Τακτοποιείται το θέμα του πεδίου βολής, με επέκταση του υφιστάμενου στο Καμμένο Δάσος

«Ελεύθερος» για λιμάνι ο Καρά Τεπές

11/10/2012 - 15:18

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του νέου λιμανιού της στον Καρά Τεπέ βρίσκεται η Μυτιλήνη, με την επιλογή των στρατιωτικών αρχών να μη διεκδικήσουν τη δημιουργία πάνω στο νησί νέου πεδίου βολής, αλλά να επεκτείνουν το υφιστάμενο στο Καμμένο Δάσος.

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του νέου λιμανιού της στον Καρά Τεπέ βρίσκεται η Μυτιλήνη, με την επιλογή των στρατιωτικών αρχών να μη διεκδικήσουν τη δημιουργία πάνω στο νησί νέου πεδίου βολής, αλλά να επεκτείνουν το υφιστάμενο στο Καμμένο Δάσος. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την παραχώρηση της έκτασης στον Καρά Τεπέ προκειμένου να γίνει το νέο λιμάνι της Μυτιλήνης, σύμφωνα με το σχεδιασμό που συζητιέται ήδη απ’ τα τέλη της δεκαετίας τού ’90.

Όταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κώστας Κορδώνης, τον ενημέρωσε για το θέμα της κατασκευής του νέου μεγάλου λιμανιού της Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ, και μάλιστα, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης απ’ το 2007, σε περιοχή όπου βρίσκεται πεδίο βολής. Ακολούθησε αίτημα του Δήμου Λέσβου, με το οποίο ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, πρότεινε να υπάρξει ανταλλαγή της ζητούμενης για το λιμάνι έκτασης με άλλη, ιδιοκτησίας του Δήμου.

Βοήθεια… Στρατού
Για μεγάλο διάστημα, το αίτημα του Δήμου Λέσβου προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας «σκόνταφτε» στις αντιδράσεις που θα δημιουργούσε ένα νέο πεδίο βολής στην τοπική κοινωνία της Λέσβου, και ιδιαίτερα στις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Θερμής, όπου ο Δήμος διαθέτει τεράστιες εκτάσεις ικανές να παραχωρηθούν στο Στρατό. Πλέον όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατάσταση άλλαξε εντελώς, αφού ο Στρατός δεν θέτει ζήτημα δημιουργίας νέου πεδίου βολής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο θέμα έθεσε ο δήμαρχος, δεδομένης και της φιλικής σχέσης που έχει ο κ. Βουνάτσος με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, στον Παναγιώτη Καράμπελα σε συνάντηση που είχαν προσφάτως. Ο υφυπουργός, όπως μας είπε η ίδια πηγή, με τη σειρά του επικοινώνησε με τη διοίκηση της 98 ΑΔΤΕ, ρωτώντας τι δυσκολίες υπάρχουν για να μεταφερθεί το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ σε άλλη θέση. Η απάντηση του νέου διοικητή, Γιάννη Ηλιόπουλου, μετά από διερεύνηση του θέματος, ήταν πως δε χρειάζεται να γίνει μεταφορά σε καινούργια θέση, αλλά να υπάρξει επέκταση του υφιστάμενου στο Καμμένο Δάσος. Για τη λύση αυτή υπήρξε και επικοινωνία με το Νάσο Γιακαλή, απ’ τον οποίο και προτάθηκε να υποστηριχθεί ο Στρατός στην επέκταση του πεδίου με τα υλικά που θα προκύψουν απ’ την εκτέλεση μεγάλων έργων, όπως π.χ. ο οδικός άξονας Καλλονής - Σιγρίου που ξεκινά άμεσα.

Μετά τα παραπάνω, αναμένεται πολύ σύντομα ο κ. Βουνάτσος να απευθύνει νέο αίτημα, αυτήν τη φορά απ’ ευθείας προς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), με το οποίο και να ζητά την παραχώρηση 120 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του στο Δήμο Λέσβου, προκειμένου να δημιουργηθεί ο νέος εθνικός λιμένας της Μυτιλήνης.

Και στην ΕΥΠ
Για τις παραπάνω εξελίξεις ενημερώθηκε προσφάτως απ’ το στρατιωτικό διοικητή Λέσβου και ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος επεσήμανε ότι «πρόκειται για μία εξαιρετική ευκαιρία να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να πάρει μπροστά η προσπάθεια για το νέο λιμάνι».

Ο κ. Μουτζούρης ανέφερε ακόμη ότι σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχε απ’ τον υποστράτηγο Γ. Ηλιόπουλο και στην ίδια κατεύθυνση, έχει αναλάβει προσωπικά και επαφές με το διοικητική της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), ζητώντας να «απελευθερωθεί» και χώρος δικής της ευθύνης στην ίδια περιοχή.


Ο σχεδιασμός ξεκίνησε απ’ το 1996
Για να ανασάνει η πόλη…

«Αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα για την Περιφέρεια αποτελεί το νέο λιμάνι της Χίου», ανέφερε ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, που θυμάται ότι ο σχεδιασμός για το νέο λιμάνι της Μυτιλήνης έχει ξεκινήσει ήδη απ’ το 1996.

«Όταν, ως διορισμένος τότε περιφερειάρχης, σχεδιάζαμε τη βόρεια παράκαμψη, είδαμε, παρά και τις αντιδράσεις που είχαν υπάρξει απ’ τα βορειόχωρα, πως ένα καινούργιο μεγάλο λιμάνι στον Καρά Τεπέ θα εξυπηρετούσε όλο το νησί, απαλλάσσοντας μάλιστα την πόλη απ’ τα αυτοκίνητα και την επιβάρυνση που φέρνουν στο κυκλοφοριακό της», ανέφερε ο κ. Γιακαλής, προσθέτοντας ότι τώρα συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός και να ανασάνει η πόλη, αφού έχει γίνει η βόρεια παράκαμψη, ενώ πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και η διαπλάτυνση του δρόμου από την παράκαμψη της Μόριας προς τη Λάρσο.

Προσέθεσε, μάλιστα, ο περιφερειάρχης ότι οφείλει το κράτος να αναλάβει το κόστος αυτής της μελέτης για ένα εθνικού χαρακτήρα έργο, που αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, μπορεί σε ορίζοντα δεκαετίας να έχει δώσει ένα νέο λιμάνι στο νησί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey