Morchella anatolica

11/05/2022 - 12:00 Ενημερώθηκε 11/05/2022 - 11:16

Μορχέλα (Morchella). Το πιο περιζήτητο και πιο ακριβό μανιτάρι. Το ωραιότερο όνειρο κάθε μανιταροκυνηγού. Το μανιτάρι που μπορεί να το βρεις παντού και πουθενά, το μανιτάρι φαντομάς, η μεγάλη αγαπημένη όλων των μανιταροκυνηγών. Ας με συγχωρέσουν οι φίλοι που δεν τους αναφέρω ως μανιταρόφιλους αλλά δεν συμφωνώ με τον όρο αυτό για τους περισσότερους και για τον εαυτό μου. 

Κανονικά σύμφωνα με την βιβλιογραφία θα το βρούμε: Σε πλατύφυλλα σε κωνοφόρα, σε πρώην πλημμυρισμένες περιοχές, σε ασβεστολιθικά, πηλώδη, αμμώδηεδάφη, σε περσινά καμένα, σε όχθες ποταμών και λιμνών. Το έχουμε βρει σε σωληνάκι πλαστικού μέσα σε τοιχείομπετού αλλά και μέσα σε φρεάτιο του Δήμου. 

Πάνω από 80 είδη αναγνωρίζονται στην εμπορικά σημαντική κατηγορία Morchella, πολλά από αυτά είναι ενδημικά σε συγκεκριμένες περιοχές ή ηπείρους. Μεταξύ αυτών, οι Morchella anatolicaκαι Morchella rufobrunnea είναι τα αρχαιότερα είδη και αποτελούν το κλειδί για την αποκωδικοποίηση της εξελικτικής ιστορίας, της παγκόσμιας βιογεωγραφίας και των οικολογικών τάσεων σε αυτό το εμβληματικό γένος 

Από αυτά τα δύο η Μ. anatolica βρέθηκε την άνοιξη τ ου 2018 με επεισοδιακό τρόπο θα έλεγα στον κάμπο του Ίππειους. Στον κάμπο που λίγα χρόνια πριν είχε βρεθεί ο Τάφος νεαρής αρχόντισσας του Ίππειους, το 8ου αιώνα π.Χ. 

Ψάχνοντας μορχέλες στον κάμπο με τον φίλο Προκόπη Σινάνη - ουσιαστικά με οδηγούσε εκείνος - και αφού είχαμε βρει μερικά καρποσώματα, απομακρύνθηκε ο ένας απ’ τον άλλον. Κάποια στιγμή με φώναξε και επέστρεφα κοντά του ερευνώντας ωστόσο το έδαφος για μορχέλες. Είδα τον Προκόπη να με περιμένει πάνω από ένα μικρό χαντάκι και βάδισα προς το μέρος του συνεχίζοντας το ψάξιμο. Είχα φθάσει κοντά του στα δυο-τρία μέτρα, διέκρινα τα παπούτσια του και τότε ήταν που πάγωσα. Μη κουνηθείς του φώναξα. Ανάμεσα στα πόδια του υπήρχαν τέσσερεις μορχέλες anatolica που ο Προκόπης δεν είχε προσέξει και λόγω ύψους, ( δυο μέτρα άντρας, μεγάλη απόσταση απ’ τη γη ) και λόγω του ότι αυτές δεν έχουν τη φόρμα των άλλων μορχελών. (Πιο μικρές, ντελικάτες και με άλλο χρώμα ) 

Μόνο που δεν τον φίλησα απ’ τη χαρά μου γι’ αυτό το από την αρχαιότητα σταλμένο δώρο που εκείνος μου έκανε <<τη σημαδούρα>> για να το βρω. Ήμουν σίγουρος 90% ότι ήταν anatolica αλλά έπρεπε να σιγουρευτώ περισσότερο. Το βράδυ αφού έκανα την μικροσκοπική επαλήθευση, το δημοσίευσα σε μια ομάδα που ο ιδρυτής της Μιχάλης Λοϊζίδης, φίλος από πολλά χρόνια, είναι ένας απ’ τους μεγάλους ερασιτέχνες μυκητολόγους της Ευρώπης, το επιβεβαίωσε και μου πρότεινε να του στείλω δείγματα για μοριακό έλεγχο και να πάρω μέρος σε μία εργασία που τότε δεν ήξερα τι ακριβώς θα έβγαινε απ’ αυτή.  

Όταν η εργασία ολοκληρώθηκε από τον Μιχάλη Λοϊζίδη εμπνευστή και εγκέφαλο της εργασίας αλλά και από τους Jean-Michel Bellanger που έκανε τις γενετικές αναλύσεις και AAR (AncestralArea Reconstruction test) δηλαδή αναπαράσταση της εξάπλωσης του γένους, τη πανεπιστημιακό του Καποδιστριακού κα. Ζάπη Γόνου που έκανε τις καλλιέργειες, καθώς και τους Carmel Sammut,Παναγιώτη Δρακόπουλο, Αριστοτέλη Μαρτίνη και εμένα που συνεισφέραμε με συλλογές και περιγραφή βιοτόπων δημοσιεύτηκε στο παγκόσμιας αναγνώρισης επιστημονικό περιοδικό MYCOLOGIA. 

Με το παρακάτω σχόλιο το δημοσίευσα στην ομάδα του συλλόγου μας Μανιταρόφιλοι Λέσβου. 

Πρόσφατα το επιστημονικό περιοδικό MYCOLOGIA δημοσίευσε εργασία μας η οποία με νέες συλλογές των αρχαίων ειδών Morchella anatolica και M. rufobrunnea από τα Μεσογειακά νησιά Κύπρο, Κεφαλονιά, Λέσβο, Μάλτα και τη Ζάκυνθο, αμφισβητεί την προηγούμενη υπόθεση ότι ο τόπος προέλευσης του γένους Morchella είναι η Βορειοδυτική Αμερική (δεν είχαν συμπεριλάβει τότε την προγονική Morchella anatolica στις αναλύσεις).  

Η ομάδα έκανε νέες αναθεωρημένες αναλύσεις AAR (AncestralArea Reconstruction) 79 φυλογενετικών ειδών αναμεσά τους οι Morchella anatolica και Morchella rufobrunnea και το πρόγραμμα έδωσε ως τον πιθανότερο τόπο προέλευσης του γένους Morchella την λεκάνη της Μεσογείου. 

Η Morchella anatolica βρέθηκε στην περιοχή του Ιππειους. Παλαιότερα είχε βρεθεί (αλλά δεν εξετάστηκε μικροσκοπικά για επιβεβαίωση) και σε άλλη περιοχή της Γέρας.  

Πολλές Ευχαριστίες στον εγκέφαλο της εργασίας Michael Loizides, τον Jean-Michel Bellanger που έκανε τις γενετικές αναλύσεις και AAR, τη ZapiGonou που έκανε τις καλλιέργειες, καθώς και τους Carmel Sammut, Παναγιώτη Δρακόπουλο και Αριστοτέλη Μαρτίνη που συνεισφέραν με συλλογές.  

Από την εύρεση αυτού του αρχαίου μύκητα που μέχρι τώρα έχει βρεθεί εκτός από τα νησιά και την Κύπρο που αναφέρω παραπάνω και στην Κέρκυρα , συμπεραίνω με τις λίγες γνώσεις που έχω ότι ο βιότοπος του κάμπου σε κάποια τουλάχιστον σημεία του, κρατάει τις αρχαίες ρίζες του και οι καλλιέργειες τόσων αιώνωνδεν κατάφεραν να τον αλλοιώσουν. Αν κάποιος επιστήμονας μπορεί να το επιβεβαιώσει ή να το απορρίψει θα τον άκουγα με μεγάλη προσοχή. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey