Κατά πλειοψηφία, και υπό όρους, γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο

ΝΑΙ στην «Αιγαία Ζεύξη»

02/11/2012 - 15:15

Μήνυμα θετικής στάσης της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην επένδυση της «Αιγαίας Ζεύξης» στέλνει η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου. Με την απόφαση αυτή, υπό όρους και κατά πλειοψηφία, γνωμοδότησε υπέρ της προοπτικής η Λέσβος, η Λήμνος και η Χίος να παράγουν 706 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας και να διασυνδεθούν ενεργειακά με την ηπειρωτική χώρα.

Μήνυμα θετικής στάσης της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην επένδυση της «Αιγαίας Ζεύξης» στέλνει η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου. Με την απόφαση αυτή, υπό όρους και κατά πλειοψηφία, γνωμοδότησε υπέρ της προοπτικής η Λέσβος, η Λήμνος και η Χίος να παράγουν 706 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας και να διασυνδεθούν ενεργειακά με την ηπειρωτική χώρα.

Απ’ τη συνεδρίαση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στη Μυτιλήνη και διήρκεσε πάνω από έξι ώρες, δεν έλειψαν οι εντάσεις, ενώ κατατέθηκαν αρκετές προτάσεις από συμβούλους και φορείς σε σχέση με την επένδυση. Κάποιες απ’ αυτές αφορούσαν στην οικονομική εξασφάλιση (αντισταθμιστικά), όπως και στην περιβαλλοντική «θωράκιση» των νησιών, προτείνοντας συγκεκριμένους όρους-αιτήματα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα αποφασίσει για το πλαίσιο το οποίο θα διέπει το όλο εγχείρημα. Στην ίδια συνεδρίαση αναδείχθηκε ιδιαιτέρως η ανάγκη να υπάρξει ειδική εξέταση των παραμέτρων που αφορούν στη Λήμνο, λόγω του μεγάλου μεγέθους που έχει για την κλίμακα του νησιού η επένδυση.

Με 25 «ναι», έξι «όχι» και 10 απόντες, το Περιφερειακό Συμβούλιο συναίνεσε στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση, που έχει σημαίνουσα βαρύτητα γιατί απηχεί τη θέση της τοπικής κοινωνίας, θα συναποτελέσει μαζί με αυτές των συναρμόδιων φορέων το υπόβαθρο για την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε σχέση με τη Μελέτη. Αν υπάρξει θετική απόφαση, δεδομένης και της προϋπάρχουσας έγκρισης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την άδεια παραγωγής, τότε μία επένδυση της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει να υλοποιείται στα τρία νησιά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε γίνει στις αρχές Ιουλίου από εκπροσώπους του Ομίλου «Ρόκας» που επενδύει στην «Αιγαία Ζεύξη», ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου αναφέρει πως θα ολοκληρωθεί σε περίοδο τεσσάρων - πέντε χρόνων, αλλάζοντας τα ενεργειακά δεδομένα, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό, αφού με τη συγκεκριμένη επένδυση αυξάνεται κατά 30% η ήδη εγκατεστημένη ισχύς αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα.


«Αν είναι να γίνει μία βιομηχανία στα νησιά, ας είναι στις ΑΠΕ», υποστήριξε ο εισηγητής
Μέγα έργο η διασύνδεση

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταύρος Δημηρούδης, ξεκινώντας η συνεδρίαση ανέφερε πως θα δοθεί ο λόγος να τοποθετηθούν όλοι οι εκπρόσωποι φορέων και στη συνέχεια τα μέλη του συμβουλίου. Προηγήθηκε όμως η εισήγηση της υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, όπως και ένας ευρύς κύκλος ερωτήσεων, απαντήσεων και διευκρινίσεων, ενώ ερωτήματα τέθηκαν και προς τους εκπροσώπους των επενδυτών που ήταν στην αίθουσα.

Εισαγωγική παρέμβαση έγινε απ’ τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Νίκο Μάρκου, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε την πολιτική ευθύνη της διαβούλευσης. Μια διαδικασία που, όπως είπε, για πρώτη φορά διήρκεσε τόσο μεγάλο διάστημα, αφού ξεκίνησε το Μάρτιο και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο. Ο κ. Μάρκου δήλωσε ότι ενστερνίζεται και υποστηρίζει την υπηρεσιακή εισήγηση, η οποία λαμβάνει υπόψη, σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα υπομνήματα που κατατέθηκαν, ενώ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης έγιναν πολλές ημερίδες, ενημερώσεις και συσκέψεις ώστε να λυθούν απορίες και να ακουστούν όλες οι φωνές. «Είναι ευχής έργο η πρωτόγνωρη αυτή εξαντλητική διαβούλευση να επαναληφθεί και σε άλλα ζητήματα», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης, που σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην ανάρτηση απ’ τις αρχές Οκτωβρίου και όλων των υπομνημάτων που υποβλήθηκαν, στον ιστότοπο της Περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά στην επένδυση, ο κ. Μάρκου χαρακτήρισε ως «μέγα έργο» την προβλεπόμενη διασύνδεση και τόνισε ότι εξυπηρετεί, πέραν των ενεργειακών στόχων, και σπουδαίους εθνικούς λόγους. Δεν παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξουν αυξημένα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να γίνουν δεκτοί όλοι οι όροι-προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην υπηρεσιακή εισήγηση.

Οφέλη - επιπτώσεις
Ολοκληρωμένη εικόνα του προτεινόμενου έργου έδωσε στη συνέχεια ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Γιώργος Λεμονός, που αναφέρθηκε στη διασύνδεση και στα μεγέθη της επένδυσης ανά νησί, περιγράφοντας τα δεδομένα και στοιχεία για τον αριθμό των αιολικών πάρκων που θα δημιουργηθούν ώστε να παράγει η Λέσβος μέσω 153 ανεμογεννητριών, 306 μεγαβάτ ενέργειας, η Λήμνος με 125 ανεμογεννήτριες 250 μεγαβάτ και η Χίος με 75 ανεμογεννήτριες, 150 μεγαβάτ.

Ο κ. Λεμονός, συνοψίζοντας την ΜΠΕ, ανέφερε ότι παρουσιάζει ικανοποιητική πληρότητα με εξαίρεση τα σημεία που αφορούν στην τεχνολογία διασύνδεσης και τα αναγκαία έργα υποδομής που απαιτούνται για τη διασύνδεση των τοπικών ηλεκτρικών δικτύων τής ΔΕΗ με το ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα, έτσι ώστε αφενός να είναι εφικτή η παύση λειτουργίας των τοπικών αυτόνομων πετρελαϊκών σταθμών τής ΔΕΗ και αφετέρου να είναι εφικτή η διάθεση στο διασυνδεδεμένο σύστημα της ενέργειας και από άλλες τοπικές επιχειρήσεις ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκά).

Σοβαρές ελλείψεις επεσήμανε ο εισηγητής σε σχέση με την ειδική ορνιθολογική μελέτη, ζητώντας να υπάρξουν οι σχετικές συμπληρώσεις.

Ο κ. Λεμονός αναφέρθηκε ακολούθως στα οφέλη απ’ την υλοποίηση του έργου, προτάσσοντας την ενεργειακή επάρκεια που εξασφαλίζει και τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος μέσω της υποκατάστασης της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, αφού Λέσβος, Λήμνος και Χίος, αντί για να καίνε μαζούτ παράγοντας ρύπους, θα έχουν επάρκεια ενέργειας απ’ τον άνεμο.

Στις επιπτώσεις απ’ την υλοποίηση του έργου, ο εισηγητής περιέλαβε την αλλοίωση που θα προκληθεί στο φυσικό τοπίο, όπου θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, όπως και στις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα, επισημαίνοντας ότι απ’ τη διαβούλευση έχουν κατατεθεί επιφυλάξεις για τον κίνδυνο που διατρέχει το παγκοσμίως απειλούμενο είδος «Σμυρνοτσίχλονο».

Προτάσεις
Συνοψίζοντας τις παρατηρήσεις του, ο κ. Λεμονός αναφέρθηκε σε βασικά συμπεράσματα που αφορούν στην προτεινόμενη επένδυση, αλλά και στις προτάσεις της υπηρεσίας του προς το Συμβούλιο, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρξει αξιόλογο όφελος για τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες. Πιο συγκεκριμένα πρότεινε:

- Να συμπληρωθεί η ΜΠΕ με τα αναγκαία έργα υποδομής, ώστε να διασφαλιστεί η διασύνδεση και η παύση λειτουργίας των υφιστάμενων θερμικών σταθμών.

- Να υπάρξει δέσμευση απ’ το φορέα του έργου και απ’ το διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ότι τα υποθαλάσσια καλώδια σύνδεσης των τριών νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, θα έχουν ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αρκετά μεγαλύτερη απ’ αυτήν που θα παράγουν οι ανεμογεννήτριες, ώστε να εξυπηρετούνται και οι άλλες ΑΠΕ. Επίσης, να εξεταστεί η δυνατότητα, εναλλακτικά, διασύνδεσης της Λήμνου και με τη βόρεια Ελλάδα, ώστε να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη παροχή ενέργειας.

- Να αυξηθούν τα αντισταθμιστικά οφέλη «για λόγους δίκαιης αποζημίωσης των τοπικών κοινωνιών εξ αιτίας της όποιας αλλοίωσης αναμένεται να προκληθεί στη φυσιογνωμία του τοπίου και των όποιων συνεπειών στην τουριστική ανάπτυξη».

Κρίνοντας ότι το έργο έχει συνολικά θετικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο, ο κ. Λεμονός εισηγήθηκε να υπάρξει θετική γνωμοδότηση. Καταλήγοντας δε, κι εκτός κειμένου, ο και δημοτικός σύμβουλος Λέσβου εισηγητής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα αφορούν στο «βιομηχανικό» όπως χαρακτηρίζεται μέγεθος της επένδυσης, υπογράμμισε πως «αν είναι να γίνει στον τόπο μου μια βιομηχανία, ας είναι στις ΑΠΕ».


Να ληφθεί υπόψη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου
«Προσοχή στην Ανεμόεσσα»

Πέντε συνολικά τοποθετήσεις έγιναν από εκπροσώπους της λημνιακής κοινωνίας, που όλες τους λίγο - πολύ είχαν έναν κοινό παρανομαστή, να καταδείξουν την ανάγκη να υπάρξει ειδική προσοχή και ει δυνατόν και διαφοροποιήσεις του επενδυτικού σχεδίου για την Ανεμόεσσα, αφού το έργο είναι τεράστιο για την κλίμακα της Λήμνου. Λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβάσεις που έγιναν, με την απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση να σταλεί στο ΥΠΕΚΑ η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, ζητώντας να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Ο δήμαρχος Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ξεκινώντας την τοποθέτησή του και θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για κάποια εκ των σημαντικότερων ζητημάτων που απασχολούν το νησί του, αναφέρθηκε γενικότερα και με ειρωνικό ύφος στις διασυνδέσεις και τα προβλήματα που βιώνει η Λήμνος διασυνδεόμενη στην υγεία ή ακτοπλοϊκώς. Στη συνέχεια, ανέπτυξε την άποψη ότι λόγω του μεγέθους της επένδυσης που είναι οικονομικά μερικές φορές μεγαλύτερη απ’ το περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αλλά και απ’ τις συνολικά διατιθέμενες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τη Λήμνο, θα πρέπει προκειμένου να αποφασίσει για αυτήν το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως πολιτικό όργανο, να προϋπάρχει αποφασισμένη στρατηγική για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο δήμαρχος μετέφερε στο Συμβούλιο την καθολική άποψη όλων των συλλογικοτήτων της λημνιακής κοινωνίας που αρνούνται τη σκοπιμότητα της επένδυσης για το νησί τους.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της προέδρου του Συλλόγου «Ανεμόεσσα», Φωτεινής Εκμεκτσόγλου, που καταθέτοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα για το πού θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και πώς θα επηρεάσουν το τοπίο, υποστήριξε ότι η επένδυση είναι εκτός της κλίμακας του νησιού και ζήτησε απ’ το Περιφερειακό Συμβούλιο να σεβαστεί τις ενστάσεις της λημνιακής κοινωνίας και ειδικά του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παρέμβαση επικεντρωμένη στη Λήμνο έγινε ακόμη απ’ τον εκπρόσωπο των λημνιακών συλλόγων Νίκο Κοτσιλίτη - αλλά και απ’ τους περιφερειακούς συμβούλους Σάββα Βαρελτζή και Γιάννη Σιάχο -, ο οποίος και καταψήφισε την εισήγηση, διαφοροποιούμενος απ’ την υπόλοιπη παράταξη της πλειοψηφίας.

Παρουσία δεκάδων διαμαρτυρομένων, την Τρίτη το βράδυ, το Περιφερειακό Συμβούλιο

 

Ενεργειακός (και ενεργός) διάλογος

Η εισήγηση του κ. Λεμονού προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στρατή Κόρακα, που αμφισβήτησε το πόσο επιστημονικά ασφαλές είναι να γίνεται από ένα χημικό εισήγηση για μία τόσο κρίσιμη περιβαλλοντική μελέτη. Ο Νάσος Γιακαλής έσπευσε να δηλώσει πως ο εισηγητής έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του περιφερειάρχη. Η παρέμβαση του κ. Κόρακα πυροδότησε την αντίδραση και του προέδρου, Σταύρου Δημηρούδη, που αντέτεινε: «Εσείς, κ. Κόρακα, δε δέχεστε καμμία εισήγηση από κανέναν», ενώ προηγήθηκε και η παρέμβαση του Θεόδωρου Βαλσαμίδη, που χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το επιχείρημα του κ. Κόρακα λέγοντάς του ότι «ρίχνει το επίπεδο».

Αμέσως μετά την εισήγηση, δόθηκε ο λόγος σε παριστάμενους εκπροσώπους φορέων, με αρχή των εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας απ’ την περιοχή της Ερεσού, Μιχάλη Χαβαράνη, που εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην επένδυση. Ακολούθησε παρέμβαση από κατοίκους της Χίου, ενώ ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας, δηλώνοντας υπέρ των ΑΠΕ, εξέφρασε την αντίθεση του φορέα του στη συγκεκριμένη επένδυση.

Συνθήματα - χειροκροτήματα
Ανάλογη παρέμβαση έγινε και απ’ την εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου της Χίου, ενώ πολλοί συγκεντρωμένοι στο χώρο της συνεδρίασης εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην επένδυση με χειροκροτήματα και επευφημίες σε όσους τοποθετούνταν κατά, αλλά και με συνθήματα όπως «Ρεύμα φτηνό για το λαό, πάρτε το Ρόκα και φύγετε απ’ εδώ».

Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στην περιφερειακή παράταξη «Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά» και στο Στρατή Παυλή, που μίλησε εκ μέρους της, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως αυτά που προβλέπονται ως αντισταθμιστικά είναι ψίχουλα.

Ο πρώτος ομιλητής που τάχθηκε υπέρ της επένδυσης (και δε χειροκροτήθηκε) ήταν ο αντιδήμαρχος Λέσβου Γιάννης Βατός, που εκπροσώπησε το δήμαρχο Λέσβου. Ο κ. Βατός ανέφερε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λεσβιακού λαού θέλει να γίνει η επένδυση και είναι φαρισαϊσμός να λένε κάποιοι ότι είναι υπέρ της «πράσινης» ανάπτυξης δίχως να εξηγούν πώς θα γίνει η διείσδυση των ΑΠΕ χωρίς να εξασφαλιστεί η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Ο κ. Βατός δηλώνοντας πως κανείς δεν έχει δώσει λευκή επιταγή στους επενδυτές, κάλεσε το Συμβούλιο να μεγιστοποιήσει τα αντισταθμιστικά για τον τόπο.

Ακολούθησε η παρέμβαση της αντιπεριφερειάρχη, Λίτσας Λύκου, που μετέφερε τη θετική γνώμη του δημάρχου Χίου, Πολύδωρου Λαμπρινούδη, για την επένδυση, όπως και η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Λέσβου Βαγγέλη Παλαιολόγου, που εστίασε ανάμεσα σε άλλα στην αλλοίωση του τοπίου, όπως και στο γεγονός ότι η επένδυση-διασύνδεση θα έπρεπε να γίνει απ’ τη ΔΕΗ κι όχι από ιδιώτη.

«Μακάρι να γίνει…»
Ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης ήταν ο πρώτος ομιλητής απ’ τους περιφερειακούς συμβούλους που τοποθετήθηκε. Κατ’ αρχάς αναφέρθηκε στις ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες που έχασαν τα νησιά (υβριδικό Ερεσού, γεωθερμικό Στύψης, «Θερμόπολις» Πολιχνίτου) να αξιοποιήσουν τις ΑΠΕ. Δηλώνοντας ότι θα περίμενε πιο συγκεκριμένες προτάσεις, ο ίδιος ανέφερε πως θα πρέπει το Συμβούλιο να επικεντρωθεί στο πώς θα υλοποιηθεί η επένδυση με όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις προς το περιβάλλον.

«Η άποψη της παράταξής μας είναι ότι πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, η οποία πρέπει και μακάρι να υλοποιηθεί», είναι η θέση του «Αγώνα για τα νησιά μας», που υπερψήφισε την εισήγηση με τη διαφοροποίηση του περιφερειακού συμβούλου απ’ τη Χίο Γιάννη Μαλαφή. Ο κ. Βαλσαμίδης πρότεινε δε, συμπληρωματικά των προτάσεων της εισήγησης για τους περιβαλλοντικούς όρους, και περιλήφθηκαν στο τελικό κείμενο της απόφασης, και τα εξής:

- Οι εργασίες εκσκαφής που θα απαιτηθούν, να γίνουν παρουσία της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, με έξοδα του φορέα κατασκευής. Είναι σημαντικό το θέμα αυτό για όλα τα νησιά και ιδιαίτερα για τη βορειοδυτική Λέσβο, όπου έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και πλήθος απολιθωμάτων.

- Να διασφαλιστεί η εργασία των εργαζόμενων στις μονάδες τής ΔΕΗ που θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία.

- Να εξασφαλιστούν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία αδειοδοτήσεις. Οι υπηρεσίες μπορούν να υποδείξουν και τυχόν τροποποιήσεις των προτεινόμενων σημείων για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Απ’ την ίδια παράταξη, και αφού ζήτησε από στελέχη του Ομίλου «Ρόκας» να του διευκρινίσουν κάποια ζητήματα, τοποθετούμενος ο Στρατής Τζιμής ανέφερε πως η τεχνολογία γίνεται ευχή όταν τη διαχειριζόμαστε σωστά και κατάρα σε διαφορετική περίπτωση.

Οι άλλες παρατάξεις
Οι δύο παριστάμενοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στρατής Κόρακας και Σταμάτης Φιλιππής, όπως και οι δύο σύμβουλοι επικεφαλής παρατάξεων Βασίλης Τεντόμας και Ηλίας Γιαννίρης, που μετέχουν στο Συμβούλιο, καταψήφισαν την εισήγηση. Ο κ. Κόρακας στην τοποθέτησή του υποστήριξε πως με τέτοιες επενδύσεις, όχι μόνο δε θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος που είναι και το ζητούμενο, αλλά θα αυξηθεί. Και αυτό το νέο χαράτσωμα, όπως είπε, δεν είναι η μόνη επίπτωση, αφού απ’ την επένδυση θα καρατομηθούν αμέτρητες βουνοκορφές σ’ όλα τα νησιά.

Ο κ. Τεντόμας, παίρνοντας το λόγο, υποστήριξε πως η γνώμη της τοπικής κοινωνίας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, άσκησε κριτική στην περιφερειακή αρχή για την ποιότητα της διαβούλευσης μιλώντας για «στημένες ερωτήσεις και απαντήσεις», ενώ υποστήριξε ότι η επένδυση δεν εξασφαλίζει τη διακοπή των θερμικών εργοστασίων, καλώντας το Συμβούλιο «να μη βιαστεί γιατί θα δώσει λόγο στις επόμενες γενιές».

Ο κ. Γιαννίρης υποστήριξε πως δε λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και ανέφερε πως πρόκειται για υπέρμετρα μεγάλη επένδυση για την κλίμακα των νησιών.

Περί ανάπτυξης
Ο Νάσος Γιακαλής επεχείρησε στην τοποθέτησή του να δώσει επιμέρους απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν εντός κι εκτός αιθούσης, αφού μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης του ΑΕΠ απ’ την επένδυση, που είχε αναδείξει ο Γιάννης Σπιλάνης. Ο περιφερειάρχης ανέφερε πως αν υπάρξει αύξηση, θα είναι της τάξης τού 0,33%. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ζήτησε, και θα περιληφθεί στο κείμενο της απόφασης, και η Περιφέρεια να έχει ανταποδοτικά, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για τη Λήμνο να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις.

Ο Σταύρος Δημηρούδης στη δική του τοποθέτηση απάντησε σε όσους ζητούσαν η επένδυση να γίνει απ’ τη ΔΕΗ, πως στο μετοχικό σχήμα των επενδυτών μετέχει με το 30% και διεκδικεί να πάει στο 49% η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.». Ο ίδιος ανέδειξε την ανάγκη να παραγάγουμε πλούτο και να διακόψουμε το πετρέλαιο, ενισχύοντας την εθνική οικονομία που πλήττεται γιατί εισάγει ακόμη και σκόρδα, με αποτέλεσμα να έχει αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Απ’ την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Κώστας Γανιάρης, που μίλησε στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα δεδομένα της Χίου και κατέθεσε το παράπονο της χιακής κοινωνίας ότι κάλεσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να ασχοληθεί με την επένδυση, χωρίς ποτέ να ανταποκριθεί.

Ο πρώην δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης Σωτήρης Καρδαράς στην τοποθέτησή του μετέφερε την εμπειρία του απ’ τις ανεμογεννήτριες απ’ τις οποίες ουδέποτε - όπως είπε - υπήρξε πρόβλημα, ενώ τέλος ο Γιώργος Κουνάκας υπογράμμισε πως πέραν του περιβαλλοντικού οφέλους απ’ το γεγονός ότι θα παράγεται καθαρή ενέργεια και θα μπουν σε ψυχρή εφεδρεία τα θερμικά εργοστάσια, και τα οικονομικά κέρδη απ’ την επένδυση δεν είναι λίγα για τη χειμαζόμενη τοπική οικονομία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey