-Έργα κόστους έως και 70 εκ. ευρώ μπορούν να δημοπρατηθούν μέσα στο 2018, που έχει όλα τα φόντα και πρέπει να αποτελέσει χρονιά ορόσημο για τη Λέσβο -Το «Ε», καταγράφει όλα τα μεγάλα έργα που βγαίνουν σε διαγωνισμό τους επόμενους μήνες και δύνανται να αναβαθμίσουν από κάθε άποψη την ποιότητα ζωής των κατοίκων

Ο Αν. Υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης και ο Υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης ανοίγουν τον δρόμο στην Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου, στον δήμαρχο Λέσβου Σπ. Γαληνό, στον αντιπεριφερειάρχη Θ. Βαλσαμίδη, στον αντιδήμαρχο Τεχν. Έργων Κώστα Κατσαρό αλλά και στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ να ξεκινήσουν έργα εκατομμυρίων ευρώ μόνο μέσα στο 2018… Ο Αν. Υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης και ο Υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης ανοίγουν τον δρόμο στην Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου, στον δήμαρχο Λέσβου Σπ. Γαληνό, στον αντιπεριφερειάρχη Θ. Βαλσαμίδη, στον αντιδήμαρχο Τεχν. Έργων Κώστα Κατσαρό αλλά και στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ να ξεκινήσουν έργα εκατομμυρίων ευρώ μόνο μέσα στο 2018…

2018: Το μειονέκτημα μπορεί να γίνει πλεονέκτημα

05/01/2018 - 11:37

 

 

Η τελευταία τριετία, χωρίς να χρειάζεται η αναμονή για το τι θα αποφανθεί τελικά ο ιστορικός του μέλλοντος, καταγράφεται ήδη ως μία από τις πιο δύσκολες που πέρασε ποτέ η Λέσβος. Από τη δεδομένη οικονομική κρίση, τα περίφημα κάπιταλ κοντρόλς, ως τις τεράστιες προσφυγικές ροές, μέχρι και τις… βουλές της φύσης που ανέδειξαν διαχρονικές αδυναμίες μας, το Βόρειο Αιγαίο που έτσι κι αλλιώς κινούνταν με πιο ράθυμους ρυθμούς ανάπτυξης από άλλες περιοχές της χώρας, πέρασε σε μία φάση όχι απλά στασιμότητας, αλλά μέχρι και πισωγυρίσματος. Μετά από τρία χρόνια όμως, όπου οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης αλλά και το ίδιο το κράτος δεν κατάφεραν αναπόφευκτα να λειτουργήσουν ανεπηρέαστοι από τις δυσμενείς συνθήκες της περιόδου 2014-2017, φαίνεται πως στη χρονιά που περπατάμε εδώ και λίγες ημέρες, μπορεί να ανατείλει μία αχτίδα αισιοδοξίας. Με το γνωστό, χιλιοαναφερμένο και ποικιλόμορφο «μειονέκτημα» της Λέσβου, να δύναται για πρώτη φορά (βάσιμα) να μετατραπεί σε «πλεονέκτημα». Και τούτο δεν σημειώνεται ως μία προσπάθεια να ωραιοποιηθεί καμία κατάσταση: τα προβλήματα που υπάρχουν σε οικονομικό επίπεδο, στον τουρισμό, στο προσφυγικό και σε πολλούς άλλους τομείς, θα εξακολουθούν να υπάρχουν. Ταυτόχρονα όμως, το 2018 θα σημάνει όπως όλα δείχνουν τη λύση χρόνιων ζητημάτων (και αιτημάτων) και ειδικότερα την δημοπράτηση έργων πνοής, υποδομών, ανάπτυξης αλλά και ζωτικής σημασίας για την επιβαρυμένη κοινωνία του νησιού, σε μια εξέλιξη που δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Με την κυβέρνηση που έχει αναμφίβολα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της έντασης των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων στο Βόρειο Αιγαίο (σ.σ. με κορωνίδα της αύξησης αυτής, την επικείμενη κατάργηση και του μειωμένου ΦΠΑ), να είναι σε θέση στους επόμενους 12 μήνες να δώσει στη Λέσβο τη δυνατότητα εφαρμογής ουσιαστικού «αντισταθμίσματος» πολλών εκ των προαναφερθέντων. Δίνοντας στα χέρια και των τοπικών μας αρχών (κυρίως Δήμο και Περιφέρεια) ένα μεγάλο στοίχημα, προκειμένου να βάλει σε λειτουργία φέτος, έργα έως και 70 εκατομμυρίων ευρώ! Ένα στοίχημα που πρέπει οι ιθύνοντες να αντιληφθούν πως απαιτεί τη μέγιστη συγκέντρωση, προσπάθεια και συνεργασία για να κερδηθεί και να δημιουργηθούν πράγματι καλύτερες προϋποθέσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της (ποιότητας) ζωής στην ακριτική περιοχή μας.

Είτε συγκυριακά, είτε λόγω πράγματι μεθοδικής δουλειάς (δεν είναι της παρούσης να εκτιμηθεί το τι ισχύει περισσότερο), το 2018, μπορεί σίγουρα να αποδειχθεί κομβική χρονιά για το μέλλον της Λέσβου. Γιατί φαίνεται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού και η τελευταία δύσκολη δοκιμασία του σεισμού του περασμένου Ιούνη, ανέβασε μετά από χρόνια το νησί, αρκετά ψηλά στην σειρά προτεραιότητας για τις παρεμβάσεις μιας κυβέρνησης. Πολλοί λένε αυτές τις παρεμβάσεις εδώ και δύο χρόνια «αντισταθμιστικά». Αρκετοί τις θεωρούν ως ασπιρίνες στον καρκίνο.

Λιμάνι Σιγρίου, δρόμος Καλλονής-Σιγρίου 

Το ποτήρι όμως της νέας χρονιάς, δεν είναι τόσο αμφιλεγόμενα μισογεμάτο ή μισοάδειο: Στις μέρες μας πλέον εκτελείται το μεγίστης σημασίας έργο του λιμένα Σιγρίου, εκείνο του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου, ενώ για πρώτη φορά έχουν «κλειδώσει» χρηματοδοτικά παρεμβάσεις πραγματικής ανάπλασης της πόλης της Μυτιλήνης αφού απομένουν οι υπογραφές για την έναρξη των διαγωνισμών. Από κοντά, βάσει και των πιο πρόσφατων εξαγγελιών, βρίσκεται και ο μεγάλος καημός, που ακούει στο όνομα «κολυμβητήριο» Μυτιλήνης, ενώ βοηθούντος και του Ειδικού Αναπτυξιακού, αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες η δημοπράτηση της πρώην «Ακαδημίας». Μιλάμε για έργα που συζητιούνται στην καλύτερη περίπτωση για 10ετίες, ενώ δημιουργούνται μέσα στη χρονιά οι προϋποθέσεις, να αγγίξει κανείς με ρεαλιστικές πιθανότητες, ακόμα και έργα… «ταμπού», όπως ο βιολογικός της νότιας πόλης. Με τη ΔΕΥΑΛ, ανεξάρτητα από το αν θα βρει τελικά χείρα βοηθείας για αυτόν το βιολογικό, να έχει εντάξει  ενόψει 2018, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης για τα απαρχαιωμένα δίκτυά της, ύψους 34 εκ. ευρώ.

Έχει αξία λοιπόν να δει κανείς, ένα προς ένα τα πολλά και σημαντικά έργα που αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο 2018, αλλά και εκείνα που θα εξελιχθούν καθοριστικά προς την αποπεράτωσή τους. Ξεκινώντας από τα… δεύτερα, έχουμε δεδομένο πως μέρα με τη μέρα και παρά τα προβλήματα που εμφανίζονται κατά διαστήματα, εξελίσσονται τα έργα υψίστης σημασίας για τη διασύνδεση της Λέσβου (με άλλους προορισμούς αλλά και… μεταξύ της), του λιμένα Σιγρίου (14 εκ.) και του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου (40 εκ. ευρώ).

Αμπελικό-Σταυρός, «Ειδικό Αναπτυξιακό» και… Τσικνιάς!

Στο ίδιο πλαίσιο, η σημερινή κυβέρνηση άναψε πριν λίγες ημέρες το «πράσινο φως» στην Περιφέρεια ελέω (και) σεισμού, για τον δρόμο Αμπελικού-Σταυρού ( προυπολ.12 εκ. ευρώ), ενώ επιβεβαίωσε το πραγματικό της ενδιαφέρον για την λύση του προβλήματος της παραλίας της Ερεσού: δίνοντας ήδη τα χρήματα για την προσωρινή άρση του φαινομένου της διάβρωσης η οποία θα έχει ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι και ανοίγοντας διάπλατα την προοπτική για την πραγματοποίηση στο εγγύς μέλλον του «κανονικού» έργου, των υποθαλάσσιων τοιχίων. Στο ίδιο πλαίσιο του ζωηρού ενδιαφέροντος των κυβερνώντων να δώσουν ανάσες στη Λέσβο, εντάσσεται και το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, που μπορεί να μην είναι στην πράξη όσο εντυπωσιακό το παρουσίαζαν ο πρωθυπουργός και αρμόδιοι Υπουργοί του πέρυσι τέτοια εποχή, ωστόσο θα δημοπρατήσει μέσα στους επόμενους μήνες το έργο της αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος της πρώην «Ακαδημίας» (2,5 εκ. ευρώ), δίνοντας προοπτική και σε άλλα, όπως το Ναυτικό Μουσείο. Ενώ ανεξάρτητα του αν πιστεύει κάποιος πως είναι χρηστό ή χρήσιμο στις μέρες μας το αμφιλεγόμενο και φαραωνικό έργο (ύψους 100 εκ. ευρώ) για το φράγμα Τσικνιά, είναι σίγουρο πως μέσα στο 2018, θα παιχτεί καθοριστικά η τύχη του. Με τους ιθύνοντες του Υπουργείου Υποδομών να το έχουν από κοντά και να δείχνουν διάθεση να το περπατήσουν, όπως απεδείχθη στην προ ολίγων μηνών επίσκεψή τους στο δημοτικό συμβούλιο της Λέσβου.

Το κολυμβητήριο και το κλειστό της Καλλονής 

Δεν είναι όμως μόνο τούτα. Από το 2017, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο ΓΓ Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός εξήγγειλαν την κατασκευή του κολυμβητηρίου Μυτιλήνης (5 εκ. ευρώ). Και αν σήμερα αγνοείται η περίφημη τροποποίηση του ΠΔΕ για χάρη του, είναι σαφές πως ο δήμος έχει προετοιμαστεί (κατά δήλωσή του) να δημοπρατήσει μέσα στο 2018 το έργο πνοής για τον λεσβιακό ναυταθλητισμό. Με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να παίρνει τη σκυτάλη σε επίπεδο αθλητικών υποδομών και να εντάσσει (από πόρους ΚΑΠ Επενδύσεων) στο τεχνικό της πρόγραμμα το κλειστό γυμναστήριο της Καλλονής (2 εκ. ευρώ), προετοιμάζοντας για τους επόμενους μήνες προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Λέσβου. Όπως έχει ήδη «προεγκρίνει» την προώθηση των διαδικασιών προκειμένου να μπουν μπουλντόζες μέσα στο 2018 για την αναβάθμιση του σταδίου Πολιχνίτου (1 εκ. ευρώ), συμβάλλοντας συνολικά στην προσπάθεια δημιουργίας ή αναβάθμισης αθλητικών υποδομών στο νησί για τη νεολαία. Που σημειωτέον δεν θα αφορούν επιτέλους μόνο τον «βασιλιά» των σπορ, το ποδόσφαιρο.  

 

Σημαντικές παρεμβάσεις στην πόλη

Η ανάπλαση της Μυτιλήνης 

Ξεχωριστό κεφάλαιο που θα μας απασχολήσει… δημιουργικά το 2018, είναι το σε εξέλιξη πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Που έχει εντάξει μέσω του δήμου Λέσβου, της Αρχαιολογίας και της Περιφέρειας έργα που θα αλλάξουν πράγματι στα επόμενα χρόνια την όψη και την λειτουργικότητα της πόλης της Μυτιλήνης και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα δημοπρατηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, με ορίζοντα μάλιστα, κάποια από αυτά, να κόψουν… κορδέλα το 2019. Μιλάμε για την φιλόδοξη ανάπλαση στα «Τσαμάκια» (2 εκ. ευρώ) που διασυνδέεται με την ανάπλαση του Κάτω Κάστρου (1,7 εκ. ευρώ), αλλά και την διαμόρφωση της εισόδου της πόλης από πύργο Γιαννέλλη ως τη μαρίνα (1,1 εκ. ευρώ) ως την ανάπλαση του Πάρκου Αγίας Ειρήνης (500.000 ευρώ).

 

Σχολικές υποδομές

Το 2018 θα βρει τη Λέσβο να παρακολουθεί την πρόοδο των εργασιών για την αναβάθμιση και των σχολικών υποδομών της. Αφού εκτός της πρώην «Ακαδημίας» που θα δημοπρατηθεί από το «Ειδικό Αναπτυξιακό», το ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει από τα τέλη καλοκαιριού του 2017 το έργο αναβάθμισης του συγκροτήματος του 6ου δημοτικού (1,7 εκ. ευρώ) και μέσα στις επόμενες ημέρες θα βγάλει και τη δημοπράτηση και εκείνου των «Υφαντηρίων» (3 εκ. ευρώ). Στο ίδιο πλαίσιο, ο δήμος Λέσβου θα δημοπρατήσει μέσα στους επόμενους μήνες τμηματικά και την ανέγερση νηπιαγωγείων στην Άγρα, στην Πέτρα, στην Καλλονή και στους Ταξιάρχες της Μυτιλήνης, που θα κοστίσουν (μέσω ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου) περί τα 2,5 εκ. ευρώ.  Ενώ τον δρόμο της δημοπράτησης, παίρνει οσονούπω και το Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού (1, 2 εκ.) που μετά από αλλεπάλληλα πίσω-μπρος, ο δήμος Λέσβου το έβγαλε στην τελική του ευθεία.

 

 

Η χρονιά του «Σάρλιτζα»

Το 2018, θα κρίνει καθοριστικά και μία άλλη πονεμένη ιστορία για το νησί, η οποία αν δεν προχωρήσει ούτε φέτος, λογικά δεν προχωρήσει ποτέ. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την προοπτική του «Σάρλιτζα» στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει υπογραφεί για την παραχώρηση του «Σάρλιτζα Παλλάς» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίησή του. Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μέσα στην τρέχουσα χρονιά θα κληθεί να πάρει επάνω της και την υπόθεση των Ιαματικών Λουτρών της Θερμής, δίνοντας βάσιμες πιθανότητες να αλλάξει οριστικά τη μοίρα τους, με την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης για την συντήρησή τους. Όπως έκανε πρόσφατα εξάλλου με τον εκσυγχρονισμό του Β΄ Κτιριακού Συγκροτήματος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρώην Θεομήτωρ) (935.000 ευρώ).

 

Η ΔΕΥΑΛ δημοπρατεί!

Ξεχωριστό κεφάλαιο στα έργα και παρεμβάσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Λέσβου, αποτελεί η ΔΕΥΑΛ. Η οποία ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την ένταξη και των Εσωτερικών Δικτύων Ύδρευσης για τους οικισμούς Μανταμάδου, Κάπη, Κλειούς και Πελόπης συνολικού προϋπολογισμού 3,4 εκ. ευρώ, φτάνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό των ενταγμένων έργων στα 34,4 εκ. ευρώ και πάντα μέσω του ΕΣΠΑ. Κι αν οι ανακοινώσεις εντάξεων αποδεικνύεται συχνά πως δεν σημαίνουν άμεσα και… μπουλντόζες, είναι δεδομένο πως το 2018 θα βρει τη Μυτιλήνη σκαμμένη για τον αγωγό ομβρίων στην «Λαγκάδα» (6,7 εκ. ευρώ). Όπως είναι πιθανό να δημοπρατηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και τα έργα αποχέτευσης του Πολιχνίτου (12 εκ. ευρώ) που μετά από πολλά χρόνια, πέρυσι… ξέφυγαν από τα διαδικαστικά του αδιέξοδα.   

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey