Απογοητευτικά τα προσωρινά αποτελέσματα του ΕΣΠΑ

140 βρέφη εκτός παιδικών!

06/07/2017 - 12:58

Σε δυσάρεστη έκπληξη για 140 οικογένειες εξελίχθηκε η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ.  Για τη Λέσβο, 432 υποψήφιοι είχαν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και εκ των πραγμάτων ήταν δικαιούχοι του προγράμματος, όμως η χρηματοδότηση έφτασε για μόλις 292. Έτσι πολλοί γονείς δεν κατόρθωσαν να βρουν θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό, ενώ επειδή άλλαξε το προσωπικό και σε κάποιους σταθμούς μειώθηκαν οι θέσεις, ενώ αυξήθηκαν σε άλλους, έγινε ανακατανομή των βρεφών με αποτέλεσμα να πρέπει να αλλάξουν σταθμό από την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης τα αποτελέσματα για την δράση «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2017-2018». Φέτος, οι δικαιούμενοι Voucher είναι 92.231 έναντι 84.800 πέρυσι, ενώ οι έγκυρες υποψηφιότητες είναι 132.982, έναντι 121.569 το 2016.

Πάντως η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Αναστασία Αντωνέλλη, τόνισε στο «Ε»: «Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Προφανώς η χρηματοδότηση δεν έφτασε για όλους, όμως εκτιμώ ότι σε επόμενη φάση θα αυξηθεί ο αριθμός των ωφελουμένων».

 

Δεν επαρκούν οι βρεφονηπιακοί

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ΕΕΤΑΑ, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα αυτό για λογαριασμό της αυτοδιοίκησης, ανέφερε ότι πέρυσι, 30.000 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, ενώ εκτίμησε ότι φέτος ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 37-38.000 παιδιά που δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν από παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.  Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί. Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι πολλαπλάσιοι από τις θέσεις που υπάρχουν. «Υπάρχει μεγάλη ανισότητα στον αριθμό των βρεφονηπιακών σταθμών. Δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί και για να αντιμετωπιστεί αυτό, χρειάζεται χρόνος», ανέφερε ο κ. Γκοτσόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ανακατανομή των Voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν, στα τέλη Σεπτεμβρίου, με στόχο να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών, ενώ στην ΕΕΤΑΑ εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων θα προσεγγίσει τις 100.000 έναντι 91.000 της περσινής χρονιάς.

Οι ωφελούμενοι γονείς έχουν φέτος την δυνατότητα να εγγράψουν τα παιδιά τους μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και οι φορείς (Δήμοι και ιδιώτες) να προγραμματίσουν με επάρκεια χρόνου την νέα χρονιά.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey