«Στον αέρα» η πρώτη προκήρυξη για το «Άι-Στράτης - Πράσινο Νησί»

Αρχή με μελέτη για τη μονάδα υδρογόνου

12/07/2013 - 14:43

Η πρώτη προκήρυξη του έργου «Άι-Στράτης - Πράσινο Νησί» που θα αφορά στο πρώτο υποέργο που θα υλοποιηθεί και συγκεκριμένα στη μελέτη ασφαλείας για την εγκατάσταση μονάδας υδρογόνου, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα.

Η πρώτη προκήρυξη του έργου «Άι-Στράτης - Πράσινο Νησί» που θα αφορά στο πρώτο υποέργο που θα υλοποιηθεί και συγκεκριμένα στη μελέτη ασφαλείας για την εγκατάσταση μονάδας υδρογόνου, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα.

Τη συγκεκριμένη διαβεβαίωση πήρε ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου. Σ’ ό,τι αφορά στην κατασκευή του πρώτου υδρογονάδικου στην Ελλάδα, ήδη η εταιρεία πετρελαιοειδών EKO έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ώστε να εγκαταστήσει στο νησί το πρώτο πρατήριο παροχής υδρογόνου.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα εξέλιξη σχετικά με την υλοποίηση του έργου, ενώ δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις προκηρύξεις των άλλων διαγωνισμών, οι οποίοι θα είναι διεθνείς.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα υποβληθούν για έλεγχο στη Διαχειριστική Αρχή οι προκηρύξεις των διαγωνισμών για την ηλεκτροπαραγωγή, που αφορούν στις ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά, τους μετατροπείς ενέργειας, καθώς και τις μπαταρίες, και ο άλλος μεγάλος διαγωνισμός θα αφορά στην εφαρμογή της ήπιας ομαλής γεωθερμίας.

Επτά διεθνείς διαγωνισμοί
Ουσιαστικά πρόκειται για επτά διεθνείς διαγωνισμούς, οι οποίοι σταδιακά θα προκηρυχθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν συμβασιοποιηθεί όλα τα έργα, όπως προβλέπει και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση.

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος μιλώντας στο «Ε» δήλωσε: «Μπήκαμε πλέον οριστικά στη φάση της υλοποίησης και απομένει να δούμε το έργο το οποίο θα καταστήσει τον Άγιο Ευστράτιο το μοναδικό “πράσινο νησί” στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ο Άγιος Ευστράτιος θα είναι ένα ενεργειακά αυτόνομο νησί, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) χωρίς την ανάγκη διασύνδεσης με ισχυρό ενεργειακό κέντρο. Πρόκειται για ένα σπουδαίο και καινοτόμο έργο, όχι μόνο για τον Άγιο Ευστράτιο, αλλά και για όλη τη χώρα στον τομέα της “πράσινης” ενέργειας.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο εβδομάδες επισκέφτηκαν τον Άγιο Ευστράτιο ενεργειακοί επιθεωρητές, που έλεγξαν τη Μαράσλειο Σχολή και τα σχολεία του νησιού.

Η παρουσία των δύο επιθεωρητών αφορούσε και στην άμεση προκήρυξη των έργων που θα γίνουν στις αντίστοιχες κτηριακές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, θα γίνουν όλα τα απαιτούμενα έργα για τη βελτίωση της ενεργειακής κατάστασης των κτηρίων, παρεμβάσεις με κύριο στόχο τη θερμοηχομόνωσή τους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει το ΚΑΠΕ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, όχι μόνο να τρέξει τις δημοπρατήσεις των πρωτοπόρων αυτών έργων, αλλά και να παρακολουθεί στενά την πορεία εξέλιξής τους μέχρι και τη φάση της κατοχύρωσης σε ανάδοχο εταιρεία και υλοποίησής τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey