ΕΚΚΛΗΣΗ-SOS Γιακαλή στον πρωθυπουργό, για τη δασοκτόνο πρακτική της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου που ζητά οι εθελοντές να πληρώνουν το κόστος περιπολιών δασοπροστασίας… από την τσέπη τους

Ποιος διοικεί αυτό τον τόπο;

02/08/2013 - 14:44

Σήκωσε τα χέρια της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και την ακολουθούμενη τακτική της προϊσταμένης της να τηρεί το γράμμα και να αρνείται το πνεύμα του νόμου.

Σήκωσε τα χέρια της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και την ακολουθούμενη τακτική της προϊσταμένης της να τηρεί το γράμμα και να αρνείται το πνεύμα του νόμου. Κοντά σε όλα αυτά, και η ακολουθούμενη τακτική να θεωρεί η εν λόγω υπηρεσία ότι δικαιούται να ελέγχει όχι το νομιμότητα, αλλά τη σκοπιμότητα δαπανών εγκεκριμένων από όργανα όπως οι επιτροπές της Περιφέρειας και το Περιφερειακό Συμβούλιο! Χαρακτηριστική τέτοια πρακτική, κρίσιμη ακόμα και για την ασφάλεια του τόπου, η άρνηση της ΥΔΕ να εγκρίνει κονδύλι διάθεσης πίστωσης για την προμήθεια βενζίνης για την Αερολέσχη Μυτιλήνης, προκειμένου αν μη τι άλλο να περιπολεί και αυτή πάνω από τις δασικές εκτάσεις του νησιού. Το γεγονός προκάλεσε χθες επιστολή του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή, στον ίδιο τον πρωθυπουργό!

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του, έστειλε χθες ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής. Με την επιστολή αυτή, ο κ. Γιακαλής δηλώνει την αδυναμία της Περιφέρειας να προστατέψει τα δάση των νησιών, λόγω της συνεχούς άρνησης της ΥΔΕ να εγκρίνει το κονδύλι διάθεσης πίστωσης για την προμήθεια βενζίνης για την Αερολέσχη Μυτιλήνης.

Να πήγαινε πετώντας;
Μάλιστα, για να αποτυπώσει το μέγεθος του προβλήματος, ο κ. Γιακαλής ανέφερε και πρόσφατο περιστατικό με την εκδήλωση δύο πυρκαγιών, όπου ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου της Πυροσβεστικής δεν μπόρεσε να μεταβεί στη Σάμο για το συντονισμό κατάσβεσης, αφού δεν επαρκούσαν τα καύσιμα και τελικώς μετέβη με μεγάλη καθυστέρηση μόνο στη Χίο, με τη συνδρομή μάλιστα του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Γιακαλής τόνισε ότι η πίστωση ύψους 15.000 ευρώ που δεν εγκρίνεται φέτος για την προστασία των δασών, μέχρι και το 2012 εγκρινόταν κανονικά. Επίσης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους κινδύνους που εγκυμονεί η γραφειοκρατική αυτή ακαμψία εν μέσω θέρους.

Ας σημειωθεί ότι ανάλογες παρεμβάσεις έχουν υπάρξει από την αρχή της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, με επιστολές προς το Υπουργείο Εσωτερικών και προσωπικά στον τέως υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη.


Η «εμπρηστική» επιστολή τής ΥΔΕ

Να καούμε;
Από την άλλη μεριά, οι εθελοντικές οργανώσεις δηλώνουν ότι δεδομένης της οικονομικής κρίσης, δύσκολα θα βάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να αγοράσουν καύσιμα και να κάνουν περιπολίες στο νησί στο πλαίσιο της πυροπροστασίας. Μάλιστα, πέρυσι, αλλά και άλλες χρονιές, τα χρήματα αργούσαν να δοθούν, ωστόσο οι εθελοντές γνώριζαν ότι είχε έρθει η έγκριση από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου. Έτσι έδιναν εκείνοι χρήματα για τα καύσιμα γνωρίζοντας ότι θα τους επιστραφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Φέτος τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς δεν υπάρχει ούτε καν η έγκριση. Οι εθελοντές, όσο και να θέλουν να βοηθήσουν, δεν μπορούν!

Κι όμως, χωρίς ανίχνευση από στεριά και αέρα, το νησί και οι κάτοικοί του είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μιας πυρκαγιάς. «Η ανίχνευση είναι το ήμισυ της καταστολής», είπε ο γραμματέας της Αερολέσχης Μυτιλήνης, Χρήστος Καλλονιάτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Όπως λέει ο κ. Καλλονιάτης, «φέτος ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού η βλάστηση είναι έντονη, οι θερμοκρασίες υψηλές και οι άνεμοι έντονοι. Με το έργο της η Αερολέσχη βοηθούσε σημαντικά εκείνο τής 359 Μοίρας Αεροεφαρμογών Δημοσίων Υπηρεσιών.». Ο κ. Καλλονιάτης καταλήγοντας στη δήλωσή του είπε ότι έχουν την καλή θέληση να βοηθήσουν, πρέπει όμως να βοηθηθούν και οι ίδιοι.

Όμως, εξίσου σημαντικό είναι το έργο και των υπόλοιπων εθελοντικών ομάδων, όπως τονίζει ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Ελευθέριος Ελευθεριάδης, μιλώντας για τη σημαντική προσφορά των εθελοντών είτε με τις περιπολίες είτε με τη συμμετοχή τους κατά την κατάσβεση μίας φωτιάς. Εξήγησε δε, ότι αποτελούν ζωντανό μέρος της Πυροσβεστικής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε εθελοντές με χρόνια εμπειρίας. Ακόμη, σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει προκύψει, είπε πως αυτή σαφώς προκαλεί σοβαρά προβλήματα, αφού οι εθελοντές δε θα μπορούν να κάνουν περιπολίες και θα συμμετέχουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey