Η ΔΗΜΑΡ για την «Αιγαία Ζεύξη»

Υπέρ των ανεμογεννητριών

16/10/2012 - 16:06

Με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, η ΔΗΜΑΡ Λέσβου δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο πλαίσιο του έργου «Αιγαία Ζεύξη», αρκεί να τηρηθούν οι όροι της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου.

Με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, η ΔΗΜΑΡ Λέσβου δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο πλαίσιο του έργου «Αιγαία Ζεύξη», αρκεί να τηρηθούν οι όροι της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου.

Επίσης σημειώνει πως θα πρέπει να τεθούν αυστηρές ρήτρες μη ολοκλήρωσης των έργων και να γίνει σαφής διατύπωση των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίζουν την προώθηση των επενδύσεων και θα περιορίζουν ενδεχόμενες ελλείψεις και αστοχίες.
 
Όπως εξηγεί το κόμμα σε ανακοίνωσή του, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί προγραμματική του θέση. Σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό ζήτημα της Λέσβου, η Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος το Νοέμβριο του 2011 είχε διοργανώσει ημερίδα για το ενεργειακό ζήτημα με ομιλητές τους κ.κ. Ηλία Ευθυμιόπουλο, Αλέξανδρο Μαβή και Σεβαστιανό Μοιρασγεντή, κατανοώντας εγκαίρως τη μεγάλη σημασία του ζητήματος.  Από εκεί επιβεβαιώθηκε η θέση υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατά της κατασκευής νέων αυτόνομων θερμοηλεκτρικών σταθμών που θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία.

Η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

Να χρησιμοποιηθούν ανεμογεννήτριες μικρότερου μεγέθους, έτσι ώστε σε συνδυασμό με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ενέργεια σε κάθε νησί ξεχωριστά. Η αντίληψη αυτή από τη ΔΗΜΑΡ θεωρείται τοπικιστική, διότι αγνοεί το γενικότερο συμφέρον της χώρας μέσα στο οποίο εντάσσεται και το τοπικό, καθώς επίσης και βαθιά συντηρητική, αφού ζητά να μην υποβαθμίζεται ο δικός μας τόπος και ας υποβαθμίζονται άλλα μέρη της Ελλάδας, π.χ. Κοζάνη, Μεγαλόπολη κ.λπ..

Η δεύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθούν βιομηχανικές ανεμογεννήτριες με ταυτόχρονη διασύνδεση με το ελληνικό ηπειρωτικό σύστημα, γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η μεγάλης κλίμακας αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η αιολική ενέργεια, όπως και κάθε άλλο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, προκαλεί περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, όμως οι επιπτώσεις της είναι πολύ μικρότερες από όλα τα άλλα συστήματα.

Εκτός των παραπάνω, η ΔΗΜΑΡ πριν εκφράσει άποψη για το θέμα μελέτησε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey