Νέα καταγγελία του Μ. Μπάκα για την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων στο Ακλειδιού

Οι βόθροι συνεχίζουν να αδειάζουν στο δρόμο!

29/08/2013 - 15:23

Ήταν στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, όταν το «Ε» με ρεπορτάζ του, είχε αναφερθεί πρωτοσέλιδα στα αστικά λύματα που «κατηφόριζαν» την οδό Ευαγγελίστριας, απ’ του Ακλειδιού ως τη θάλασσα, δημιουργώντας τριτοκοσμικές συνθήκες επερχόμενης χολέρας.

Ζητά απ’ τη ΔΕΥΑΛ, παραδειγματική τιμωρία όσων παρανομούν

Ήταν στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, όταν το «Ε» με ρεπορτάζ του, είχε αναφερθεί πρωτοσέλιδα στα αστικά λύματα που «κατηφόριζαν» την οδό Ευαγγελίστριας, απ’ του Ακλειδιού ως τη θάλασσα, δημιουργώντας τριτοκοσμικές συνθήκες επερχόμενης χολέρας.

Το ρεπορτάζ ακολούθησε μηνυτήρια αναφορά του περιφερειακού συμβούλου Μιχάλη Μπάκα προς την Εισαγγελία Μυτιλήνης, με την οποία κατήγγειλε την κατάσταση, κάνοντας λόγο για «εγκληματικές ευθύνες» για τη δημόσια υγεία. Χτες, δύο μήνες μετά την αρχική αναφορά και βλέποντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος, αφού η ίδια απαράδεκτη κατάσταση «καλά κρατεί», ο κ. Μπάκας προέβη σε νέα αναφορά - καταγγελία χτες.

Αυτή τη φορά προς τη ΔΕΥΑΛ και τον πρόεδρό της, Σωτήρη Μαρινάτο, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση της επιχείρησης, για τη διερεύνηση του ζητήματος και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Όπως έγραφε το «Ε» στο σχετικό ρεπορτάζ, η οδός Ευαγγελίστριας, το πάλαι ποτέ ρέμα του Ακλειδιού -ο δρόμος που ξεκινά από τ’ Ακλειδιού και καταλήγει στον πύργο Γιαννέλλη- δεν έχει σταματήσει να «βρέχεται» από τα λύματα παρακείμενων νεόκτιστων κατοικιών, που «τρέχουν» στο δρόμο, φτάνουν ως τον πύργο Γιαννέλλη και καταλήγουν στη θάλασσα, μέσω του αγωγού ομβρίων.

Τότε, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, υποστήριζε ότι, παρά τις προσπάθειες της επιχείρησης, δεν έχει προχωρήσει το έργο του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης κι έτσι είναι συχνά τέτοια προβλήματα, τα οποία δεν λύνονται με τις συστάσεις που γίνονται από πλευράς ΔΕΥΑΛ. Παρόλο που δεν είχε ενημερωθεί για την τελευταία καταγγελία που έγινε, τόνισε ότι σε έλεγχο που είχε γίνει πέρυσι στην περιοχή, εντοπίστηκε παραβάτης που έριχνε αστικά λύματα στο δρόμο, στον οποίο έγινε σύσταση και συμμορφώθηκε, χωρίς να χρειαστεί η επιχείρηση να προβεί σε μήνυση. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και πως η ΔΕΥΑΛ θα επιληφθεί του θέματος ακόμη και με μηνύσεις, προκειμένου να σταματήσει η ρίψη λυμάτων.
«Δυσφημείται η πόλη μας…»

Το ρεπορτάζ του «Ε» ακολούθησε στις 12 Ιουνίου, μηνυτήρια αναφορά του περιφερειακού συμβούλου του «Οικολογικού Ανέμου», Μιχάλη Μπάκα στην Εισαγγελία Μυτιλήνης, όπου γινόταν λόγος για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, των αποβλήτων και των λυμάτων που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Ο κ. Μπάκας έκανε λόγο για «εγκληματικές ευθύνες» για τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον, τις οποίες επέρριπτε τόσο στους ιδιοκτήτες οικιών που παρανομούν, όσο και στις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας, που δεν επιβάλουν τη νομοθεσία. Και ως προς τα λεγόμενα του κ. Μαρινάτου, προσέθετε: «Είναι δυνατόν ένα τέτοιο παράπτωμα να αντιμετωπίζεται με μια σύσταση; Με αυτή τη λογική, όλοι μπορούν να παρανομούν και εάν ποτέ συλληφθούν, να συμμορφωθούν και να λήξει το ζήτημα».

Δύο μήνες μετά τη μηνυτήρια αναφορά του και βλέποντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος, χτες ο κ. Μπάκας έκανε νέα αναφορά - καταγγελία προς τη ΔΕΥΑΛ και τον πρόεδρό της, Σωτήρη Μαρινάτο, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση της επιχείρησης, για τη διερεύνηση του ζητήματος και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Βάσει των όσων έχει περιλάβει στην αναφορά του, το απόγευμα της Τρίτης στη συγκεκριμένη οδό, υπήρχε πλήθος αποβλήτων που «έτρεχαν ελεύθερα στο δρόμο». «Τέτοιες εικόνες δυσφημούν την πόλη μας εν μέσω τουριστικής περιόδου, ενώ το ζήτημα είναι καίριας σημασίας για τη δημόσια υγεία», τονίζει ο κ. Μπάκας. «Οι επιπτώσεις των αποβλήτων και των λυμάτων που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία είναι σηµαντικές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Είναι απαραίτητη επιτέλους η ενεργοποίηση της ΔΕΥΑΛ για τη διερεύνηση του ζητήματος και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Με την ανοχή των υπηρεσιών, οι παρανομούντες έχουν αποθρασυνθεί αδειάζοντας τους βόθρους τους στο δρόμο καλοκαιριάτικα, μέρα μεσημέρι. Έλεος !!!».

Το «Ε» επικοινώνησε χτες με τον κ. Μαρινάτο, ωστόσο ο ίδιος ήταν εν μέσω συμβουλίου και δεν ήταν ενήμερος για την παρέμβαση του κ. Μπάκα, οπότε και δεν έκανε καμία δήλωση, δεσμευόμενος να εξετάσει το θέμα μόλις ενημερωθεί. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey