Πρόταση για τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου περιοχών ελεύθερης κατασκήνωσης

Με Χρούσο και Άι-Στράτη

25/07/2013 - 13:55

Τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου περιοχών ελεύθερης κατασκήνωσης, μεταξύ των οποίων τοποθετεί και την παραλία του Χρούσου της Λέσβου, αλλά και τις παραλίες του Άι-Στράτη, προτείνει το Δίκτυο Πληροφόρησης και Δραστηριοποίησης Νέων «Ηλιόσποροι».

Τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου περιοχών ελεύθερης κατασκήνωσης, μεταξύ των οποίων τοποθετεί και την παραλία του Χρούσου της Λέσβου, αλλά και τις παραλίες του Άι-Στράτη, προτείνει το Δίκτυο Πληροφόρησης και Δραστηριοποίησης Νέων «Ηλιόσποροι». Με ειδική επιστολή που προορίζεται για τους αρμοδίους της τοπικής αυτοδιοίκησης, στοχεύουν στο να υπάρξει ειδική σήμανση ελεύθερης κατασκήνωσης στις συγκεκριμένες παραλίες, με μια πράσινη σημαία που θα έχει το περίγραμμα μιας σκηνής.

Οι «Ηλιόσποροι» δραστηριοποιούνται από το 2004, διοργανώνοντας εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση των νέων και των πολιτών γύρω από θέματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής, τις κοινωνικές διεκδικήσεις και τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, ενώ διαπνέονται έντονα από τις αξίες του οικολογικού κινήματος.

Εδώ και λίγες ημέρες, έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα τους www.iliosporoi.net ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, μέσα στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, να ενισχύσουν εμπράκτως και να συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου περιοχών ελεύθερης κατασκήνωσης. Μέσα στις παραλίες που προτείνουν, είναι και αυτές του Χρούσου στη Λέσβο, καθώς και οι παραλίες του Άι-Στράτη.

Αυτό που οραματίζονται τα μέλη του Δικτύου, είναι, όπως λένε, ένα δίκτυο αυτοδιαχειριζόμενων περιοχών, όπου με την ενεργή στήριξη των τοπικών αρχών, μέσα από την παροχή βασικών υποδομών (οργανικές τουαλέτες, ντουζιέρες, πόσιμο νερό, κάδοι απορριμμάτων), η ελεύθερη και υπεύθυνη κατασκήνωση θα αναδειχθεί ως αναπόσπαστο στοιχείων των ποιοτικών τουριστικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής και θα διασυνδεθεί με τα τοπικά περιβαλλοντικά και πολιτιστικά αξιοθέατα. Ένα δίκτυο περιοχών ελεύθερης κατασκήνωσης, που θα προάγει τις αρχές της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου - φύσης.

«Οι ελευθεροκατασκηνωτές θα πρέπει να λειτουργήσουν ως οι θεματοφύλακες της κάθε περιοχής, συμβιώνοντας υπεύθυνα μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών, με σεβασμό στα τοπικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και σε αμοιβαία συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον ιστότοπο των «Ηλιόσπορων», που παρακαλούν τους ενδιαφερόμενους δήμους να επικοινωνήσουν στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. προκειμένου να υποδείξουν ποιες περιοχές τους προσφέρουν για ελεύθερη κατασκήνωση και για την οργάνωση περαιτέρω δράσεων στήριξης της πρωτοβουλίας.

«Η κρίση θα οδηγήσει ακόμα περισσότερο κόσμο στην ελεύθερη κατασκήνωση. Ας θέσουμε τις βάσεις για να γίνει αυτή η εμπειρία ένα αξέχαστο βίωμα για όλους, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και το τοπικό στοιχείο», καταλήγουν οι «Ηλιόσποροι».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey