Συμβουλές και προτάσεις στους «κηπουρούς του Εμπρός» από τους Δημήτρη Γιασσά & Θεόδωρο Αγγελέλλη

Οι Θεόδωρος Αγγελέλλης και Δημήτρης Γιασσάς Οι Θεόδωρος Αγγελέλλης και Δημήτρης Γιασσάς

Αναζωογονώντας το σπίτι και τη ζωή μας

28/06/2022 - 13:30

Στα άστρα το εσωτερικό ενός σπιτιού εκπροσωπείται από τον πλανήτη Ήλιο ενώ η εξωτερική όψη Ι η αυλή, αυτό που φαίνεται, από την Σελήνη. Ίσως έτσι εξηγείται γιατί οι παλιοί συνέδεαν τις καλλιέργειες λουλουδιών και κηπευτικών με το φεγγάρι.

Ένας όμορφος και περιποιημένος κήπος ενδεχομένως μπορεί να αναδείξει ένα σπίτι. Ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η καλλιέργεια φυτών και λαχανικών αποτελεί ένα είδος ψυχοθεραπείας. Τα αρώματα που μας πλημυρίζουν και μας αναζωογονούν, η ικανοποίηση που νοιώσαμε μπροστά στο πρώτο κολοκυθάκι που κόψαμε από το κοτσάνι & η πλούσια γεύση του όταν το φάγαμε μαγειρεμένο από τα χεράκια της μαμάς, η δροσιά κάτω από τα φύλλα ενός δέντρου στην ζέστη του καλοκαιριού είναι αισθήματα πληρότητας που κάνουν τις στιγμές της ζωής σίγουρα πιο όμορφες, σχηματίζοντας ένα ελαφρύ χαμόγελο στο πρόσωπό μας.

Στο Cine Φυτόπολις, στην οδό Σκαμανδρίου, κάτω από το Γήπεδο, με την βοήθεια των γεωπόνων Δήμητρη Γιασσά και Θεόδωρου Αγγελέλλη συλλέξαμε ιδέες για να ομορφύνουμε τον κήπο μας, να γεμίσουμε την κατσαρόλα μας και να περιποιηθούμε τις καλλιέργειές μας.

Τώρα το καλοκαίρι

Αυτή την εποχή λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών ενδείκνυται η καλλιέργεια των κηπευτικών όπως ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, κολοκύθια, πεπόνια κ.ά. Στην κατηγορία των καλλωπιστικών πολυετών φυτών διακρίνουμε τις γκαζάνιες, λαντάνες, γεράνια, βαμβακούλες, ενώ στα εποχικά έχουμε μεσημεράκια, φωτιές, λιριά, πετούνιες.

Στις συμβουλές που δίνει ο Δημήτρης Γιασσάς στους «κηπουρούς του Εμπρός» είναι ότι τα φυτά το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να «πίνουν» πολύ νερό αλλά ούτε και να «διψάνε» τονίζοντας ότι ιδανικές ώρες ποτίσματος είναι οι απογευματινές για τα φυτά και το ξημέρωμα για το γκαζόν. Παράλληλα σημείωσε ότι η παρατηρητικότητα είναι σημαντικός σύμβουλος στην περιποίηση των φυτών.

Για τους «τεμπέληδες» του κήπου συστήνονται, μεταξύ άλλων, τα αρωματικά φυτά, όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, θυμάρι, μαντζουράνα. Πέρα από την ομορφιά που προσφέρουν τα φυτά αυτά, έχουμε και τα αρώματά τους ενώ συλλέγονται και για άλλες χρήσεις από τον άνθρωπο.

Το νησί μας λόγω της ποικιλομορφίας του ευδοκιμούν πολλά είδη δέντρων, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Ροδόδεντρο. Πρόκειται για ένα δέντρο που φυτρώνει στην περιοχή Ανεμώτιας – Σκαλοχωρίου και ανθίζει την άνοιξη φέροντας κίτρινους ανθούς. Το δέντρο αυτό, είναι μοναδικό, όπως εξηγεί ο Δημήτριος Γιασσάς γιατί δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ελλάδα και περιλαμβάνεται στα αγαπημένα του.

Κεφάλαιο κατασκευές

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας που μπορεί να δώσει άλλη όψη στον κήπο μας είναι οι κατασκευές. Στο Cine Φυτόπολις εντοπίσαμε οικονομικές προτάσεις που μπορούν να δώσουν άλλη μορφή στον κήπο μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε μικρούς φράχτες από ξύλο, φιλικούς προς το περιβάλλον, με τους οποίους μπορούμε να οριοθετήσουμε παρτέρια. Ακόμη υπάρχουν και βότσαλα (άσπρα ή σκουρόχρωμα) που η τοποθέτησή τους μπορεί να αναδείξει τον κήπο μας, ενώ οι προκατασκευασμένες λιμνούλες ή σιντριβάνια μπορούν να απογειώσουν το όλο σκηνικό.

Θρέψη φυτών & καταπολέμηση ασθενειών

Την εποχή αυτή, όπως εξηγεί ο εδαφολόγος – γεωπόνος, Θεόδωρος Αγγελέλλης, κάνουν εμφανή την παρουσία τους οι ασθένειες. Οι επαγγελματίες καλλιεργητές θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση σε ότι έχει να κάνει με τον εντοπισμό ιώσεων καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Αγγελέλλης η πρόληψη είναι σαφώς καλύτερη από την αντιμετώπιση των ασθενειών. Σύμμαχος των καλλιεργητών μπορεί να θεωρηθεί το θειάφι, ο χαλκός στις διάφορες μορφές του, τα βιολογικά -ή μη- εντομοκτόνα και σαφώς η επίβλεψη. «Το κομμάτι της φυτοπαθολογίας και της θρέψης είναι ενδεχομένως το πιο απαιτητικό» τονίζει ο κ. Αγγελέλλης και προσθέτει ότι η πρόληψη, η θρέψη, η ερμηνεία των ασθενειών είναι τομείς στους οποίους ένας καλλιεργητής θα βρει απαντήσεις στο Cine Φυτόπολις με τους γεωπόνους να επισκέπτονται και τους χώρους καλλιέργειας.

Οι ψεκασμοί περιλαμβάνονται και αυτοί στον κατάλογο των παρεχόμενων υπηρεσιών είτε έχουν να κάνουν με ψεκασμούς εντός των οικιών (όπως απεντομώσεις) είτε ψεκασμούς σε κτήματα για την αντιμετώπιση ζιζανίων & εντόμων (όπως ο δάκος).

Στα ευαίσθητα φυτά, όπως ντομάτες και τριανταφυλλιές πρέπει να γίνουν ψεκασμοί με μυκητοκτόνα προληπτικά, με εντομοκτόνα στην αρχή της προσβολής, ενώ προς θρέψη του φυτού επιβάλλεται η λίπανση. Στόχος των παραπάνω είναι ο καλλιεργητής να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Είμαστε εδώ όχι μόνο για τα προληπτικά μέτρα αλλά και για τις δύσκολες παρεμβάσεις» είπε ο κ. Αγγελέλλης και πρόσθεσε ότι στο Cine Φυτόπολις κάποιος που θέλει να πολλαπλασιάσει την καλλιέργειά του μπορεί να βρει την βοήθεια που χρειάζεται.

Η σκίαση των φυτών σε ποσοστό 30-40% για εκείνους που θέλουν να καλλιεργήσουν κηπευτικά αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί σημαντική συμβουλή. Η απομάκρυνση των ζιζανίων, των φυτών εκείνων δηλαδή που ανταγωνίζονται τα κηπευτικά μας, είναι μία από τις εργασίες των κηπουρών.

Μικρά μυστικά

Στα μικρά μυστικά κάποιος θα πρέπει να θυμάται ότι δεν επιτρέπουμε σε άλλους καλλιεργητές να μπαίνουν στον χώρο όπου αναπτύσσουμε τα κηπευτικά μας. Αυτό όχι από φόβο μήπως τον ματιάσει, αλλά γιατί ενδεχομένως να μεταφέρει με τα παπούτσια του από τον δικό του κήπο, ασθένειες ή έντομα που μπορεί να βλάψουν την δική μας καλλιέργεια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey