Η φυσική κληρονομιά της Λέσβου προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον

Όταν ο Ζούρος «γέννησε» τον γεωτουρισμό

10/05/2022 - 12:00

Την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τις ηφαιστειακές δομές της Δυτικής Λέσβου επισκέφτηκαν το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 οι συμμετέχοντες του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωγράφων EUROGEO που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο. Ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO Νίκος Ζούρος, δεν σταματά, μέσα από δράσεις να αναδεικνύει τις ομορφιές και την μοναδικότητα της Λέσβου δημιουργώντας έμμεσα ειδικές κατηγορίες τουρισμού.    

Οι συμμετέχοντες σύνεδροι, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωγράφων Καθ. Rafael de Miguel επισκέφτηκαν αρχικά τις ηφαιστειακές δομές της Δυτικής Λέσβου. Οι συμμετέχοντες διέσχισαν τον κρατήρα της Βατούσας και γνώρισαν τα μοναδικά ηφαιστειακά τοπία που έχει δημιουργήσει η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Λέσβου.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, όπου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να γνωρίσουν τα εντυπωσιακά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως από τις εργασίες του Μουσείου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι συμμετέχοντες για τους γιγαντιαίους απολιθωμένους κορμούς δέντρων και τις τεχνικές που εφαρμόζονται κατά την ανασκαφή και συντήρηση των ευρημάτων.

Ακολούθως επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου και περιηγήθηκαν στα μονοπάτια του, γνώρισαν το απολιθωμένο οικοσύστημα ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών καθώς και τις μοναδικές εμφανίσεις προγονικών μορφών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων. Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι δήλωσαν από τη γνωριμία τους με τον γιγαντιαίο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σεκόιας και τις εργασίες προστασίας και ανάδειξης των μοναδικών απολιθωμάτων. Παράλληλα ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις εργασίες ανασκαφών και συντηρήσεων που πραγματοποιεί το Μουσείο τα τελευταία χρόνια.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Μουσείου και τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου στο Σίγρι όπου και ενημερώθηκαν από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο για τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σημασία των ευρημάτων για την κατανόηση της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου ενώ παράλληλα γνώρισαν τα φαινόμενα που έλαβαν χώρα στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια και τα οποία οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

Με το τέλος της επίσκεψης, οι σύνεδροι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα εκθέματα και τη λειτουργία του Μουσείου, τις ερευνητικές του δράσεις του Μουσείου και τις δυνατότητες που προσφέρει το Απολιθωμένο Δάσος για διεθνή έρευνα και επιστημονική συνεργασία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey