Στο έλεος του Θεού το δάσος της Παναγιούδας, όπως διαμαρτύρεται ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας

Σε εγκατάλειψη το Φοινικόδασος

04/07/2013 - 14:56

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Άγγλος διπλωμάτης Άπκινσον μετέφερε από την Αίγυπτο 24 φοινικόδεντρα του είδους Phoenix Canariensis, τα οποία δημιούργησαν το Φοινικόδασος του Καλαμιάρη ή Φοινικόδασος της Παναγιούδας.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Άγγλος διπλωμάτης Άπκινσον μετέφερε από την Αίγυπτο 24 φοινικόδεντρα του είδους Phoenix Canariensis, τα οποία δημιούργησαν το Φοινικόδασος του Καλαμιάρη ή Φοινικόδασος της Παναγιούδας.

Εν έτει 2013, η περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους βρίσκεται στο έλεος του Θεού, αφού από πλευράς Δήμου δε γίνεται απολύτως καμμία ενέργεια για τη φροντίδα της. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες ξερά χόρτα του περιαστικού αλσυλλίου άρπαξαν από τυχαίο γεγονός φωτιά, που αν δεν έσβηνε άμεσα, θα έθετε σε κίνδυνο τις κοντινές κατοικίες.

Μία περιοχή μοναδικής ομορφιάς για το νησί μας, το Φοινικόδασος του Καλαμιάρη, ρημάζει αφού δεν υλοποιούνται οι στοιχειώδες παρεμβάσεις φροντίδας που θα έπρεπε να γίνονται απ' την πλευρά του Δήμου.
Σκουπίδια πεταμένα δεξιά και αριστερά, δέντρα που θέλουν κλάδεμα και καθάρισμα, συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί στο φοινικόδασος. Μάλιστα τα δέντρα που βρίσκονται στην πρώτη σειρά κατά μήκος της θάλασσας, έχουν πάρει περίεργη κλίση, με ορατό τον κίνδυνο να μην αντέξουν για πολύ. Κίνδυνος που προκλήθηκε απ’ το συνδυασμό των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, και της καταστροφής του προστατευτικού τοιχίου που υπήρχε μεταξύ της δεντροστοιχίας και της θάλασσας. Έτσι, η θάλασσα χρόνο με το χρόνο βγαίνει προς τα έξω, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τους φοίνικες.

Σκουπίδια δεξιά και αριστερά στο φοινικόδασος

Δεν αποκλείεται, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, οι φοίνικες να εκριζωθούν λόγω του κυματισμού και να πέσουν, όπως είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παναγιούδας, Βαγγέλης Βιόλατζης. Παράλληλα, προσέθεσε ότι κατά καιρούς τοποθετείται άμμος στην ακτή, χωρίς όμως να λύνεται το πρόβλημα.

Ο ίδιος μιλώντας στο «Ε» δηλώνει απογοητευμένος γιατί παρά τις πιέσεις και τις αλλεπάλληλες ενοχλήσεις του προς το Δήμο για τον καθαρισμό και το κλάδεμα των δέντρων, «δεν έχει γίνει η παραμικρή επέμβαση». Εξαίρεση αποτελούν κάποιες ημέρες του Αυγούστου, οι οποίες προηγούνται πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε χώρο κοντά στα φοινικόδεντρα.


Ακαθάριστα τα φοινικόδεντρα

«Μόνο οι εθελοντές νοιάζονται»
Ακόμη τόνισε ότι οι μόνοι που νοιάζονται γι’ αυτό, είναι οι εθελοντές, που πριν από λίγο καιρό είχαν απομακρύνει τα σκουπίδια που βρίσκονταν στο Φοινικόδασος του Καλαμιάρη.

Προσφάτως είχαν μαζευτεί κλαδιά και τοποθετήθηκαν σε στοίβες σε μια άκρη, προκειμένου να μεταβεί στο σημείο φορτηγό του Δήμου που είχε ειδοποιηθεί για να τα συλλέξει. Όμως, οι στοίβες παρέμεναν στο ίδιο ακριβώς σημείο, μέχρι και χτες το μεσημέρι τουλάχιστον, αφού το φορτηγό δεν είχε πάει ακόμη στην περιοχή.

Εκτός από τον καθαρισμό και το κλάδεμα των δέντρων, πρέπει σύμφωνα με τον κ. Βιόλατζη να προστατευτούν οι φοίνικες, ειδικά εκείνοι που βρίσκονται κατά μήκος της ακτής, τονίζοντας ότι το Φοινικόδασος του Καλαμιάρη είναι μοναδικό για το νησί. «Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε το Φοινικόδασος της Παναγιούδας να γίνει επισκέψιμο. Είναι κρίμα ντόπιοι αλλά και τουρίστες να αντικρίζουν αυτή την εικόνα. Είναι κρίμα οι κάτοικοι της Παναγιούδας να βιώνουν αυτή την απαξίωση.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey