Συνέχιση της απαγόρευσης αλίευσης οστράκων στον Κόλπο Καλλονής

Με μικρόβια E. coli και σαλμονέλας

11/01/2013 - 15:20

Συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση για αλίευση οστράκων στον κόλπο της Καλλονής, μετά και από χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Τα τελευταία δείγματα που πάρθηκαν, είχαν δείξει πως στα νερά του κόλπου εντοπίστηκε το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli και σαλμονέλα, σε μεγάλες ποσότητες.

Συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση για αλίευση οστράκων στον κόλπο της Καλλονής, μετά και από χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Τα τελευταία δείγματα που πάρθηκαν, είχαν δείξει πως στα νερά του κόλπου εντοπίστηκε το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli και σαλμονέλα, σε μεγάλες ποσότητες.

Δείγματα είχαν παρθεί από τον κόλπο της Καλλονής τον περασμένο Νοέμβριο, δείχνοντας ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες E. coli, αλλά και εμφάνιση του μικροβίου της σαλμονέλας για πρώτη φορά, μικρόβιο που κατά τους ειδικούς προέρχεται από τους υπονόμους που εκβάλλουν στον κλειστό κόλπο της Καλλονής.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Γιαννάκη, που ήταν παρών στη χτεσινή σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, η τελευταία είχε δώσει πρώτη εντολή για απαγόρευση της αλίευσης οστράκων, κυδωνιών και χαβάρων ήδη από τις 11 Δεκεμβρίου. Η χτεσινή σύσκεψη αποφάσισε παράταση της απαγόρευσης, καθώς οι συγκεντρώσεις των παραπάνω στοιχείων στα νερά του κόλπου δεν έχουν αλλάξει.

«Η σαλμονέλα δημιουργείται και παράγεται από την ανθρώπινη παρουσία και από τα απόβλητα που δημιουργούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες», εξήγησε μιλώντας στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης, που πραγματοποίησε και συνάντηση με αντιπροσωπεία αλιέων, ακούγοντας τις παρατηρήσεις και τις θέσεις τους. «Ο βιολογικός της Καλλονής δε λειτουργεί και δεν επεξεργάζεται τα λύματα, το ίδιο ισχύει και για τα λύματα της Αγίας Παρασκευής, που καταλήγουν στον κόλπο και μολύνουν τα ύδατα. Η απαγόρευση της αλίευσης οστράκων (κυδωνιών και χαβάρων) αναγνωρίζουμε ότι έχει τεράστιες επιπτώσεις στο εισόδημα των ψαράδων, που έχει μηδενιστεί, αλλά προέχει η υγεία των καταναλωτών, γι’ αυτό πήραμε και απόφαση για παράταση. Προς το παρόν, με τα αποτελέσματα που έχουμε στα χέρια μας, δεν μπορούμε να την άρουμε.»

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη, την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να γίνει νέα δειγματοληψία των υδάτων. Το αποτέλεσμα θα βοηθήσει στο να αποφασιστεί από την Περιφέρεια για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με τον κόλπο της Καλλονής.

«Πρόθεσή μας είναι να λύσουμε ουσιαστικά το πρόβλημα, με επιστημονική μελέτη, που θα δείξει τι είναι εκείνο που προκαλεί προβλήματα στον κόλπο της Καλλονής», λέει ο κ. Γιαννάκης. «Η μελέτη θα δείξει ποιος δραστηριοποιείται στη γύρω περιοχή και πόσο μολύνει τον τόπο.»

Η απόφαση για την ανάθεση της μελέτης θα ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του κ. Γιαννάκη.


    

Οικολόγοι Πράσινοι: «Να μην ξαναανακαλύψουμε τον τροχό»

Με ανακοίνωσή τους χθες, οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρονται στο πρόβλημα της συγκέντρωσης βακτηρίων σε όστρακα που αλιεύτηκαν στον κόλπο της Καλλονής, καθώς και στην απαγόρευση αλίευσης οστράκων. «Δε χρειάζεται να ξαναανακαλύψουμε τον τροχό στο νησί μας για να βρούμε τι φταίει», λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι. Και συνεχίζουν: «Το πρόβλημα είναι γνωστό και αφορά την Καλλονή, την Αγία Παρασκευή, τον Πολιχνίτο, το Πλωμάρι κ.λπ.. Είναι αυτονόητο ότι σε περιοχή που καταλήγουν αστικά υγρά απόβλητα, θα βρούμε υψηλές συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων βακτηρίων που καθιστούν απαγορευτική την αλίευση οστράκων.».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
«1. Να προωθήσουμε την ορθή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών όλων των οικισμών του νησιού μας και να μεριμνήσουμε για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων των οικισμών που δεν έχουν καμμία υποδομή.
2. Να προχωρήσουμε άμεσα στη χαρτογράφηση των επικίνδυνων προς την οστρακοαλιεία περιοχών του κόλπου της Καλλονής, έτσι ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία, αλλά και το εισόδημα των αλιέων.
3. Να ολοκληρωθεί επιτέλους η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη των περιοχών Natura του κόλπου της Καλλονής, με την ίδρυση φορέα διαχείρισης που θα μεριμνά για την ολοκληρωμένη διαχείριση του κόλπου.

Μέχρι τότε, το επιστημονικό δυναμικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ιδιαίτερα του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, μπορεί να συμβάλει στην επιστημονική υποστήριξη της Πολιτείας», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey