Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέθεσε στη «Θέμιδα Κατασκευαστική Α.Ε.» τις μελέτες για τις κτηριακές εγκαταστάσεις στην αυλή του Δικαστηρίου

Προεκλογικά μεν, ανάθεση δε...

04/05/2012 - 13:36

Λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, προχώρησε η προσπάθεια να στεγαστεί το Εφετείο Βορείου Αιγαίου στον ίδιο χώρο με τις υπόλοιπες δομές της Δικαιοσύνης στη Μυτιλήνη, στο Δικαστικό Μέγαρο. Στο πλαίσιο αυτό, η «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.», με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, ξεκίνησε τη «σύνταξη των αναγκαίων μελετών για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Εφετείου Μυτιλήνης».

Λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, προχώρησε η προσπάθεια να στεγαστεί το Εφετείο Βορείου Αιγαίου στον ίδιο χώρο με τις υπόλοιπες δομές της Δικαιοσύνης στη Μυτιλήνη, στο Δικαστικό Μέγαρο. Στο πλαίσιο αυτό, η «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.», με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, ξεκίνησε τη «σύνταξη των αναγκαίων μελετών για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Εφετείου Μυτιλήνης», που αφορούν στον πίσω αύλειο χώρο του ακινήτου.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Σηφουνάκης τόνισε πως με εντολή του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ανατέθηκε στη «Θέμιδα» η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών προκειμένου να αποκτήσει το Εφετείο ένα δικό του αυτοτελές κτήριο μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης.

Μιλώντας στο «Ε» μετά την εκδήλωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως με την απόφασή του ανατέθηκε και τυπικά στην εταιρεία η εκπόνηση των μελετών που αφορούν στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Εφετείου της Μυτιλήνης. Ήδη, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και στελέχη της «Θέμιδος,» σε συνεργασία και με τις τοπικές υπηρεσίες, εξετάζουν το πώς θα αξιοποιηθεί έκταση στο πίσω τμήμα του Μεγάρου, προκειμένου να αποκτήσει τη δική του στέγη το νεοϊδρυθέν Εφετείο.

Ενοποίηση
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Καλλίας, τονίζοντας πως με την ανακατασκευή των παλιών και γκρεμισμένων συνοδών του Δικαστικού Μεγάρου κτισμάτων που βρίσκονται στην αυλή του, αφενός εξασφαλίζεται στέγη για το Εφετείο, αφετέρου ενοποιούνται οι χώροι απόδοσης της δικαιοσύνης. Παράλληλα δε, όπως ανέφερε ο κ. Καλλίας, θα υπάρξουν και παρεμβάσεις βελτίωσης όλου του περιβάλλοντος χώρου.

«Υπάρχουν διάφορες σκέψεις και προτάσεις, όπως η αυτοτελής είσοδος προς το πίσω τμήμα, χωρίς να χρειάζεται να μπει κανείς στο κεντρικό κτήριο, ή όπως η δημιουργία ενός σύγχρονου κυλικείου με πέργκολα, ομοίως στην πίσω αυλή, που σίγουρα θα αναβαθμίσουν το χώρο του Δικαστηρίου», είπε ο κ. Καλλίας.

Αναστυλώσεις - επεκτάσεις
Μια πρώτη περιγραφή των εργασιών που θα περιλαμβάνονται στη μελέτη που ανέθεσε ο κ. Παπαϊωάννου, μας έκανε η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, Μαρία Δανιά, η οποία τις προηγούμενες μέρες συνεργάστηκε με στελέχη της «Θέμιδος» που βρέθηκαν στη Μυτιλήνη. Όπως τόνισε η κ. Δανιά, αρχιτέκτονας της εταιρείας, προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη, ενημερώθηκε απ’ την Πολεοδομία για τους ισχύοντες όρους δόμησης στην περιοχή, ενώ έγιναν και οι τελικές μετρήσεις επί του οικοπέδου στην πίσω αυλή του Δικαστικού Μεγάρου.

Σε πρώτη φάση διερευνάται η επισκευή των παλιών κτηρίων που βρίσκονται στο χώρο, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει και καινούργιο κτήριο. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί, είναι, όπως τόνισε ο κ. Καλλίας, αν θα υπάρξει δυνατότητα και για την κατασκευή ξεχωριστής αίθουσας ακροατηρίου ή θα γίνουν μόνο υποδομές για τη γραμματειακή υποστήριξη του Εφετείου, περίπου 400 τετραγωνικών μέτρων.

Το μόνο σίγουρο είναι, όπως επεσήμανε η κ. Δανιά, πως οι χώροι που θα διαμορφωθούν θα είναι ισόγειοι και ότι θα πληρούνται οι προδιαγραφές για τα δικαστικά κτήρια. Επειδή πρόκειται για επέμβαση σε χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο ακίνητο, η τελική έγκριση για τη μελέτη που ξεκίνησε να εκπονεί η «Θέμις», θα δώσει - σύμφωνα με την κ. Δανιά - το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, στο οποίο και διαβιβάζονται απ’ την υπηρεσία της τέτοιας μείζονος σημασίας θέματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey