12.500 οικογένειες υπέβαλαν δικαιολογητικά για το πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων. 2.000 και πλέον άνεργοι διεκδικούν ένα πεντάμηνο δουλειάς στην Κοινωφελή Εργασία

Η κρίση είναι εδώ

11/04/2012 - 15:53

Την εικόνα της οικονομικής κρίσης που βιώνει και ο Νομός Λέσβου, αποτυπώνουν με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο οι αριθμοί που αφορούν στα προγράμματα διανομής δωρεάν τροφίμων και κοινωφελούς εργασίας. 12.500 οικογένειες υπέβαλαν δικαιολογητικά για το πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων. 2.000 και πλέον άνεργοι διεκδικούν ένα πεντάμηνο δουλειάς στην Κοινωφελή Εργασία.

Την εικόνα της οικονομικής κρίσης που βιώνει και ο Νομός Λέσβου, αποτυπώνουν με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο οι αριθμοί που αφορούν στα προγράμματα διανομής δωρεάν τροφίμων και κοινωφελούς εργασίας. Μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις των οικογενειών που ζητούν να ωφεληθούν απ’ τη διανομή τροφίμων, ενώ χθες το μεσημέρι, λίγο πριν κλείσει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, ξεπερνούσαν τις 2.000 οι βεβαιώσεις ανεργίας που είχε εκδώσει ο ΟΑΕΔ Μυτιλήνης προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να διεκδικήσουν μια απ’ τις 641 θέσεις του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Είναι αυταπόδεικτο πλέον ότι επισκιάζει τη διανυόμενη προεκλογική περίοδο ο σκληρός μανδύας της ανεργίας και γενικότερα των οικονομικών δυσκολιών, που όπως δείχνουν τα νούμερα βιώνει σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας. Ή, πιο απλά, όπως φάνηκε απ’ τις αιτήσεις για το πρόγραμμα διανομής τροφίμων, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά του Νομού Λέσβου έχει εισόδημα χαμηλότερο του ποσού που θεωρείται ως «πλαφόν» για να τύχει δωρεάν μακαρονιών, ρυζιού, τυριών. Ανάλογα ποσοστά εμφανίζονται και στον τομέα της ανεργίας, αφού ποτέ πριν δεν είχε εκδηλωθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τόσο μικρής διάρκειας απασχόληση.

Αυξήθηκαν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Παράταση έως 30 Ιουνίου

Πέρυσι, 5.138 νοικοκυριά της Λέσβου μοιράστηκαν 287 τόνους φέτας, γραβιέρας, ρυζιού και μακαρονιλών απ’ το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, όπως προβλέπαμε στις αρχές Φεβρουαρίου, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, αλλά και η μεγάλη ανταπόκριση που υπήρξε στα χωριά όλης της Λέσβου, όπου δηλαδή ενημερώθηκαν οι ντόπιοι, το πρόγραμμα ήταν αναμενόμενο να αφορά σημαντικό μέρος του τοπικού πληθυσμού. Κι αυτό γιατί απευθύνεται σε άτομα ή οικογένειες ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητας, που διαμένουν νομίμως και μονίμως στην Ελλάδα.

Ως «άπορα» άτομα ή «άπορες» οικογένειες θεωρούνται για το πρόγραμμα τα άτομα ή οι οικογένειες που έχουν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 12.000 ευρώ. Το εισόδημα αυτό προσαυξάνεται κατά 30% για τη σύζυγο, 30% για το πρώτο και 30% για το δεύτερο ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί, ενώ για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά προσαυξάνεται κατά 40%. Προστατευόμενα άτομα μιας οικογένειας είναι εκείνα που έχουν ηλικία έως και 18 ετών ή το ανώτερο το 25ο έτος σε περίπτωση που εκείνα σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Η πρόβλεψή μας επιβεβαιώθηκε και απ’ το ότι, απ’ τις 6.043 αιτήσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι στην επικράτεια του Δήμου Λέσβου, φέτος ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 10.216.

Το έμαθαν
Η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, σχολιάζοντας την αύξηση των αιτήσεων, ανέφερε ότι κατ’ αρχάς υπήρξε πολύ μεγαλύτερη ενημέρωση σε όλα τα χωριά, ενώ «οι δημότες διαπίστωσαν με τα μάτια τους ότι αξίζει η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών για την ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων που διατίθενται».

Η κ. Αντωνέλλη ευχαρίστησε τους γεωγραφικούς αντιδημάρχους, τους υπαλλήλους και τους αιρετούς όλων των χωριών, όπως και τους εργαζόμενους στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», για την καθοριστική τους συμβολή στο πρόγραμμα.

Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν και απ’ τον αντιδήμαρχο Διοίκησης και Εξυπηρέτησης των Πολιτών Λήμνου, Δημήτρη Μπουλώτη, που μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως ο Δήμος συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στο πρόγραμμα, όπου και καταγράφηκε πολύ μεγάλη συμμετοχή, που έφτασε έως και τις 31 Μαρτίου τις 1.735 αιτήσεις.

Μικρότερη φέτος ήταν η συμμετοχή σε αιτήσεις απ’ τα μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων Λέσβου, αφού όπως μας είπε ο πρόεδρός του, Μιχάλης Κουφέλος, πέρυσι απορρίφθηκαν αρκετοί πολύτεκνοι λόγω εισοδήματος, οι οποίοι φέτος δεν μπήκαν στον κόπο να καταθέσουν αιτήσεις.

Το σύνολο των αιτήσεων που έγιναν απ’ τους παραπάνω φορείς, όπως και αυτών που θα διαβιβάσουν η Μητρόπολη Μυτιλήνης και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, που ομοίως συγκέντρωσαν ανάλογα αιτήματα και συνολικά ξεπερνούν τις 12.500, θα αξιολογηθούν απ’ τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας του Νομού Λέσβου, Στρατής Ψαριανός, μας ενημέρωσε ότι εγγράφως απ’ το Υπουργείο απ’ την Αθήνα ειδοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και από εκεί θα ενημερωθούν και των δήμων, ότι παρατείνεται η υποβολή των αιτήσεων για

το πρόγραμμα διανομής τροφίμων έως και τις 30 Ιουνίου, προκειμένου να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους κι όσοι δεν πρόλαβαν έως τις 31 Μαρτίου που έληγε το πρόγραμμα.

Στον πίνακα αναφέρουμε αναλυτικά πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί φέτος, αλλά και πόσες είχαν απ’ τους αντίστοιχους φορείς υποβληθεί πέρυσι.

 

«Πανικός» όλη τη βδομάδα σε ΟΑΕΔ, ΚΕΠ και δημοτολόγια, για την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών
Για μια θέση στην… «Ηλιακτίδα»

Πάνω από 2.000 βεβαιώσεις ανεργίας έχει εκδώσει το τελευταίο διάστημα ο ΟΑΕΔ της Μυτιλήνης για δημότες του Νομού Λέσβου που ενδιαφέρονται να καλύψουν μια απ’ τις 641 θέσεις του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στους τρεις Δήμους Λέσβου, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, καθώς και σε φορείς της Λέσβου. Η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών είχε ξεκινήσει την προηγούμενη Τετάρτη και μέχρι τη Δευτέρα ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος, «Ηλιακτίδα», για το σύνολο των 641 είχε συγκεντρώσει μόλις 100 αιτήσεις.

Χθες, λίγες ώρες πριν κλείσει η προθεσμία, όπως μας ανέφερε η διαχειρίστρια της «Ηλιακτίδας», Άννα Τσίκνα, είχαν υποβληθεί πάνω από 1.000 αιτήσεις, ενώ αναμενόταν και άγνωστος ακόμη αριθμός με το ταχυδρομείο. Ακριβής εικόνα για τον αριθμό των αιτήσεων θα υπάρξει μάλλον μετά το Πάσχα, αφού λόγω και των γιορτών, δεν αποκλείονται καθυστερήσεις στη συγκέντρωση όλων των απεσταλμένων αιτήσεων.

Προκειμένου να διερευνήσουμε πόσες περίπου αιτήσεις υποβλήθηκαν απ’ τους ανέργους που επιθυμούν να απασχοληθούν για πέντε μήνες, έναντι 625 ευρώ καθαρών αποδοχών το μήνα, απευθυνθήκαμε στους Δήμους Λέσβου και Λήμνου, στους οποίους και εκδίδονταν οι βεβαιώσεις για τη μόνιμη κατοικία, δικαιολογητικό που επισύναπταν στις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι.

Την τελευταία στιγμή
Ο κ. Μπουλώτης απ’ το Δήμο Λήμνου ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν εκατοντάδες τέτοιες βεβαιώσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε πρόβλημα που υπήρξε στις λημνιές αιτήσεις με τον ΟΑΕΔ, αλλά λίγο πριν το μεσημέρι χθες ξεπεράστηκε.

Ο διευθυντής Προσωπικού του Δήμου Λέσβου, Νίκος Ανδρόνικος, ανέφερε ότι επειδή εκδίδονται και για άλλους σκοπούς τέτοιες βεβαιώσεις, δεν είναι εφικτό να διευκρινιστεί πόσες αφορούν στην Κοινωφελή Εργασία. Ανέφερε, όμως, πως μόνο για τη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης την τελευταία βδομάδα εκδόθηκαν περί τις 1.500 βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας, ενώ δεν είχε εικόνα για τις υπόλοιπες 12 δημοτικές ενότητες.

Και στα δύο νησιά, όμως, με δεδομένη τη συμμετοχή στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων, υπήρξε τεράστια προσέλευση και σε όλα τα ΚΕΠ, οι υπάλληλοι των οποίων εξηγούσαν τη διαδικασία και παρείχαν τα σχετικά έντυπα.

«Η λέξη πανικός δεν αποδίδει την κατάσταση που επικράτησε», μας είπε χθες αργά το μεσημέρι ο διευθυντής τού ΟΑΕΔ στη Μυτιλήνη, Γιώργος Παλαιολόγος, προσθέτοντας ότι «υπήρξαν περιπτώσεις ανέργων που ακόμη και σήμερα εξέδωσαν κάρτα ανεργίας και αμέσως μετά ζήτησαν και πήραν βεβαίωση για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους.»

Ο κ. Παλαιολόγος, όπως και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία, επεσήμανε πως ο μεγαλύτερος αριθμός των ενδιαφερομένων έκανε τα χαρτιά του το τελευταίο διήμερο πριν τη λήξη της προθεσμίας.

«Συνολικά έχουμε διαθέσει στη Μυτιλήνη και στους ανταποκριτές μας σε Λήμνο και στα χωριά της Λέσβου, πάνω από 2.000 βεβαιώσεις ανεργίας εκείνων που ήθελαν να μετάσχουν στο πρόγραμμα», κατέληξε ο κ. Παλαιολόγος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey