Να μην περάσει ως έχει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ ζητούν επτά πολυεθνικές αιολικών, απ’ την κυβέρνηση. Και η Iberdrola - Rokas στις εταιρείες που προειδοποιούν με διακοπή του αναπτυξιακού τους προγράμματος

Αλλιώς… δεν επενδύουν!

10/01/2013 - 15:39

Από κοινού οι μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στην αιολική ενέργεια, ζητούν απ’ τους επικεφαλής των τριών κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση, να αλλάξουν συγκεκριμένες διατάξεις απ’ το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Διαφορετικά προειδοποιούν πως θα διακόψουν ή θα αναστείλουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Από κοινού οι μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στην αιολική ενέργεια, ζητούν απ’ τους επικεφαλής των τριών κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση, να αλλάξουν συγκεκριμένες διατάξεις απ’ το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Διαφορετικά προειδοποιούν πως θα διακόψουν ή θα αναστείλουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα στην Ελλάδα. Μεταξύ των πολυεθνικών είναι και η Iberdrola - Rokas, που ως γνωστόν με την «Αιγαία Ζεύξη» προγραμμάτιζε επένδυση παραγωγής αιολικής ενέργειας 706 μεγαβάτ σε Λέσβο, Λήμνο και Χίο.

«Το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ δίνει στους ξένους επενδυτές την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση αποσύρει τη στήριξή της προς την αιολική ενέργεια», ανέφερε δημοσίευμα της «Ημερησίας» που αναφερόταν στην απειλή αποχώρησης επτά πολυεθνικών αιολικών απ’ την Ελλάδα, αν ψηφιστεί ως έχει το σχέδιο νόμου. Κι αυτό γιατί με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, προβλέπεται η καταβολή έκτακτης εισφοράς απ’ τις αιολικές εταιρείες και ακόμη μεγαλύτερης απ’ τις εταιρείες φωτοβολταϊκών, οι οποίες έχουν προχωρήσει ήδη σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκτακτη εισφορά στον τζίρο των φωτοβολταϊκών σταθμών μέσω του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).

Διαμαρτυρία
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ημερησίας», επτά πολυεθνικές αιολικών πάρκων, με νέα, τη δεύτερη κατά σειρά, επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους προέδρους τού ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, προειδοποιούν για ενδεχόμενη αποχώρηση από τη χώρα λόγω της έκτακτης εισφοράς στον τζίρο των αιολικών πάρκων και των νέων «περιοριστικών» ρυθμίσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Στο δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας τονίζεται: «“Η εφαρμογή των μέτρων θα μπορούσε να μας αναγκάσει να επανασχεδιάσουμε την επενδυτική μας πολιτική για την Ελλάδα”, φέρονται να αναφέρουν στην επιστολή η Iberdrola - Rokas, η ιταλική Enel, η γαλλική EdF, οι ισπανικές Acciona και Gamesa, η ελβετική Jasper και η δανέζικη Vestas, που κατασκευάζει ανεμογεννήτριες, μέσω των θυγατρικών τους στην Ελλάδα.»

Ομοίως στην ίδια επιστολή διαμαρτυρίας οι επτά πολυεθνικές τονίζουν πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, η ελληνική κυβέρνηση «αποσύρει τη στήριξή της προς την αιολική ενέργεια και καταργεί τις δεσμεύσεις της για την ενίσχυση του τομέα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2009/28/ΕΚ», για αυτό και ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των δύο άλλων αρχηγών, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και να συνεχιστούν οι επενδύσεις στον κλάδο.

Χωρίς προοπτική…
Μιλώντας στο «Ε» ο υπεύθυνος του Ομίλου Ρόκα για τα αιολικά πάρκα, Δημήτρης Χριστοφοράτος, ανέφερε ότι «πράγματι πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου στερούν τη δυνατότητα ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας, αφού κόβουν κάθε αναπτυξιακή προοπτική στο συγκεκριμένο τομέα». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως εκτός της έκτακτης εισφοράς τού 10%, υπάρχουν άλλα μέτρα, πολύ πιο «εχθρικά» για τις επενδύσεις στον άνεμο, όπως οι εγγυητικές επιστολές και το τέλος επί των αδειών παραγωγής.

«Με αυτά τα δεδομένα που διαμορφώνονται, δε συμφέρει να γίνουν επενδύσεις στην αιολική ενέργεια», κατέληξε ο κ. Χριστοφοράτος, επιβεβαιώνοντας το σοβαρό προβληματισμό που υπάρχει στο χώρο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey