Παρέμβαση της «Ανεμόεσσας» για σημαντικά ζητήματα της Λήμνου

Και παρέμβαση στον εισαγγελέα

06/09/2013 - 15:58

Έντονη δραστηριοποίηση από τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα», ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες προέβη σε μια σειρά από παρεμβάσεις για ζητήματα που απασχολούν το νησί.

Έντονη δραστηριοποίηση από τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα», ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες προέβη σε μια σειρά από παρεμβάσεις για ζητήματα που απασχολούν το νησί.

Τα προβλήματα που θέτει ο Όμιλος, αφορούν στο θέμα της διαχείρισης των ρεμάτων στην πόλη της Μύρινας και συγκεκριμένα καταγγέλλει ρύπανση της θάλασσας από τα ρέματα στις περιοχές της Αγίας Τριάδας και Τσας, για το οποίο ενημερώνει και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, θέτει το ζήτημα της διαχείρισης της παραλίας του Κέρους, αναφέρεται στις εργασίες βελτίωσης της πρόσβασης στο Ενετικό Κάστρο της Λήμνου, ενώ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο έργο της ασφαλτόστρωσης του δρόμου που οδηγεί στο Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστίας.

Για το τελευταίο έργο, τα μέλη του Ομίλου την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ηφαιστίας 2013 διένειμαν στους θεατές και στους παρευρισκόμενους στο χώρο, έγγραφο με το οποίο εξέφραζαν την κάθετη αντίθεσή τους στο έργο της ασφαλτόστρωσης.

Συζητήθηκαν…
Οι αποφάσεις για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις συζητήθηκαν στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Ομίλου, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013, όπου εξελέγη και νέο διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος επανεξελέγη η Φωτεινή Ετμεκτζόγλου, αντιπρόεδρος ο Γιώργος Κότσαλης, γενική γραμματέας η Ήβη Νανοπούλου, ταμίας ο Γιώργος Τραμουντάνης και μέλη η Αλίκη Παλαιολόγου, ο Έκτορας Κατσαρός και η Σόφη Χαψή.

Με κατάθεση σχετικών επιστολών προς τους αρμοδίους σχετικά με το πρόβλημα της συνεχιζόμενης για χρόνια ρύπανσης των ρεμάτων και του θαλάσσιου χώρου της Μύρινας, ο Όμιλος καταγγέλλει ότι «τα βοθρολύματα όχι μόνο μολύνουν και υποβαθμίζουν τις πανέμορφες κατά τα άλλα θάλασσές μας, αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα της πόλης», ενώ ενημερώνοντας και τον εισαγγελέα καταγγέλλει κάθε υπεύθυνο που με τις πράξεις ή παραλήψεις του ευθύνεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Σχετικά με το έργο της ασφαλτόστρωσης, ο Όμιλος ζητάει από τις αρμόδιες αρχές «να εγκαταλείψουν έγκαιρα τις ενέργειες μιας άκρως τραυματικής αλλά και άχρηστης ασφαλτόστρωσης και ας επικεντρωθούμε μαζί σε έργα ευγενή, με πανανθρώπινη διάσταση. Σε έργα πολιτισμού που ταιριάζουν στο χώρο και αξίζουν στη Λήμνο.».

Συγκεκριμένα, προτείνει να συνταχθεί μια μελέτη και ένα πρόγραμμα διάσωσης «του υπό εγκατάλειψη αρχαιολογικού χώρου, καθώς και για την ορθή αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου, από κοινού με το Σωματείο “Διάζωμα”, αντλώντας από τη δική του εμπειρία, γνώση, ευαισθησία και αγάπη».

Ενστάσεις για το Κάστρο
Παράλληλα, ο Όμιλος εκφράζει την ανησυχία του και τις σοβαρές του επιφυλάξεις για το αν το έργο στο Ενετικό Κάστρο, με τον τρόπο που υλοποιείται, είναι πρώτης προτεραιότητας σε σχέση με την αποκατάσταση του ίδιου του μνημείου, «αν έχει σκοπιμότητα η δημιουργία επιμελημένων προσβάσεων σε έναν τέτοιο χώρο, αν οι παρεμβάσεις ορθώς εκτελούνται και αν δε θα όφειλαν να είναι περισσότερο σημειακές και ευαίσθητες και λιγότερο εκτεταμένες και εξωραϊστικού χαρακτήρα - ιδιαίτερα σε μια εποχή που δίδεται έμφαση στην προστασία του αρχαιολογικού τοπίου και σε μια εποχή μεγάλης λιτότητας -, καθώς υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της φυσιογνωμίας και μνήμης του χώρου».

Για τους λόγους αυτούς, ο Όμιλος ζητάει να ανασταλούν άμεσα οι εκτελούμενες εργασίες, μέχρις ότου οργανωθεί αυτοψία από την εποπτεύουσα αρχή στο χώρο, στην οποία και θα επιθυμούσε να παρευρεθεί.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην παραλία του Κέρους, ο Όμιλος ζητάει να προχωρήσει, με πρωτοβουλία του Δήμου, η έκδοση Π.Δ. για την περιοχή, με βάση την εγκεκριμένη από το Υπουργείο Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. «Να σταματήσει η αυθαιρεσία και να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης του ιδιαίτερα σημαντικού υγροτόπου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη μελέτη ΣΧΟΟΑΠ πρώην Δήμου Μούδρου, αλλά και από τον ίδιο τον Κανονισμό Παραχώρησης της Χρήσης Αιγιαλού-Παραλίας, που πρόσφατα ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο», τονίζει ο Όμιλος, ενώ τέλος προτείνει να επιδιωχθεί στο μέλλον η σύσταση Φορέα Διαχείρισης των περιοχών Natura και των μικρών υγροτόπων της Λήμνου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey