέσα στο σπίτι τους. Μικρά ψυγεία, απαραίτητα για το καλοκαίρι, φουρνάκια, ανεμιστήρες και παλιές τηλεοράσεις, με τη μοναδική προϋπόθεση να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να λειτουργούν, ζητούνται από οποιονδήποτε πολίτη που έχει κάτι από αυτά και του περισσεύει.

Όπως τόνισε στο «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Τσουκαρέλλης, γίνεται μια καταγραφή των αναγκών που έχει κάθε οικογένεια, όχι μόνο της Μυτιλήνης, αλλά και ολόκληρου του νησιού, ακόμα και της πιο απομακρυσμένης περιοχής. Μόλις βρεθεί κάτι χρήσιμο γι’ αυτούς, οι άνθρωποι του «Help» φροντίζουν να το πηγαίνουν άμεσα στο σπίτι της οικογένειας. Η ιδέα προήλθε όταν μετά από συζήτηση με αρμοδίους στο πλαίσιο της υποστήριξης παιδιών, βγήκε το συμπέρασμα ότι μερικές οικογένειες της Λέσβου δε στερούνται μόνο τρόφιμα, αλλά και άλλες συσκευές απαραίτητες για τη λειτουργία ενός νοικοκυριού. Και έτσι αποφασίστηκε η συγκεκριμένη δράση.

«Αν κάποιος άλλος εθελοντικός φορέας του νησιού μάς αναφέρει ότι κάποια οικογένεια έχει έλλειψη κάποιας συσκευής και εμείς την έχουμε στη διάθεσή μας, θα τους την παραδώσουμε. Ούτως ή άλλως, όλοι παλεύουμε για ένα σκοπό», αναφέρει ο κ. Τσουκαρέλλης.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, στη Λέσβο, αν και δεν μπορεί να δοθεί μια σαφής εικόνα για το πόσες οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, σίγουρα ο αριθμός δεν είναι αμελητέος, ενώ το σωματείο, αν και δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των παιδιών, αν υπάρξει μια ανάγκη ενός ηλικιωμένου συμπολίτη μας, σίγουρα θα βοηθήσει.

Το πρόγραμμα συμπληρωματικής φροντίδας
Αυτή την περίοδο, στο πρόγραμμα συμπληρωματικής φροντίδας συμμετέχουν περίπου 15 παιδιά και 43 εθελοντές. Οι εθελοντές είναι επί της ουσίας ενήλικοι υποστηρικτές, διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι με εμπειρία, ενώ υπάρχουν και φοιτητές, κυρίως του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι συνεργάζονται με αυτά τα παιδιά. Το Σωματείο συνεργάζεται με τους γονείς και τους κηδεμόνες και με τα ίδια τα παιδιά, στηρίζοντάς τα μαθησιακά, ψυχοκοινωνικά και στο επίπεδο των δεξιοτήτων τους, ώστε να μπορούν να έχουν μια γνωστική εξέλιξη, να μπορούν να διαχειρίζονται και να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές δυσκολίες, με σκοπό να υπάρξει ένα πιο λειτουργικό ενδοοικογενειακό σύστημα και ένα κατάλληλο περιβάλλον. Σκοπός, αυτά τα παιδιά να λειτουργούν όπως το σύνολο των άλλων παιδιών, χωρίς να στερούνται βασικές τους ανάγκες, σε ένα πλαίσιο αξιοπρεπές. «Θεωρώ ότι με τη βοήθεια του κ. Δημήτρη Παπανδρέου, ο οποίος εποπτεύει όλο το πρόγραμμα, και την αρωγή του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου και των άλλων εθελοντών, θα έχουμε και άλλες θετικές εξελίξεις», τονίζει ο κ. Τσουκαρέλλης.

Άλλες δράσεις τού «Help»
Παράλληλα το Σωματείο θα διοργανώσει περί τα τέλη Μαΐου ένα street work, που θα αφορά στην πρόληψη για την κακοποίηση ανηλίκων. Θα είναι ένας χώρος κεντρικών πληροφοριών, που θα ενημερώνει και θα βοηθάει παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας. Ακόμα, εδώ και λίγο καιρό, κάθε Τετάρτη απόγευμα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου συναντούνται με εθελόντριες και με την εποπτεία εξειδικευμένης νηπιαγωγού απασχολούνται δημιουργικά και συζητούν διάφορα θέματα, με τα παιδιά να δείχνουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Στα μελλοντικά, άμεσα ωστόσο, σχέδια τού «Help» είναι να βρει έναν κατάλληλο χώρο, στον οποίο θα δημιουργηθεί ένα κέντρο ημέρας όπου παιδιά που στερούνται βασικές ανάγκες ή το περιβάλλον τους αδυνατεί να τους τις παρέχει, ή είναι θύματα βίας, μετά από έγκριση και συνεννόηση με τις αρμόδιες δημόσιες αρχές να φιλοξενούνται από την ώρα που σχολούν από το σχολείο τους μέχρι το απόγευμα και να διαβάζουν τα μαθήματά τους, να ψυχαγωγούνται, να ξεκουράζονται, να τρώνε κάτι και να επιστρέφουν σπίτι τους. Παράλληλα, στο κέντρο ημέρας που θα δημιουργηθεί, στόχος των αρμοδίων είναι να γίνουν και δύο δωμάτια ως ξενώνες, όπου θα φιλοξενούνται ένα με δυο παιδιά που θα συνοδεύονται απαραίτητα από την μητέρα τους και έχουν πέσει θύματα βίας, ή μεγαλώνουν σε καταστάσεις οικιακής κατάρρευσης, χωρίς χώρους υγιεινής, χωρίς κρεβάτια και βασικές βιοτικές ανάγκες.

«Θέλουμε στήριξη»
«Θέλουμε τη στήριξη όλων των πολιτών του νησιού και φυσικά της Πολιτείας», σημειώνει ο κ. Τσουκαρέλλης. «Είμαστε εθελοντές, δεν έχουμε σπουδαίες οικονομικές δυνατότητες, όμως προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα αξιοποιώντας τις εθελοντικές υπηρεσίες του κόσμου. Αν ένας ελαιοχρωματιστής βάψει ένα δωμάτιο, ένας εκπαιδευτικός ή ένας γιατρός βοηθήσουν με τον τρόπο τους, τότε όλα θα πάνε καλά.

Και επειδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι εθελοντές στο Σωματείο, προσφέρουν, γιατί ο Λέσβιος πολίτης είναι αλτρουιστής και αλληλέγγυος, θέλω να τους ευχαριστήσω για τη βοήθεια. Το ίδιο θέλω να κάνω και με τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την προσπάθειά μας, καθώς εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τα παιδιά.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey