Πέντε από τους 16 καταγεγραμμένους καταρράκτες του νησιού, θα αναδειχθούν στο πλαίσιο του Γεωπάρκου της Λέσβου

Σήμανση σημαντικών γεωλογικών μνημείων…

20/08/2013 - 15:04

Συνολικά πέντε από τους 16 καταρράκτες της Λέσβου που έχουν εντοπιστεί, έχουν περιληφθεί στη μελέτη για τη σήμανση και ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων του Γεωπάρκου της Λέσβου. Πρόκειται για όσους από αυτούς είναι μεγάλοι και προσβάσιμοι για το κοινό, ενώ η έγκριση της μελέτης αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο.

Συνολικά πέντε από τους 16 καταρράκτες της Λέσβου που έχουν εντοπιστεί, έχουν περιληφθεί στη μελέτη για τη σήμανση και ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων του Γεωπάρκου της Λέσβου. Πρόκειται για όσους από αυτούς είναι μεγάλοι και προσβάσιμοι για το κοινό, ενώ η έγκριση της μελέτης αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο. Εφόσον ολοκληρωθεί το έργο, πολλά σημαντικά γεωλογικά μνημεία της Λέσβου θα έχουν πλέον αναδειχθεί για τους επισκέπτες του νησιού, και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα…

Ήταν πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν γράφαμε για τους 14 τότε καταρράκτες της Λέσβου, που είχε «ανακαλύψει» μέσα σε ένα διάστημα 24 περίπου μηνών, μαζί μια «παρέα» φίλων του, ο φυσικός, μαθηματικός και τέως πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γιώργος Χουτζαίος.

Ο καταρράκτης στο κτήμα Κρινέλου, στην Ερεσό

Όπως μας έλεγε τότε ο ίδιος, όλα είχαν ξεκινήσει με μια επίσκεψή τους στον καταρράκτη της Μαν’ Κάτσα, λίγο πριν το Μανταμάδο, που τους εντυπωσίασε και τους έκανε να θέσουν ως στόχο τους να ανακαλύψουν όλους τους καταρράκτες του νησιού. Μετά από επικοινωνία που είχαν με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, που προθυμοποιήθηκαν να τους δείξουν τα σημεία όπου βρίσκονται οι καταρράκτες, άρχισαν τις εξορμήσεις, με αποτέλεσμα την «ανακάλυψη», μέχρι και το 2011, συνολικά 14 καταρρακτών σε όλη τη Λέσβο και ειδικά στο βορειοδυτικό της τμήμα.

Οι περιοχές που εντόπισαν ήταν αυτές των Παρακοίλων, όπου υπάρχουν τρεις καταρράκτες, του Σκουτάρου, όπου υπάρχει ένας καταρράκτης, του Μεσοτόπου, όπου υπάρχει άλλος ένας, της Βατούσας όπου υπάρχουν δύο, του Μανταμάδου με τον καταρράκτη της Μαν’ Κάτσα, των Βασιλικών, με τον καταρράκτη της Πέσσας, της Άντισσας, της Πελόπης και της Ερεσού, όπου υπάρχουν τρεις καταρράκτες, με σημαντικότερο αυτόν του Κρινέλου, που φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα, αλλά και το εντυπωσιακό φράγμα της περιοχής.

Εντυπωσιακός καταρράκτης στα Παράκοιλα

Περιμένοντας απάντηση…
Έχοντας κάνει πλήρη καταγραφή των εντυπωσιακών αυτών φυσικών «μνημείων» του νησιού, η ομάδα είχε ζητήσει το Σεπτέμβριο του 2011 με έγγραφό της προς το Δήμο Λέσβου, την ένταξη της αξιοποίησης, ανάδειξης και προβολής των καταρρακτών σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα μπορούσε να γίνει και η διάνοιξη όλων των μονοπατιών που οδηγούν στους καταρράκτες, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επισκεπτών σε αυτούς.

«Η ανάδειξη των καταρρακτών είναι μια μοναδική ευκαιρία τουριστικής προβολής της Λέσβου, σε συνδυασμό με την πρόταση που έχει κάνει ο Δήμος για την ανάδειξη του νησιού σε Γεωπάρκο», έλεγε τότε στο «Ε» ο κ. Χουτζαίος, προσθέτοντας ότι ήδη είχαν κάνει πλήρη μελέτη τους και περιμένοντας απάντηση τόσο από το Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, όσο και από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, στους οποίους είχε επίσης στείλει αντίστοιχες επιστολές.

Μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η «ομάδα» ανακάλυψε άλλους δύο καταρράκτες, έναν στην Ανεμώτια κι έναν στη Βρίσα, ανεβάζοντας τον αριθμό των καταγεγραμμένων καταρρακτών στους 16.

Ωστόσο, σε παρέμβαση που είχε κάνει ο κ. Χουτζαίος με επιστολή του στο «Ε» τον περασμένο Μάιο, τόνιζε ότι ακόμη δεν είχε πάρει κάποια απάντηση, εκφράζοντας παράλληλα το ερώτημα του εάν οι καταρράκτες περιλήφθηκαν τελικά στην εισηγητική αίτηση του Δήμου Λέσβου, με την οποία ολόκληρη η Λέσβος ανακηρύχθηκε ως Γεωπάρκο από την Unesco.

Αναδεικνύονται πέντε καταρράκτες
Την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα έδωσε μιλώντας στο «Ε», ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ζούρος, που επιβεβαίωσε ότι στο έργο ανάδειξης του Γεωπάρκου της Λέσβου έχουν περιληφθεί οι πέντε από τους 16 καταρράκτες, αυτοί που είναι προσβάσιμοι για τους επισκέπτες.

Πρόκειται για τον καταρράκτη της Πέσσας στα Βασιλικά, τον καταρράκτη της Ερεσού, τον καταρράκτη του Σκουτάρου, τον καταρράκτη της Μαν’ Κάτσα στο Μανταμάδο, καθώς κι έναν από τους καταρράκτες των Παρακοίλων.

«Πρόκειται για τους καταρράκτες που εμείς θεωρούμε επιστημονικά ως τέτοιους, λόγω του ύψους τους και της παροχής νερού που έχουν, αλλά και για το λόγο του ότι είναι προσβάσιμοι για τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο κ. Ζούρος. «Μπορεί στην πορεία να ενταχθούν κι άλλοι καταρράκτες, ωστόσο πρέπει να ξεκινήσουμε από κάποια μνημεία που είναι μεγάλα, σημαντικά και προσβάσιμα και στη συνέχεια να αναδείξουμε και αυτά που είναι μικρότερα και υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το νησί».

Σημειώνεται ότι η ανάδειξη και σήμανση τόσο των καταρρακτών, όσο και άλλων γεωλογικών μνημείων του νησιού (ηφαίστεια, ρήγματα, σπήλαια, γεωμορφές, κλπ.) έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ κι έχει γίνει η κατάθεση της μελέτης και αυτό που τώρα αναμένεται είναι η έγκριση της τελευταίας, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. Σύμφωνα με τον κ. Ζούρο, η έγκριση αναμένεται να γίνει μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey