Επίσκεψη κλιμακίου τού «WWF Ελλάς», στον υγρότοπο «Φαρμακιές» του Κόλπου Καλλονής

Διαπιστωμένη υποβάθμιση…

21/03/2013 - 14:16

Τον υγρότοπο «Φαρμακιές» της Λέσβου, που βρίσκεται στον κόλπο της Καλλονής, επισκέφτηκε πριν από λίγες ημέρες κλιμάκιο του «WWF Ελλάς», στο πλαίσιο εθελοντικού προγράμματος για την παρακολούθηση της κατάστασης των υγροτόπων του νησιού.

Τον υγρότοπο «Φαρμακιές» της Λέσβου, που βρίσκεται στον κόλπο της Καλλονής, επισκέφτηκε πριν από λίγες ημέρες κλιμάκιο του «WWF Ελλάς», στο πλαίσιο εθελοντικού προγράμματος για την παρακολούθηση της κατάστασης των υγροτόπων του νησιού. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, τα όσα είδαν υποδηλώνουν σημαντική υποβάθμιση της περιοχής, ενώ το WWF έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του νησιού.

«Φαρμάκι μάς κέρασε η πρώτη επίσκεψη…», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το «WWF Ελλάς». Όπως υποστηρίζει, ο υγρότοπος, που έχει έκταση 16 στρεμμάτων και είναι ένας από τους μικρότερους του νησιού που έχουν ενταχθεί στο Προεδρικό Διάταγμα «Προστασία Μικρών Υγροτόπων», έχει υποστεί ενέργειες υποβάθμισης που έλαβαν χώρα στο πρόσφατο παρελθόν και συνεχίζουν να γίνονται, μη αφήνοντας παρά τη βασική κοίτη του ρέματος να θυμίζει ότι η περιοχή είναι υγρότοπος.

Σύμφωνα με το WWF, έχουν γίνει εκτεταμένες επιχωματώσεις με αδρανή υλικά στην κεντρική κοίτη του ρέματος και πλήρης αλλοίωσή του, αφού δεν υπάρχει πλέον καθόλου υγροτοπική βλάστηση και μεσογειακά αλίπεδα, ενώ η έκταση έχει περιφραχθεί.

«Για την κατάσταση στον υγρότοπο έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες», λέει κλείνοντας η Οργάνωση. «Αναμένουμε να κάνουν χρήση του νομικού πλαισίου και να υπερασπιστούν ενεργά την ύπαρξη των μικρών νησιωτικών υγροτόπων του νησιού.»

Σημειώνεται ότι το Δίκτυο Παρακολούθησης των Υγροτόπων της Λέσβου είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε ενεργούς πολίτες με ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον του νησιού και με πρόθεση να συμβάλουν στην προστασία των υγροτόπων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey