Δραστικές κινήσεις του Δήμου Λέσβου για τη μείωση του όγκου απορριμμάτων και την εξυπηρέτηση του κόσμου

Ξεκινάει πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης

14/11/2012 - 15:23

Πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, με τρεις διαφορετικές συνιστώσες, ξεκινά σε συνεργασία με την εταιρεία «Ανακύκλωση Αιγαίου - Χυτήρια ΑΒΕΕ» ο Δήμος Λέσβου. Το πρόγραμμα θα αφορά στην αποκομιδή ανακυκλώσιμων απορριμμάτων τόσο νοικοκυριών, από 20 διαφορετικά σημεία της Μυτιλήνης, όσο και καταστημάτων της πόλης, αλλά και από τα σχολεία του νησιού.

Πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, με τρεις διαφορετικές συνιστώσες, ξεκινά σε συνεργασία με την εταιρεία «Ανακύκλωση Αιγαίου - Χυτήρια ΑΒΕΕ» ο Δήμος Λέσβου. Το πρόγραμμα θα αφορά στην αποκομιδή ανακυκλώσιμων απορριμμάτων τόσο νοικοκυριών, από 20 διαφορετικά σημεία της Μυτιλήνης, όσο και καταστημάτων της πόλης, αλλά και από τα σχολεία του νησιού μέσω αξιοποίησης των κάδων ανακύκλωσης που είχε προμηθευτεί η πρώην Νομαρχία Λέσβου.

Η σχετική πρόταση υποβλήθηκε από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας κι εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στα μέσα Αυγούστου.

Στο κομμάτι του προγράμματος που θα αφορά στην ανακύκλωση για τα νοικοκυριά της Μυτιλήνης και των γύρω από αυτήν περιοχών, πρόκειται να τοποθετηθούν σε άγνωστο προς το παρόν χρόνο αρχικά 20 κάδοι ανακύκλωσης στις περιοχές του Νοσοκομείου (μετά τα κτήρια της ΕΡΑ Αιγαίου), της Χρυσομαλλούσας (δίπλα στην εκκλησία και στο πάρκο πίσω από τη «Γαρδένια»), του Συνοικισμού (οδός Κυδωνιών), της Καλλιθέας (στο περίπτερο κατεβαίνοντας από τα Λύκεια), στη Λαγκάδα (στις γαζίες αριστερά, κατεβαίνοντας την Αεροπόρου Γιαναρέλλη), αλλά και στη Σουράδα, το Ακλειδιού, τη Βαρειά, τη Νεάπολη, το Ακρωτήρι, το Κουμκό, τη Μόρια, την Παναγιούδα και τα Πάμφιλα. Οι κάδοι θα προορίζονται για χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί και θα είναι ιδιοκτησίας της «Ανακύκλωση Αιγαίου - Χυτήρια ΑΒΕΕ».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ηλία Κουνιαρέλλη, η επιλογή των συγκεκριμένων σημείων έγινε με κριτήριο την κατά το δυνατόν πιο ομοιόμορφη εξάπλωση της ανακύκλωσης σε όλη την πόλη της Μυτιλήνης κι εκτός αυτής, καθώς και βάσει του πληθυσμού που θα εξυπηρετείται, ενώ εφόσον το πρόγραμμα προχωρήσει με επιτυχία, οι κάδοι πρόκειται να αυξηθούν και να τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η δράση αποκομιδής των χάρτινων κουτιών συσκευασίας που πετιούνται από τα καταστήματα της Μυτιλήνης, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο και έχει να κάνει με τη συγκέντρωσή τους από ειδικά οχήματα της εταιρείας ανακύκλωσης πριν περάσει το απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου, κάθε μεσημέρι μετά το κλείσιμο των καταστημάτων. Με τη συνεργασία και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, οι καταστηματάρχες ενημερώνονται για τα σημεία όπου μπορούν να βγάζουν τις κούτες, ενώ το πρόγραμμα πρόκειται να προχωρήσει και αλλού, εκτός της Ερμού και της Καβέτσου.

Ανακύκλωση στα σχολεία
Μαζί με την ανακύκλωση των νοικοκυριών και των καταστημάτων, μέσω του πιλοτικού προγράμματος πρόκειται να προωθηθεί και η ανακύκλωση στα σχολεία της Λέσβου.

Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν οι 277 κάδοι ανακύκλωσης που είχε προμηθευτεί πριν από δυόμισι χρόνια η πρώην Νομαρχία και οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφού σύντομα σταμάτησε η αποκομιδή των απορριμμάτων. Οι κάδοι αυτοί, εκ των οποίων οι 143 είναι για χαρτί (μπλε) και οι 134 για αλουμίνιο (κίτρινοι) κι έχουν χωρητικότητα 240 και 360 λίτρων αντίστοιχα ο καθένας, βρίσκονται στα σχολεία ήδη από τον Απρίλιο του 2010 και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και πάλι, ενώ την αποκομιδή των απορριμμάτων που θα συγκεντρώνονται, θα αναλάβει επίσης η εταιρεία «Ανακύκλωση Αιγαίου - Χυτήρια ΑΒΕΕ», που θα έχει και την ευθύνη για τη διαλογή, συμπίεση και προσωρινή αποθήκευση των ποσοτήτων που θα συγκεντρώνει.

Μείωση απορριμμάτων και ευαισθητοποίηση
Στόχος του Δήμου Λέσβου και της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας μέσω της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης, είναι η προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων ως ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης.

Επιμέρους στόχοι είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης με την προώθηση και περαιτέρω εξάπλωση της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ, η μείωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων του Δήμου, η προώθηση και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε δράσεις ανακύκλωσης, καθώς και ο εντοπισμός τυχόν προβλημάτων που θα εμφανιστούν, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια, με την υπερπήδησή τους, να εξαπλωθεί το πρόγραμμα σε ολόκληρο το νησί.

«Η ανακύκλωση σε όλη τη Λέσβο μάς συμφέρει, γιατί μέσω αυτής μειώνουμε την αποκομιδή σκουπιδιών, ενώ παράλληλα είναι χρήσιμα τα προϊόντα που συλλέγονται», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Κουνιαρέλλης. «Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα αυτό και να ευαισθητοποιηθούν και οι πολίτες, ώστε να βοηθήσουν κι αυτοί με τον τρόπο τους, αφού χωρίς αυτούς δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Και είναι πολύ σημαντική η προσφορά που μας έχει κάνει η Ναυτιλιακή, που μας επιτρέπει τη δωρεάν μεταφορά μιας νταλίκας με ανακυκλώσιμα υλικά την εβδομάδα, δίνοντας κι αυτή κίνητρο στην όλη προσπάθεια και βοηθώντας μας να ξεκινήσουμε.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο διαχειρίζονται και οι περιβαλλοντολόγοι που προσλήφθηκαν μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, πρόκειται να γίνουν εκδηλώσεις πληροφόρησης κι ενημέρωσης των πολιτών για την αξία της ανακύκλωσης, αλλά και για τη σωστή αξιοποίηση των κάδων, ώστε να μην επιβαρύνονται με άλλα απορρίμματα ή σε ώρες που δεν μπορεί να γίνει αποκομιδή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey